do kasy suma: 0,00 zł
Jak przechowywać ciasto na pizzę?
Jak przechowywać ciasto na pizzę?

Bez względu na to, czy przygotowujesz ciasto na pizzę w domowych warunkach, czy też pracujesz w gastronomii, niekiedy uda się wyrobić go nieco za dużo lub na zapas. Co zrobić, by się nie zmarnowało? Sprawdź z naszym poradnikiem, jak powinno wyglądać prawidłowe przechowywanie surowego ciasta drożdżowego na pizzę!

Jak przygotować ciasto na pizzę do przechowywania?

Pizza to potrawa, która zjednała sobie serca wielu osób na całym świecie. To danie, które można przygotować na różne sposoby, za pomocą różnorodnych składników i dodatków. Z całego procesu gotowania najwięcej czasu poświęcić należy natomiast właśnie wyrobieniu ciasta. Z tego względu warto niekiedy zdecydować się na jednorazowe przygotowanie większej ilości, którą później należy odpowiednio przechowywać.

Na pizzę przygotować należy ciasto drożdżowe – czyli takie, które musi mieć czas na wyrośnięcie. Surowe ciasto tego rodzaju, zgodnie ze sztuką kulinarną, powinno być po wyrobieniu przechowywane w temperaturze pokojowej (by zachować pełną aktywność drożdży). Wyrastanie ciasta w takich warunkach powinno trwać przynajmniej 6 godzin! Zatem, jeśli chcesz upiec pizzę na przykład na lunch, cały proces jej przygotowania powinien rozpocząć się niemal o świcie! Wcześniejsze przygotowanie i odpowiednie przechowywanie ciasta na pizzę będzie więc bardzo dobrym rozwiązaniem. 

Sam przepis na ciasto, z którego powstanie domowa pizza nie jest przy tym zbytnio skomplikowany. W klasycznej wersji potrzebna będzie mąka pszenna, ciepła woda, wspomniane już drożdże, a także odrobina soli i tłuszczu. Ulubione przyprawy oraz dodatki dodaje się oczywiście na samym końcu.

[product id="1573,28647,27632,28422"]

Przechowywanie ciasta na pizzę w lodówce

Najlepszym zabezpieczeniem dla surowego ciasto na pizzę jest chłód lodówki. W takich warunkach zachowa ono swoje walory smakowe. Bez trudu będziesz w stanie wyrobić je także po wyjęciu, a drożdże w temperaturze otoczenia ponownie zaczną aktywniej pracować.

Ciasto może przeleżeć w lodówce dłuższy czas. Warunkiem jest tylko jego odpowiednie przygotowanie. Po wyrobieniu masy przełóż ją do szklanego naczynia (plastikowe pojemniki na ciasto również mogą się sprawdzić). Przechowywanie ciasta będzie łatwiejsze i bezpieczniejsze, jeśli pojemnik zostanie do tego lekko nasmarowany olejem (wówczas ciasto nie będzie przyklejać się do jego powierzchni). Po ułożeniu masy (najlepiej w postaci wyrobionej kuli ciasta), całość należy zakryć folią spożywczą

Niska temperatura w lodówce nie hamuje całkowicie pracy drożdży. Ciasto będzie zatem nadal delikatnie wyrastać, więc warto włożyć je do większego pojemnika. Jeśli chcesz przechować w lodówce ciasto już uformowane w krążek, najlepszym rozwiązaniem będzie pojemnik hermetycznie zamknięty. Przygotowane ciasto może w lodówce przeleżeć do około 3 dni

[product id="33565,35228,33566,1534"]

Zamrażanie ciasta na pizzę - kiedy i jak to robić?

Mrożenie surowego ciasta drożdżowego jest możliwe, ale w domowych warunkach nie jest wskazane. Wymagana jest bowiem bardzo niska temperatura, której zwykłe urządzenia AGD nie osiągają (taką można uzyskać np. w profesjonalnych zamrażarkach skrzyniowych). Jak zatem mrozić ciasto w domowych warunkach, by nadawało się do późniejszego użycia? A może wstępne upieczenie pizzy będzie dobrym pomysłem?

Według specjalistów jest to właśnie najlepszy sposób, by proces zamrażania ciasta na pizzę się powiódł. Odpowiednio wyrobiony i ukształtowany placek należy w tym przypadku delikatnie podpiec w piekarniku. Po wyjęciu i wystygnięciu "upieczoną" pizzę trzeba szczelnie owinąć folią i przełożyć do lodówki, by jeszcze mocniej się schłodziła. Dopiero po tym czasie możliwe jest mrożenie ciasta w domowej zamrażarce.

[product id="32945,33976,27587,1551"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium