
Producent
Średnica
Materiał
Dodatkowa powłoka
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Promocja
W wielu kawiarniach i kuchniach innych obiektów gastronomicznych użytkowanie specjalnych, profesjonalnych patelni do naleśników jest niezwykle wygodne i w znacznym stopniu usprawnia codzienną pracę. Patelnia do naleśników, chociaż kształtem przypomina tę tradycyjną, charakteryzuje się nieco odmienną funkcjonalnością wynikającą z konstrukcji.

51,67 zł
Cena netto: 42,01 zł

59,66 zł
Cena netto: 48,50 zł

91,76 zł
Cena netto: 74,60 zł

79,66 zł
Cena netto: 64,76 zł

109,26 zł
Cena netto: 88,83 zł

116,68 zł
Cena netto: 94,86 zł

116,68 zł
Cena netto: 94,86 zł

137,90 zł
Cena netto: 112,11 zł

113,50 zł
Cena netto: 92,28 zł

131,53 zł
Cena netto: 106,93 zł

159,11 zł
Cena netto: 129,36 zł
Jaka jest najlepsza patelnia do naleśników?
Charakterystyczną cechą patelni do naleśników są niskie ścianki – niektóre modele wydają się niemal idealnie płaskie. Taka budowa naczynia daje kilka korzyści. Przede wszystkim ułatwia przewracanie naleśników na drugą stronę (wysokie ścianki standardowej patelni mogą to zadanie utrudniać, co przekłada się jednocześnie na ryzyko uszkodzenia całego placka i rozerwanie go przy brzegach).
Patelnia do naleśników - cechy charakterystyczne
Dzięki znacznie niższym ściankom patelnie do naleśników ułatwiają równomierne wysmażenie ciasta. Naleśnik zostaje idealnie zarumieniony z obu stron, na całej swojej powierzchni. Wszystko dzięki temu, że dno nagrzewa się także w sposób równomierny – ciepło nie jest kierowane niepotrzebnie do ogrzania ścianek, jak ma to miejsce w standardowo zbudowanej patelni.
Profesjonalne patelnie naleśnikowe może być także pokryta powłoką teflonową. Taki rodzaj wykończenia dna umożliwia przygotowywanie potrawy na bardzo małej ilości tłuszczu, a nawet całkowicie bez jego stosowania.
Patelnie do naleśników oferowane są w kilku rozmiarach. Te o większych średnicach pozwalają na przygotowywanie naleśników często bardzo cienkich, takich jak francuskie crepes. Na patelniach o mniejszej średnicy wygodnie smaży się natomiast naleśniki amerykańskie, bardziej puszyste i wyższe.
Patelnia do naleśników - zastosowanie w profesjonalnej kuchni
Powszechnie patelnie do smażenia naleśników produkowane są ze stali nierdzewnej, najczęściej pokrywanej powłoką teflonową (tzw. powłoka nieprzywierająca). W sprzedaży znaleźć można także patelnie żeliwne, cenione za wysoką jakość wykonania i długoletnią żywotność. Na takich patelniach do naleśników konieczne jest jednak stosowanie większej ilości tłuszczu, by zapobiec przywieraniu i przypalaniu się ciasta. Powierzchnia żeliwna jest za to niezwykle odporna na wszelkiego rodzaju zarysowania. Dzięki temu patelnia naleśnikowa umożliwia nie tylko smażenie naleśników, ale także zapiekanie ich w piekarniku pod serową poduszeczką. Dostępne modele wyróżnia nieprzywierająca powłoka, ergonomiczny uchwyt patelni i niskie brzegi. Zastosujesz je zarówno na kuchenek indukcyjnych, jak i kuchenkach gazowych.
Jeśli marzy ci się dobra patelnia, dzięki której staniesz się mistrzem najcieńszych naleśników - zobacz ofertę od Horeca Polska!