Praca pizzerii w czasach kwarantanny 0

Okres pandemii wymusza na właścicielach pizzerii w całym kraju przejście na nieco inny tryb pracy. Wszystkie lokale gastronomiczne zostały zamknięte, a jedzenie można wydawać jedynie na wynos. Przydadzą się do tego specjalne akcesoria, o których dziś opowiemy.

czytaj całość »

Jakie garnki do restauracji? TOP 15 - profesjonalne garnki do restauracji i baru 0

Jakie garnki kupić do kuchni w restauracji, hotelu czy pensjonacie? Decyzja może nie być prosta. Stąd ten artykuł, który pozwoli rozwiać wątpliwości! Znajdziesz w nim garnki, które będą idealnym wyborem do gastronomii. Całość obejmuje 15 najpopularniejszych garnków, wśród których na pewno znajdziesz idealne rozwiązanie. W tym rankingu są propozycje tańsze i nieco droższe - sprawdź, co na Ciebie czeka!

czytaj całość »

Qking nowa marka odzieży kucharskiej 0

Dokładnie rok temu narodził się pomysł stworzenia własnej marki z odzieżą gastronomiczną. W najnowszym wpisie poznasz historię powstania odzieży kucharskiej QKING, a także wszystkie przeszkody, z jakimi musieliśmy się zmierzyć, zapraszamy do lektury.

czytaj całość »

Gastronomia w czasach koronawirusa 0

W momencie gdy restauracje oraz firmy świadczące usługi gastronomiczne zostały ponownie zamknięte dla większości firm nastał trudny okres. Branża horeca walczy o przetrwanie. Każdy na swój sposób, minimalizując koszty, starając się o dofinansowanie bądź zmianę formy pracy na wydawanie posiłków na wynos i dowożenie ich do klientów.

czytaj całość »

Kufel, szklanka czy pokal do piwa? 0

Pogoda dopisuje, klienci, ciesząc się ostatnimi promieniami słońca, z przyjemnością korzystają z ogródków przy restauracjach oraz barach. Bezustannie bez względu na płeć klienci sięgają po zimne piwo. Pytanie, w czym podać ten napój o bursztynowej barwie? Na rynku nie brakuje różnych rodzajów naczyń dedykowanych do serwowania piwa.

czytaj całość »

Lato - czas zimnych deserów 0

Wysoka temperatura na dworze sprawia, iż częściej sięgamy na zimne desery. Latem bezwzględnie królują lody, zimne i orzeźwiające. Uwielbiamy je niezależnie od wieku. Lokale gastronomiczne proponują swoim klientom smakowite desery lodowe, które serwują z dodatkiem bitej śmietany oraz owoców. Pucharki lodowe nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pięknie wyglądają. Każdy ma swój ulubiony smak lodów. Tradycjonaliści sięgają po klasyczną czekoladę lub śmietanę, wiele osób lubi sorbety, nie brakuje też lodów wegańskich. Z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Jeżeli jesteśmy aktualnie na diecie, możemy sięgnąć po pucharek z sałatką owocową.

czytaj całość »

Ogródki restauracyjne - 5 kroków do sukcesu 0

Coraz dłuższe i cieplejsze czerwcowe dni zachęcają nas do spotykania się ze znajomymi poza domem. W letnim okresie lokale gastronomiczne, które posiadają własne ogródki mogą liczyć na naprawdę spory zysk. Klienci zdecydowanie wolą wypić kawę lub zimnego drinka w przytulnym miejscu na świeżym powietrzu. Warto wygospodarować dosłownie każdy kawałek miejsca na dworze, żeby goście czuli się u Ciebie swobodnie i chcieli ponownie odwiedzić Twoją kawiarnię lub restaurację. Poznaj 5 kroków, które pomogą Ci osiągnąć sukces.

czytaj całość »

Restauracje, kawiarnie, bary – jak przygotować się na otwarcie lokalu w czasie pandemii? 0

Pandemia niespodziewanie i w zawrotnym tempie opanowała cały świat. Koronawirus uderzył w światową gospodarkę z ogromną siłą. Praktycznie wszystkie branże ucierpiały, co spowodowało zamknięcie wielu firm na pewien czas. W Polsce zaczęliśmy powolne odmrażanie gospodarki, to naprawdę dobra wiadomość. Branża gastronomiczna została w szczególności dotknięta, ponieważ początkowo klienci bali się i rzadziej odwiedzali tego typu miejsca, a następnie rząd dla dobra wszystkich (pracowników i klientów) musiał wprowadzić obostrzenia. W końcu doczekaliśmy się ponownego otwarcia lokali gastronomicznych, co cieszy pracowników i oczywiście klientów, którzy są spragnieni wyjścia do kawiarni czy restauracji. Mamy za sobą szczyt zachorowań, jednak po otwarciu wielu punktów na mapie wszystkich miast, musimy pamiętać o szczególnej ostrożności.

czytaj całość »

Śniadaniownia, czyli dobry pomysł na biznes 0

Współcześnie każdy z nas się spieszy. Mamy coraz więcej obowiązków, nadgodziny, dzieci i dosłownie brakuje nam czasu na wiele rzeczy. Przede wszystkim nie mamy kiedy gotować. Odbiciem tego jest choćby powstawanie coraz większej liczby cateringów „pudełkowych”. Jednak nie wszyscy decydują się na tego typu rozwiązanie, gdyż trzeba liczyć się ze sporym wydatkiem. Nie od dziś wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a niestety przed pracą nie mamy czasu przygotować wartościowego dania. Albo zjemy w biegu kanapkę lub płatki na mleku, albo wyjdziemy z domu głodni. W dużych miastach już od jakiegoś czasu śniadaniownie zyskały na popularności. Coraz częściej lokale tego typu otwierają się w mniejszych miejscowościach, ponieważ klienci cenią sobie jakość posiłków i dobrej kawy. Śniadaniownia jest naprawdę dobrym pomysłem na biznes.

czytaj całość »

Wyposażenie zaplecza małej gastronomii od zera – o czym warto pamiętać? 0

 Osoby, które marzą o założeniu małej gastronomii często zadają sobie pytanie – od czego zacząć? Wielu „wielkich restauratorów” zaczynało właśnie od drobnych punktów. Mała gastronomia to ostatnio popularne food trucki, pizzerie, bary szybkiej obsługi (np. kebaby), naleśnikarnie itp. Jest to mały biznes, który może przynieść naprawdę duże pieniądze. Lokale tego typu nie są czymś nowym na rynku, jednak z roku na rok jest ich coraz więcej i w tym przypadku ilość idzie w parze z jakością. Pomysłowość przedsiębiorców nie zna granic.

czytaj całość »

Karafki – modne, eleganckie i praktyczne 0

Karafki pojawiały się na stołach od dawien dawna, jednak najczęściej kojarzone były z naczyniem na alkohol. Od jakiegoś czasu karafki coraz częściej pojawiają się na stołach w restauracjach jak i w domach. Stały się ciekawym, ozdobnym i przede wszystkim funkcjonalnym naczyniem. Nawet w małym gronie przyjaciół warto zadbać o stylowe podanie napoju.

czytaj całość »

Garden party, ogródki w restauracjach – co powinno znaleźć się na stole? 0

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Ludzie zmęczeni zimą, pochmurnymi dniami wyczekują z niecierpliwością ciepłych i słonecznych dni. Osoby, które mieszkają w domu mogą zorganizować garden party, natomiast jeżeli nie ma takiej możliwości lub ktoś mieszka w bloku, z pewnością chętnie wypije kawę, drinka i zje coś wyśmienitego w lokalu z ogródkiem. Zaskocz swoich gości pięknym stołem, spraw, aby poczuli się wyjątkowo. Oto kilka wskazówek jak to osiągnąć. 

czytaj całość »

Jaki kieliszek wybrać? 0

Obecnie na rynku mamy ogromny wybór kieliszków. Restauracje nie mogą sobie pozwolić, aby podać alkohol w nieodpowiednim kieliszku, gdyż każdy ma swoje przeznaczenie. Czy wiecie jaki kieliszek dobrać do danego alkoholu? Ta kwestia zostanie omówiona w tym artykule.

czytaj całość »

A na początku był nóż... 0

A na początku był nóż

      Okazuje się, że nóż był obecny w życiu ludzi na długo przed pojawieniem się homo sapiens. W północnej Hiszpanii został znaleziony nóż, który liczy ponad milion lat! Choć nie przypomina on noża współczesnego, gdyż w całości został wykonany z kamienia, pełnił dokładnie taką samą funkcję. Dzięki kamiennemu nożowi homo habilis mogli polować, a następnie obrobić zdobycz. „Prawdziwy nóż” pojawił się 10 tysięcy lat p.n.e., natomiast 2000 lat p.n.e. zaczęto wytwarzać noże „klasyczne”, które z obu stron były zakończone ostrzem, ponieważ pełniły one funkcję widelca – nabijano mięso na ostro zakończony brzeszczot. Kiedy w XVII wieku nóż zajął szacowne miejsce przy stole biesiadnym, goście musieli przynosić ten ekskluzywny przedmiot ze sobą. Stalowe ostrza były zastępowane srebrnymi, a rękojeści były zdobione prawie jak biżuteria. Do jej dekoracji używano materiałów takich jak kość słoniowa, kryształ górski, koral i inne drogie kamienie.

Jakie znaczenie mają noże w różnych kulturach? Jakie wyróżniamy typy noży? Odpowiedź na te pytania znajduje się we wpisie.

czytaj całość »

Szczególne dni dla gastronomii 0

Jak wszyscy wiemy gastronomia jest takim rodzajem działalności gospodarczej, w której trudno mówić o dniach wolnych. Kiedy inni świętują, szefowie kuchni, obsługa sali, a także często właściciele restauracji, hoteli czy innych obiektów, gdzie serwuje się posiłki, pracują na pełny zegar. Nawet, jeśli mówimy o zmianowym systemie pracy, to i tak każda osoba znająca gastronomię „od kuchni” wie, że niełatwo jest o prawdziwy i spokojny weekend czy urlop, bo podczas zwyczajowych wakacji, ferii czy długich weekendów, to właśnie w restauracjach, kawiarniach i hotelach najwięcej się dzieje. Goście spragnieni odpoczynku, relaksu i dobrego jedzenia, chętnie korzystają z usług gastronomii, zarówno tej stacjonarnej, jak i znanej pod nazwąstreet food

czytaj całość »

Slow food – moda i powrót do tradycji 0

Modne wyrażenia jak slow food czy slow life robią w ostatnich latach prawdziwą furorę. Stoją w opozycji do proponowanego pod koniec XX wieku trendu fast food, a wraz z nim fast life. Istnieje nawet fast fashion, czyli odzież, z którą walczą zwłaszcza ekolodzy, dostrzegający rosnące góry śmieci na całym świecie.

Slow food to prawdziwy powrót do korzeni i tradycji, zarówno przy wyborze produktów żywnościowych, jak i przygotowywaniu posiłków. Nieprzetworzona żywność jest współcześnie rarytasem, o który trzeba zabiegać, a powolne i spożywanie posiłków i delektowanie się jedzeniem, to dla osób żyjących w ciągłym pośpiechu, czynność zgoła nierealna. Dlatego moda na slow life jest z pewnością nie tylko kolejnym trendem, ale i potrzebą, by zwolnić i docenić codzienne życie, a slow food skupia się zwłaszcza na jego kulinarnym aspekcie.

czytaj całość »

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl