do kasy suma: 0,00 zł
Jaki ekspres do gastronomii ?
Jaki ekspres do gastronomii ?

Na przestrzeni lat nasza świadomość względem zdrowia, produkcji kawy oraz urządzeń dedykowanych do jej przygotowania wzrasta. Coraz więcej osób korzysta z ekspresów do kawy, wybiera ziarna z certyfikatem Fairtrade. Odchodzimy od kawy zalewanej wrzątkiem, która zawiera fusy mogące podrażnić śluzówkę żołądka. Wybieramy alternatywne i wygodne sposoby parzenia kawy z użyciem ekspresów ciśnieniowych, ekspresów kolbowych oraz przelewowych lub kawiarek. Niemniej jednak w dalszym ciągu kawa rozpuszczalna stanowi połowę czarnego napoju wypijanego przez Polaków. Nie jest to dobry wybór z uwagi na domieszkę składników, które wzbogacają smak oraz wydłużają trwałość produktu. Dodatkowo wiele osób niweluje gorzki smak kawy za pomocą dodatków. Wybieramy cukier oraz jego alternatywne zamienniki. Tym samym dostarczamy organizmowi niepotrzebne kalorie. Gorzki posmak łagodzi także mleko oraz śmietanka. Jedocześnie ograniczając przyswajanie przeciwutleniaczy, zawartych w kawie. Na podstawie wielu badań możemy stwierdzić, iż kawa spożywana z umiarem i bez dodatków możemy być składnikiem zdrowej diety z uwagi na zawartość przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca oraz nowotworom. W trosce o nasze zdrowie ograniczmy spożycie kawy do 3-5 filiżanek dziennie, pijmy małą czarną przygotowaną w ekspresie lub makinetce. Nie zapominajmy, że kofeinę zawiera także herbata, czekolada, cola oraz napoje energetyczne. Zalecana maksymalna dzienna dawka kofeiny to 400mg.

czytaj całość »
Zmywarki gastronomiczne
Zmywarki gastronomiczne

Profesjonalne zmywarki przystosowane są do ciągłej pracy. Od tradycyjnych odpowiedników różnią się przede wszystkim wydajnością, krótki cykl mycia trwa 60 sekund. Gastronomiczne zmywarki mają wyższą temperaturę mycia, proces ten ma na celu wysterylizowanie naczyń i jest niezwykle istotny ze względów higienicznych oraz konieczności spełnienia norm sanitarnych. Zmywarka przemysłowa jest niezbędnym urządzeniem w profesjonalnej kuchni.

czytaj całość »
Piec konwekcyjno-parowy
Piec konwekcyjno-parowy

Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia, które są obowiązkowym wyposażeniem profesjonalnej kuchni i nie tylko, ponieważ coraz częściej są wykorzystywane w małych lokalach gastronomicznych oraz handlowych. Na przestrzeni lat wyparły szereg innych urządzeń grzejnych takich jak kotły warzelne, patelnie uchylne, płyty grillowe, garnki, frytownice i inne. Nie oznacza to jednak, że nie mają one zastosowania w codziennej pracy. Restauratorzy, właściciele zakładów zbiorowego żywienia decydując się na zakup pieca, kierują się względami ekonomicznymi i słusznie. Dlatego też, jeżeli rozważają Państwo zakup nowego pieca, ten artykuł z pewnością dostarczy wszystkich niezbędnych informacji i rozwieje wszelkie wątpliwości odnośnie do nowoczesnych metod obróbki cieplnej.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl