Lato - czas zimnych deserów 0

Wysoka temperatura na dworze sprawia, iż częściej sięgamy na zimne desery. Latem bezwzględnie królują lody, zimne i orzeźwiające. Uwielbiamy je niezależnie od wieku. Lokale gastronomiczne proponują swoim klientom smakowite desery lodowe, które serwują z dodatkiem bitej śmietany oraz owoców. Pucharki lodowe nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pięknie wyglądają. Każdy ma swój ulubiony smak lodów. Tradycjonaliści sięgają po klasyczną czekoladę lub śmietanę, wiele osób lubi sorbety, nie brakuje też lodów wegańskich. Z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Jeżeli jesteśmy aktualnie na diecie, możemy sięgnąć po pucharek z sałatką owocową.

czytaj całość »

Ogródki restauracyjne - 5 kroków do sukcesu 0

Coraz dłuższe i cieplejsze czerwcowe dni zachęcają nas do spotykania się ze znajomymi poza domem. W letnim okresie lokale gastronomiczne, które posiadają własne ogródki mogą liczyć na naprawdę spory zysk. Klienci zdecydowanie wolą wypić kawę lub zimnego drinka w przytulnym miejscu na świeżym powietrzu. Warto wygospodarować dosłownie każdy kawałek miejsca na dworze, żeby goście czuli się u Ciebie swobodnie i chcieli ponownie odwiedzić Twoją kawiarnię lub restaurację. Poznaj 5 kroków, które pomogą Ci osiągnąć sukces.

czytaj całość »

Restauracje, kawiarnie, bary – jak przygotować się na otwarcie lokalu w czasie pandemii? 0

Pandemia niespodziewanie i w zawrotnym tempie opanowała cały świat. Koronawirus uderzył w światową gospodarkę z ogromną siłą. Praktycznie wszystkie branże ucierpiały, co spowodowało zamknięcie wielu firm na pewien czas. W Polsce zaczęliśmy powolne odmrażanie gospodarki, to naprawdę dobra wiadomość. Branża gastronomiczna została w szczególności dotknięta, ponieważ początkowo klienci bali się i rzadziej odwiedzali tego typu miejsca, a następnie rząd dla dobra wszystkich (pracowników i klientów) musiał wprowadzić obostrzenia. W końcu doczekaliśmy się ponownego otwarcia lokali gastronomicznych, co cieszy pracowników i oczywiście klientów, którzy są spragnieni wyjścia do kawiarni czy restauracji. Mamy za sobą szczyt zachorowań, jednak po otwarciu wielu punktów na mapie wszystkich miast, musimy pamiętać o szczególnej ostrożności.

czytaj całość »

Śniadaniownia, czyli dobry pomysł na biznes 0

Współcześnie każdy z nas się spieszy. Mamy coraz więcej obowiązków, nadgodziny, dzieci i dosłownie brakuje nam czasu na wiele rzeczy. Przede wszystkim nie mamy kiedy gotować. Odbiciem tego jest choćby powstawanie coraz większej liczby cateringów „pudełkowych”. Jednak nie wszyscy decydują się na tego typu rozwiązanie, gdyż trzeba liczyć się ze sporym wydatkiem. Nie od dziś wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a niestety przed pracą nie mamy czasu przygotować wartościowego dania. Albo zjemy w biegu kanapkę lub płatki na mleku, albo wyjdziemy z domu głodni. W dużych miastach już od jakiegoś czasu śniadaniownie zyskały na popularności. Coraz częściej lokale tego typu otwierają się w mniejszych miejscowościach, ponieważ klienci cenią sobie jakość posiłków i dobrej kawy. Śniadaniownia jest naprawdę dobrym pomysłem na biznes.

czytaj całość »

Wyposażenie zaplecza małej gastronomii od zera – o czym warto pamiętać? 0

 Osoby, które marzą o założeniu małej gastronomii często zadają sobie pytanie – od czego zacząć? Wielu „wielkich restauratorów” zaczynało właśnie od drobnych punktów. Mała gastronomia to ostatnio popularne food trucki, pizzerie, bary szybkiej obsługi (np. kebaby), naleśnikarnie itp. Jest to mały biznes, który może przynieść naprawdę duże pieniądze. Lokale tego typu nie są czymś nowym na rynku, jednak z roku na rok jest ich coraz więcej i w tym przypadku ilość idzie w parze z jakością. Pomysłowość przedsiębiorców nie zna granic.

czytaj całość »

Karafki – modne, eleganckie i praktyczne 0

Karafki pojawiały się na stołach od dawien dawna, jednak najczęściej kojarzone były z naczyniem na alkohol. Od jakiegoś czasu karafki coraz częściej pojawiają się na stołach w restauracjach jak i w domach. Stały się ciekawym, ozdobnym i przede wszystkim funkcjonalnym naczyniem. Nawet w małym gronie przyjaciół warto zadbać o stylowe podanie napoju.

czytaj całość »

Garden party, ogródki w restauracjach – co powinno znaleźć się na stole? 0

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Ludzie zmęczeni zimą, pochmurnymi dniami wyczekują z niecierpliwością ciepłych i słonecznych dni. Osoby, które mieszkają w domu mogą zorganizować garden party, natomiast jeżeli nie ma takiej możliwości lub ktoś mieszka w bloku, z pewnością chętnie wypije kawę, drinka i zje coś wyśmienitego w lokalu z ogródkiem. Zaskocz swoich gości pięknym stołem, spraw, aby poczuli się wyjątkowo. Oto kilka wskazówek jak to osiągnąć. 

czytaj całość »

Jaki kieliszek wybrać? 0

Obecnie na rynku mamy ogromny wybór kieliszków. Restauracje nie mogą sobie pozwolić, aby podać alkohol w nieodpowiednim kieliszku, gdyż każdy ma swoje przeznaczenie. Czy wiecie jaki kieliszek dobrać do danego alkoholu? Ta kwestia zostanie omówiona w tym artykule.

czytaj całość »

A na początku był nóż... 0

A na początku był nóż

      Okazuje się, że nóż był obecny w życiu ludzi na długo przed pojawieniem się homo sapiens. W północnej Hiszpanii został znaleziony nóż, który liczy ponad milion lat! Choć nie przypomina on noża współczesnego, gdyż w całości został wykonany z kamienia, pełnił dokładnie taką samą funkcję. Dzięki kamiennemu nożowi homo habilis mogli polować, a następnie obrobić zdobycz. „Prawdziwy nóż” pojawił się 10 tysięcy lat p.n.e., natomiast 2000 lat p.n.e. zaczęto wytwarzać noże „klasyczne”, które z obu stron były zakończone ostrzem, ponieważ pełniły one funkcję widelca – nabijano mięso na ostro zakończony brzeszczot. Kiedy w XVII wieku nóż zajął szacowne miejsce przy stole biesiadnym, goście musieli przynosić ten ekskluzywny przedmiot ze sobą. Stalowe ostrza były zastępowane srebrnymi, a rękojeści były zdobione prawie jak biżuteria. Do jej dekoracji używano materiałów takich jak kość słoniowa, kryształ górski, koral i inne drogie kamienie.

Jakie znaczenie mają noże w różnych kulturach? Jakie wyróżniamy typy noży? Odpowiedź na te pytania znajduje się we wpisie.

czytaj całość »

Szczególne dni dla gastronomii 0

Jak wszyscy wiemy gastronomia jest takim rodzajem działalności gospodarczej, w której trudno mówić o dniach wolnych. Kiedy inni świętują, szefowie kuchni, obsługa sali, a także często właściciele restauracji, hoteli czy innych obiektów, gdzie serwuje się posiłki, pracują na pełny zegar. Nawet, jeśli mówimy o zmianowym systemie pracy, to i tak każda osoba znająca gastronomię „od kuchni” wie, że niełatwo jest o prawdziwy i spokojny weekend czy urlop, bo podczas zwyczajowych wakacji, ferii czy długich weekendów, to właśnie w restauracjach, kawiarniach i hotelach najwięcej się dzieje. Goście spragnieni odpoczynku, relaksu i dobrego jedzenia, chętnie korzystają z usług gastronomii, zarówno tej stacjonarnej, jak i znanej pod nazwąstreet food

czytaj całość »

Slow food – moda i powrót do tradycji 0

Modne wyrażenia jak slow food czy slow life robią w ostatnich latach prawdziwą furorę. Stoją w opozycji do proponowanego pod koniec XX wieku trendu fast food, a wraz z nim fast life. Istnieje nawet fast fashion, czyli odzież, z którą walczą zwłaszcza ekolodzy, dostrzegający rosnące góry śmieci na całym świecie.

Slow food to prawdziwy powrót do korzeni i tradycji, zarówno przy wyborze produktów żywnościowych, jak i przygotowywaniu posiłków. Nieprzetworzona żywność jest współcześnie rarytasem, o który trzeba zabiegać, a powolne i spożywanie posiłków i delektowanie się jedzeniem, to dla osób żyjących w ciągłym pośpiechu, czynność zgoła nierealna. Dlatego moda na slow life jest z pewnością nie tylko kolejnym trendem, ale i potrzebą, by zwolnić i docenić codzienne życie, a slow food skupia się zwłaszcza na jego kulinarnym aspekcie.

czytaj całość »

Gwiazdki Michelin kulinarny przedmiot pożądania 0

Gwiazdki przy logo i nazwie hotelu to symbol jednoznacznie kojarzący się z udogodnieniami i standardem, jakich możemy oczekiwać wybierając jego usługi. Każdy kraj wybiera własną skalę i określa normy, jakie powinny spełniać poszczególne placówki. Niektóre z państw nie stosują klasyfikacji według gwiazdek lub hotele decydują się na takie oznaczenia zupełnie dobrowolnie. Zawsze jednak obowiązuje skala rosnąca, czyli im więcej gwiazdek, tym wyższa jakość usług, lepszy standard lokalu i wyposażenia, które mają ułatwić i uprzyjemnić pobyt gościom hotelowym. Równie ważne gwiazdki spotykamy w przypadku restauracji. W tym przypadku marzeniem wielu restauratorów jest otrzymanie kultowej już Gwiazdki Michelin, ale niestety zarówno sposób, jak i kryteria przyznawania tego oznaczenia są bardzo restrykcyjne, również ze względu na lokalizację.

czytaj całość »

Dania na stole szwedzkim, w czym serwować? 0

Stół szwedzki to popularna forma poczęstunku, z którego goście zaproszeni na organizowane przyjęcia lub spotkania biznesowe, a także ci przebywający w hotelach mogą korzystać w sposób bezpośredni i samodzielny. Menu powinno być przygotowane z myślą o każdym z nich tak, by zarówno dorośli, jak i dzieci mając swoje preferencje smakowe, mogli skorzystać z serwowanych dań.

czytaj całość »

Nowoczesne torty babeczkowe i mini desery 0

Jeszcze kilkanaście lat temu, okazjonalne torty na ważne uroczystości były wykonywane głównie metodą tradycyjną. Klasyczny delikatny, puszysty biszkopt przełożony masą oraz dekoracje z masy cukrowej lub z bitej śmietany, do tego mnogość wzorów, barw, smaków i atrakcyjnych wizualnie dodatków. Współczesne torty zachwycają, a w bogatej ofercie każdy może wybrać coś odpowiedniego dla siebie. Od kilku lat na przyjęciach pojawiają się również pomysłowe torty babeczkowe, wśród których znajdziemy zarówno te jednosmakowe, jak i takie, gdzie mamy do wyboru różne warianty zestawów. Na stole szwedzkim podczas przyjęć znajdziemy natomiast szeroki wybór eleganckich mini deserów, które szturmem zdobywają swoich zwolenników.

czytaj całość »

Carving i niezwykłe dekoracje stołów 0

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Fantazyjne wzory i powstające małe, zjawiskowe dzieła cieszą oczy i podniebienia smakoszy. Carvingowcy, czyli osoby zajmujące się tą niezwykłą sztuką to kreatywni artyści, których praca pozwala na efektowne dekorowanie stołów podczas bankietów, przyjęć weselnych, prezentacji produktów czy imprez firmowych. Wspaniałe i kolorowe kobierce, wieże oraz fantazyjne kształty wyrzeźbionych kwiatów, przedmiotów lub zwierząt zachwycają najbardziej wymagających gości i przyciągają uwagę swoim artyzmem.

czytaj całość »

Czy można żyć bez cukru? 0

W dzisiejszych czasach cukier towarzyszy nam praktycznie wszędzie. Bez trudu znajdziemy go w jedzeniu, słodyczach czy słodkich napojach. Wybierając się do kawiarni lub restauracji na stolikach gościnnych stoją fikuśne cukiernice, lub dostajemy cukier w niewielkich saszetkach, dostępne są w każdej ilości. Co więcej, możemy sobie cukier wybrać - zwykły cukier biały lub ten ciemniejszy, trzcinowy, przez wielu uważany za zdrowszy. Z pewnością wielu z nas nie wyobraża sobie pić nieposłodzonej kawy czy herbaty, inni zaś odchodzą od słodzenia z przyczyn zdrowotnych, a także z coraz bardziej popularnego trendu bycia fit. Z medycznego punktu widzenia im mniej cukru, tym lepiej, jednak należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy cukier może być nieszkodliwy, a jeśli tak to w jakich ilościach? Powracając do pytania „Słodzić czy nie słodzić?” - każdy powinien przeanalizować swoją dietę i w zgodzie z własnym sumieniem odpowiedzieć na to pytanie.

czytaj całość »

25.10 - Światowy Dzień Makaronu 0

Światowy Dzień Makaronu obchodzimy od 1995 roku, dzięki aż 40. producentom, których marzeniem było pokazanie, że makaron to produkt spożywany na całym świecie. Jaki makaron jest, każdy widzi, ale nie każdy wie, że na rynku dostępnych jest aż 600 rodzajów makaronu! Produkcja makaronu jest niezwykle łatwa, ponieważ w jego skład wchodzi zaledwie kilka składników, między innymi woda, mąka i ewentualne dodatki np. jajko. Makaron jest uniwersalnym produktem, który można wykorzystać do zup, sałatek czy drugiego dania, stąd też jego różnorodność kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Co więcej, dania na bazie makaronów dostępne są zarówno w przydrożnych barach mlecznych, jak i drogich restauracjach z prawdziwego zdarzenia.

czytaj całość »

Prawdziwa historia kawy 0

Niejeden z nas rozpoczyna dzień od filiżanki aromatycznej kawy, która obecnie jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny szybko stajemy się pełni energii i wigoru, a przede wszystkim myśl o drzemce lub głębokim śnie schodzi na dalszy plan. Kawa jest łatwo dostępna i stosunkowo tania, a kawiarnie pojawiają się niczym grzyby po deszczu, do których chętnie chadzamy lub umawiamy się z przyjaciółmi. Do małej czarnej chętnie również zjadamy niewielki kawałek kawiarnianego ciasta. Rodzajów kawy jest wiele: espresso, caffe latte, cappuccino, mocha, ristretto i wiele innych, których proces parzenia znacznie różni się od siebie. O kawie można powiedzieć wiele, ale czy wielu z nas zna prawdziwą historię kawy i legend o niej krążących?

czytaj całość »

Restauracja - czy to dobre miejsce dla dzieci? 0

Restauracja to jedno z takich miejsc, które kojarzone jest nie tylko z wykwintnymi potrawami, ale także z wyrafinowaną atmosferą. Mało kto łączy je z dziećmi, dlatego ich obecność budzi wiele kontrowersji. Nie samym uczestniczeniem podczas kolacji, ale ich zachowaniem, które bywa różne i nieprzewidywalne. Przyczynia się to do zróżnicowanych reakcji zarówno rodziców tych dzieci, personelu, jak i pozostałych gości restauracji. Nie zawsze jest to reakcja pozytywna, dlatego, Jeżeli często zadajesz sobie pytania: Czy restauracja to dobre miejsce dla dzieci? Albo czy zabranie dziecka do takiego miejsca jest dobrą decyzją? Spróbujemy odpowiedzieć ci na wszystkie nurtujące ciebie pytania związane z tym tematem.

czytaj całość »

Cechy, którymi powinien posiadać profesjonalny szef kuchni 0

Szef kuchni to nie tylko zawód, którego głównym zajęciem jest przygotowanie dania w restauracji. Zakres jego obowiązków jest znacznie rozszerzony, dlatego nie każdy odnajdzie się w tego rodzaju pracy. Jednym z głównych zadań należących do szefa kuchni jest odpowiednie pokierowanie zespołem innych kucharzy i pomocników podczas przygotowania potraw, w nie zawsze komfortowej atmosferze. Praca pod presją czasu zdecydowanie należy do tego zawodu. A więc nie jest to praca dla każdego, dlatego przed podjęciem decyzji o karierze kucharza warto się nad nią zastanowić i dowiedzieć czym tak naprawdę zajmuje się szef kuchni i jakimi cechami powinien się wyróżniać.

czytaj całość »

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl