Wszystko co musisz wiedzieć o małej gastronomii 0

Branża małej gastronomii, do której zaliczają się właściciele Food Trucków i budek gastronomicznych, rozwija się w ostatnich latach niezwykle szybko. Coraz więcej osób zastanawia się nad założeniem własnego lokalu, ale aby do tego doszło, należy uzbroić się w dawkę odpowiedniej wiedzy na temat działania rynku i produktów, za pomocą których wyposażysz swój lokal.

czytaj całość »

Najważniejsze cechy przydatne w zawodzie kelnera 0

Kelnerzy i kelnerki są bez wątpienia wizytówką każdej restauracji. Od ich uprzejmości i fachowego podejścia do klienta, zależy sukces lokalu, dlatego pracodawcy poszukują ludzi, których można darzyć zaufaniem i posiadających określone cechy. Należy pamiętać, że goście restauracji, oprócz dobrego jedzenia, zwracają uwagę na jakość obsługi, jej wygląd zewnętrzny oraz zachowanie. W tym materiale dowiesz się, jakie są najważniejsze cechy przydatne do pracy w zawodzie kelnera. Zapraszamy do lektury.

czytaj całość »

Wybieramy akcesoria barowe do lokalu 0

W pełni profesjonalny bar charakteryzuje się bogatym wyposażeniem. Jego przestrzeń powinna bez problemu pomieścić akcesoria i sprzęt niezbędny do przygotowania napojów, służyć do serwowania drinków i zapewnić miejsce dla osób lubiących spożywać alkohol w jego bezpośrednim kontakcie. Istotną kwestią jest również wygląd baru i jego funkcjonalność. Jak zaplanować takie miejsce oraz które akcesoria sprawdzą się najlepiej? Zapraszamy do lektury.

 

czytaj całość »

Rękawice kuchenne - jaką wybrać? 0

Rękawice kuchenne to jedne z najważniejszych akcesoriów w każdej kuchni. Nie ma znaczenia, czy jesteś profesjonalnym kucharzem pracującym w jednej z najlepszych restauracji w mieście, czy gotujesz w domu dla swoich bliskich. Przenoszenie gorących dań, wyciąganie ich z piekarnika lub dotykanie rozgrzanych naczyń, bez odpowiedniego zabezpieczenia, może skutkować oparzeniami. Z tego względu, warto mieć w swojej kuchni przynajmniej kilka par rękawic kuchennych. Jak wybrać odpowiedni produkt? Zapraszamy do lektury.

czytaj całość »

Kolory desek i noży do krojenia - co oznaczają? 0

Noże i deski do krojenia stanowią podstawowe wyposażenie punktów gastronomicznych na całym świecie. Ich odpowiednie kolory pozwalają uporządkować pracę, zachować czystość i zadbać o higienę. Wszystkie te elementy, wpływają na jakość i tempo przygotowania dań, oraz odpowiadają za bezpieczeństwo gości. Ten ostatni punkt jest niezwykle ważny i pozwala zrozumieć ideę stosowania przyborów kuchennych w określonych kolorach. Aby przybliżyć i wytłumaczyć ten temat, należy rozwinąć skrót HACCP.

czytaj całość »

Wybieramy zmywarkę do gastronomii - na co zwrócić uwagę? 0

Zmywarki odpowiednio dopasowane do potrzeb i warunków lokalu gastronomicznego niewątpliwie ułatwiają i pracę w gastronomii. Zmywarki przemysłowe różnią się od urządzeń montowanych w kuchniach domowych, ponieważ nie tylko muszą działać szybko i skutecznie, ale muszą też spełniać normy sanitarne. Przed podjęciem decyzji o zakupie warto zastanowić się nad tym, jakie są potrzeby personelu i możliwości lokalu, aby wybrać sprzęt, który najlepiej sprawdzi się w określonych warunkach. Współczesne zmywarki przemysłowe mają różne programy mycia i mogą myć naczynia w bardzo krótkim czasie, można je ładować w różny sposób, posiadają także funkcję wyparzania naczyń. Zmywarka najpierw nagrzewa bojler i komorę, co trwa od 20 do 40 minut, ale później sam cykl mycia jest już bardzo krótki i zajmuje od minuty do 4 minut. Cykl oznacza zwykle fazę mycia, płukania z nabłyszczaniem i wyparzania naczyń. Zmywarki przemysłowe najczęściej zużywają 2-3 litry wody na jeden cykl mycia.

czytaj całość »

Profesjonalne urządzenia rozdrabniające 0

W profesjonalnych kuchniach urządzenia rozdrabniające ułatwiają pracę przy obróbce żywności i znacznie ją przyspieszają. W każdej kuchni pożądane są zatem takie urządzenia, jak ręczne miksery, roboty wielofunkcyjne, krajalnice, szatkownice do warzyw, obieraczki, sokowirówki, a także wilki i kutry. Horeca Polska przygotowała dla swoich klientów ofertę urządzeń, które dobrze spełniają swoje zadania, są wytrzymałe i chętnie kupowane przez doświadczonych specjalistów zarządzających kuchniami. Skompletowanie wyposażenia kuchennego dobrej jakości i unowocześnienie kuchni nie wymaga już odwiedzenia wielu sklepów, ponieważ znajdziesz u nas wszystko, co jest potrzebne w optymalnie wyposażonej kuchni i wybierzesz sprzęt dokładnie dostosowany do twoich potrzeb.

czytaj całość »

Najważniejsze przybory kuchenne do profesjonalnej kuchni 0

Osiągnięcie zaplanowanego efektu w kuchni jest możliwe dzięki odpowiednim przyborom i akcesoriom kuchennym. W profesjonalnej kuchni bardzo ważna jest także jakość wykonania wszelkich akcesoriów, dlatego w sklepie Horeca Polska znajdziesz produkty dobrej jakości, które są chętnie używane przez profesjonalistów w różnych lokalach gastronomicznych.

czytaj całość »

Czym kierować się przy wyborze garnków ze stali nierdzewnej? 0

Garnki to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. W profesjonalnych kuchniach ceni się niezawodność i zwraca się uwagę na rodzaj materiałów, z jakich wykonane są naczynia i urządzenia kuchenne. Przy zakupach wyposażenia do lokalu gastronomicznego najlepszym wyborem stają się zestawy garnków z wysokogatunkowej stali, która jest wytrzymała i odporna na uszkodzenia, wgniecenia, czy zarysowania.

czytaj całość »

Pojemniki GN - bezpieczne przechowywanie żywności 0

W profesjonalnej kuchni liczy się dbałość o każdy szczegół. Talent kucharski i pasja do gotowania w połączeniu z profesjonalnym wyposażeniem to przepis na sukces każdej restauracji. Aby zapewnić serwowanie potraw na najwyższym poziomie, należy wyposażyć punkt gastronomiczny wyłącznie w najlepszej jakości sprzęty i akcesoria kuchenne.

czytaj całość »

Meble ze stali nierdzewnej do profesjonalnej kuchni 0

Sercem każdej restauracji jest kuchnia. To od niej rozpoczyna się cały proces tworzenia miejsca, w którym goście będą czuli się jak u siebie, posmakują wybitnych dań i spędzą miło czas. Aby tak się stało, ważna jest pasja do gotowania, chęć odkrywania nowych smaków, ale też wysokiej jakości, profesjonalny sprzęt, bez którego trudno o dobrą restaurację. Podczas urządzania restauracyjnej kuchni na pierwszym miejscu znajduje się solidny sprzęt oraz meble, które zapewnią szefom kuchni wysoki standard pracy. W sklepie Horeca Polska znajdziesz najwyższej jakości, niezawodne meble ze stali nierdzewnej.

czytaj całość »

Profesjonalne ekspresy do kawy - który wybrać? 0

Jeśli zastanawiasz się nad wyborem ekspresu do kawy odpowiedniego do Twojego lokalu gastronomicznego – koniecznie sprawdź porady, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Kwestia kawy to coś, czego nie warto lekceważyć! Z poniższego artykułu dowiesz się, na jakie parametry zwracać uwagę.

Dobry ekspres do kawy to sprzęt niezbędny w każdej kawiarni, cukierni, czy restauracji. Jakość małej czarnej są w stanie odróżnić nawet niezbyt wytrawni smakosze. Kawa jest jednym z najczęściej zamawianych napojów w lokalach gastronomicznych. Nic więc dziwnego, że wiele z tych przedsiębiorstw stara się zapewnić jej dobrą jakość. Prawda jest jednak taka, że bez profesjonalnego sprzętu niełatwo przygotować dobre espresso czy cappuccino w warunkach restauracyjnych.

czytaj całość »

Wyposażenie lodziarni - wszystko co musisz wiedzieć 0

Lokal serwujący lody wymaga stosunkowo niedużej ilości specjalistycznego sprzętu. Może funkcjonować samodzielnie lub w ramach innej gastronomii. Dowiedz się, jakie wyposażenie warto wybrać, przymierzając się do otwarcia pysznego, słodkiego biznesu z lodami w roli głównej.

Lodziarnia to świetny pomysł na wdzięczny biznes letni lub całoroczny. Tego rodzaju lokale największą popularnością cieszą się przede wszystkim w miejscowościach turystycznych. Oczywiście nie stanowi to jednak żadnego ograniczenia dla przedsiębiorców działających w ramach innych miast. Amatorów lodów znaleźć można w każdym miejscu i o każdej porze roku. Czy jest ktoś, kto ich nie kocha? Lodziarnia jest więc stosunkowo dobrym rozwiązaniem dla osób początkujących w branży gastronomicznej lub właścicieli lokali, którzy chcieliby poszerzyć swój asortyment.

czytaj całość »

Jak wybrać odpowiednie naczynia do serwowania 0

Wyjątkowy smak dania to nie wszystko – liczy się jeszcze efektowna oprawa. Sprawdź, jak dobrać zastawę stołową do rodzaju serwowanych potraw.

W dzisiejszych czasach w restauracjach serwuje się gościom coś więcej niż tylko jedzenie. Wygląd, zapach, historia dania, a także naczynie, w którym zostaje ono podane – to wszystko składa się na całe doznanie, które w połączeniu z opinią o wnętrzu i jakości obsługi staje się ogólnym zdaniem na temat całej restauracji. Nie od parady mówi się, że zawód restauratora jest złożony i wymaga wielu umiejętności z zakresu różnych branż.

czytaj całość »

Jak zadbać o czystość lokalu gastronomicznego 0

Dbałość o higienę to podstawa – również w biznesie gastronomicznym. W lokalu restauracyjnym nietrudno o zabrudzenia. Na szczęście jednak istnieje szereg sprzętów, środków i innych produktów, które ułatwiają codzienne zachowanie czystości.

Czystość to druga (zaraz po świetnym smaku potraw) najważniejsza kwestia dotycząca prowadzenia biznesu w branży gastronomicznej. Jest to istotne zarówno pod względem wymogów prawnych, jak i wizerunkowych. Goście restauracji oczekują, że jedzenie, które jest im serwowane, zostanie przyrządzone w higienicznych warunkach. Zwracają również uwagę na czystość na sali jadalnej, w której przebywają.

czytaj całość »

Wyposażenie kawiarni - wszystko co musisz wiedzieć 0

Jednym z ciekawych pomysłów otwarcia własnego biznesu jest przytulna kawiarnia serwująca aromatyczne napoje, a także drobne słodkości czy śniadania. Wybierając odpowiednią lokalizację w centrum miasta czy w miejscu skupiającym lokalną społeczność oraz wdrażając swoje wyjątkowe pomysły, możesz zapewnić sobie wysokie zyski. Zanim jednak zdecydujesz się na prowadzenie takiego lokalu gastronomicznego, warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt oraz akcesoria, które są niezbędne do codziennego funkcjonowania.

czytaj całość »

Wyposażenie cukierni - wszystko co musisz wiedzieć 0

Dla osób, które pasjonują się pieczeniem słodkich pyszności, idealnym pomysłem na własną firmę jest otworzenie przytulnej cukierni. W obecnych czasach wiele osób nie ma czasu, aby samodzielnie przygotowywać ciasta w domu. Chętnie jednak korzystają z możliwości kupna domowych wypieków, nie tylko na święta czy specjalne okazje. Cukiernie doskonale sprawdzą się zarówno w centrach miast, galeriach handlowych czy miejscach dużych skupisk ludzi, jak i na osiedlach mieszkaniowych. Przed rozpoczęciem takiej działalności konieczny będzie zakup odpowiedniego wyposażenia.

czytaj całość »

Wyposażenie baru - wszystko co musisz wiedzieć 0

Decydując się na otwarcie baru duże znaczenie dla sukcesu ma zarówno ogólna koncepcja, wystrój wnętrza, atmosfera, rodzaj podawanych drinków, jak i odpowiednie wyposażenie. Z tego względu warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości sprzęt oraz akcesoria, które ułatwiają barmanom szybkie przygotowywanie napojów według wyjątkowych receptur. Poza podstawowymi elementami przydatnymi do serwowania drinków warto pomyśleć również o dodatkowych urządzeniach do przyrządzania różnego rodzaju przekąsek na ciepło.

czytaj całość »

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl