Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni 0

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni od dziesięciu lat jest kultywowany 20 października z inicjatywy Billa Gallaghera, który postrzega zawód kucharza w szerszej perspektywie aniżeli większość z nas.

czytaj całość »

Fingerfood – przekąska na jeden kęs 0

Pojęcie 'fingerfood' rozpowszechnione zostało w latach 80. XX wieku. Moda ta zagościła na polskich koktajlach, bankietach i przyjęciach stosunkowo niedawno, jednak już zgromadziła rzeszę fanów. Podawanie jedzenia w ten sposób jest nie tylko trendy, ale również dostarcza wiele przyjemności.

czytaj całość »

Zmywarka gastronomiczna – sprzęt z historią 0

Wyobraź sobie kolację na 15 osób. Przystawka, zupa, danie główne i deser. Teraz pomyśl ile brudnych talerzy, sztućców, półmisków i różnego rodzaju szkła zostało do mycia. Ten widok przeraża, ale jak dobrze, że jest zmywarka! Teraz pomyśl, że w gastronomii każdego dnia przyjmowanych jest często kilkaset osób. Na szczęście wybawieniem pracowników lokali gastronomicznych również jest zmywarka!

czytaj całość »

5 września - Międzynarodowy Dzień Bekonu 0

Już 5 września świętować będziemy Międzynarodowy Dzień Bekonu. Wysokokaloryczny i tłusty przysmak znany jest od wieków, a w Polsce oficjalnie zarejestrowanych jest 25 potraw i przetworów z boczku jako “produkty tradycyjne”. Na listę wpisano między innymi: Boczek wiejski z Proszówek, Boczek tradycyjny z Czernichowa czy Boczek w słoju z Górna.

czytaj całość »

Melamina w gastronomii 0

W gastronomii melamina stanowi coraz bardziej popularny materiał używany do wyrobu naczyń. Melamina jest trwalsza, odporna na uszkodzenia i doskonale odwzorowuje inne materiały typu porcelana bądź drewno.

czytaj całość »

W czym podać drinki, a w czym koniak? 0

Dobór odpowiedniego szkła do spożywanego trunku jest często utrapieniem dla barmanów-amatorów oraz podejmujących gości pań domu. Co ciekawe, również w barach, pubach czy restauracjach niejednokrotnie alkohol czy sok podawane są w niewłaściwych szklankach. A ma to późniejszy wpływ zarówno na prezentację trunku, jak i jego smak oraz aromat. Jak zatem wybrać odpowiednie szkło do serwowanego napoju? Spieszymy z pomocą! Przedstawiamy Państwu krótki poradnik, który raz na zawsze rozwieje Państwa wątpliwości.

czytaj całość »

W czym serwować piwo? 0

Szkło, w którym serwujemy piwo ma ogromne znaczenie dla jego odbioru konsumenckiego. Szczególnie dziś, w dobie rewolucji piwnej w Polsce, kiedy na rynku pojawia się mnóstwo różnych odmian i stylów piwnych. Mówi się, że szkła do piwa jest ponad 300 rodzajów, my przedstawimy te najpopularniejsze. Jakie szkło do piwa

czytaj całość »

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl