Masło podbija smak każdej potrawy. Czy wyobrażamy sobie świeże pieczywo bez dodatku masła? Niekoniecznie. Oczywiście każdy ma świadomość kaloryczności masła, ale mimo wszystko kochamy masło. Jest to produkt powszechnie stosowany w każdej kuchni. Najczęściej do przechowywania masła używamy maselniczki lub specjalne dedykowane do tego pojemniki na masło. Maselniczki mogą być wykonane z różnych rodzajów materiałów, podobnie jak rodzaje zastawy stołowej. Najbardziej popularne są szklane maselniczki, które pasują do wszystkiego. Dużym zainteresowaniem cieszy się maselniczka porcelanowa, zazwyczaj jako element zastawy stołowej. Do łask wracają także naczynia emaliowane, nawiązujące do stylu retro, w który idealnie wpisują się maselniczki emaliowane, które mogą być wykorzystywane także do podawania innych produktów z uwagi na swój uniwersalny wygląd. Podawanie masła w restauracji jest zgoła odmienne. Maselniczki do restauracji odbiegają wyglądem i wielkością od tradycyjnych naczyń. W lokalach gastronomicznych powszechnie stosowane są mini maselniczki, które zawierają niewielką ilość masła. Noże do masła to nieodzowny element podczas serwowania masła. Nóż do masła posiada zaokrąglone z dwóch stron krawędzie. Jest krótszy od tradycyjnego noża. Jego kształt zdecydowanie ułatwia smarowanie pieczywa masłem.