




Garnek niski cechuje się mniejszą wysokością oraz większą średnicą. Garnki niskie mają pojemność od 3l do 30l. Ich średnica wynosi od 20cm do 40cm, z kolei maksymalna wysokość to 40cm. Do garnków niskich możemy dokupić wkłady do gotowania, które składają się z czterech elementów. Garnki sprzedawane są w zestawie z pokrywą lub. Pokrywy do garnków można dokupić osobno, kierując się średnicą naczynia. Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo wytrzymałe, możemy używać do nich akcesoria stalowe bez obawy o naruszenie struktury wnętrza naczynia. Pomimo kwestii praktycznych, garnki stalowe są estetyczne i dobrze wyglądają w profesjonalnej kuchni.






Cechy charakterystyczne garnków niskich
Większość garnków niskich z uwagi na małe gabaryty można myć z powodzeniem w zmywarce. Naczynia gastronomiczne nadają się także w większości do użytku na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej i indukcyjnej. Posiadają kapsułowe dno, które równomiernie rozprowadza ciepło i zapobiega przypaleniom. Mocne uchwyty to nieodzowny atrybut naczyń gastronomicznych. W obrębie garnków niskich możemy wyróżnić naczynia dedykowane np.
- soternik - garnek do sosów
- garnek do smażenia
- garnek do duszenia
Do czego służą garnki niskie?
Niskie garnki idealnie nadają się do podgrzewania niewielkich ilości potraw lub przygotowania sosów. Polecamy całą ofertę garnków gastronomicznych, która obejmuje także garnki wysokie i garnki średnie. Naczynia ze stali nierdzewnej to dobry wybór do każdej profesjonalnej kuchni. Stal jest praktyczna w użyciu, wytrzymała i odporna na uszkodzenia mechaniczne, korozję. Dodatkowo bardzo dobrze przewodzi ciepło. Nie bez powodu kuchnie gastronomiczne w całości są wykonane ze stali. Począwszy od mebli stalowych, po urządzenia i akcesoria.
Wybierając naczynia do kuchni gastronomicznej, musimy się kierować własnymi potrzebami, biorąc pod uwagę przeznaczenie garnków, ich pojemność, wysokość oraz średnicę dna. Niemniej jednak pamiętajmy, iż duża powierzchnia dna naczynia w połączeniu z niewielką wysokością daje formę idealną do duszenia i przygotowania sosów.