Producent
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Sos jest zwieńczeniem wielu potraw. Zrazy z dobrego gatunku mięsa, bez sosu nie będą smakować tak dobrze, jak z sosem, to samo z sałatką. Odpowiedni dressing to podstawa każdej sałaty. Postawienie kropki nad „i” przez szefa kuchni. Tym samym należy zwracać na elementy galanterii stołowej obejmujące naczynia do sosów. Począwszy od tradycyjnych sosjerek z dzióbkiem, bo minimalistyczne naczynia do dressingu. Nierzadko do podawania sosów wykorzystuje się małe miseczki tzw. dipówki. Polecamy każdorazowo dobierać naczynia do rodzaju sosów.
Naczynia do sosów ciepłych
Do sosów ciepłych polecamy sosjerki ze stali nierdzewnej lub porcelany. Typowe sosjerki z rączką i dzióbkiem są najwygodniejsze do polewania nimi potrawy. Tego typu dzbanki do sosów to niezbędny element każdej zastawy stołowej.
Naczynia do sosów zimnych
Do sosów zimnych sprawdzą się specjalne naczynia do dressingu lub szklane sosjerki. Naczynia o niewielkiej pojemności możemy podać razem z potrawą, klient sam zdecyduje o ilości sosu.
Do sosów typu dipy polecamy pojemniki na sosy o dużych pojemnościach z pompką lub butelki na sos z dzióbkiem do samodzielnego nakładania. W wielu miejscach sprawdzają się małe miseczki na sos, mogą być wykonane ze szkła, melaminy lub stali. Dostępne są także sosjerki metalowe.
Pamiętajmy, iż podawanie sosów wymaga odpowiedniej oprawy, naczynia dostosowanego do rodzaju sosu.