Producent
Rodzaj mebla
Wysyłka w
Cena
-
od
do
W ofercie profesjonalnego wyposażenia dla kuchni dostępne są szafy gastronomiczne (lub inaczej szafy magazynowe lub szafy przelotowe). To meble niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego lokalu restauracyjnego, a także w magazynach, na zapleczach i w spiżarniach. W naszym asortymencie znajdują się najbardziej popularne modele zapewniające wysoką wydajność przez długi czas eksploatacji.
4 010,51 zł
Cena netto: 3 260,58 zł
4 103,91 zł
Cena netto: 3 336,51 zł
4 264,36 zł
Cena netto: 3 466,96 zł
4 383,30 zł
Cena netto: 3 563,66 zł
4 230,83 zł
Cena netto: 3 439,70 zł
4 332,21 zł
Cena netto: 3 522,12 zł
4 510,23 zł
Cena netto: 3 666,85 zł
4 611,61 zł
Cena netto: 3 749,28 zł
4 493,46 zł
Cena netto: 3 653,22 zł
4 578,08 zł
Cena netto: 3 722,02 zł
4 755,29 zł
Cena netto: 3 866,09 zł
4 856,67 zł
Cena netto: 3 948,51 zł
Szafy gastronomiczne do restauracji - co musisz wiedzieć?
Na rynku dostępne są szafy gastronomiczne wykonane z różnych materiałów i w wielu rozmiarach. Do najpopularniejszych należą z pewnością szafy gastronomiczne ze stali – to surowiec chętnie wykorzystywanych w konstrukcjach mebli kuchennych przeznaczonych do profesjonalnego użytku. Idealnie gładka powierzchnia jest odporna na działanie wielu czynników zewnętrznych, w tym na wysokie i niskie temperatury czy też substancje różnego rodzaju. Szafy gastronomiczne ze stali można także bez obaw dezynfekować silnymi środkami bakteriobójczymi, co w przypadku usług gastronomicznych jest niezbędne.
Konstrukcje ze stali nierdzewnej mają także inne zalety. W kuchni panuje zwykle wyższa temperatura, co jednocześnie sprzyja podnoszeniu się poziomu wilgoci. Standardowe wyposażenie kuchenne nie byłoby w stanie przetrwać w takich warunkach zbyt długo. Solidny mebel gastronomiczny nie ulegnie korozji, zniesie też spore obciążenia.
Rodzaje szaf używanych w kuchni restauracyjnej
Poza wyborem materiału, z jakiego wykonana może być szafa gastronomiczna, należy wziąć pod uwagę także rodzaj konstrukcji. Zasadniczo producenci profesjonalnego umeblowania dla gastronomii oferują dwa typy:
-
szafy gastronomiczne nieprzelotowe
Szafy gastronomiczne ze stali nierdzewnej - przelotowe i nieprzelotowe
Szafy gastronomiczne nieprzelotowe najbardziej przypominają swoją budową standardowe szafy - znajdziesz w nich półki oraz regały, w których można przechowywać produkty. Całość zamykana jest drzwiami suwanymi, w produkcji których wykorzystywana jest stal nierdzewna. Charakteryzuje je zwarta konstrukcja zamknięta od jednej strony ścianką. Producenci oferują różne warianty otwierania. W mniejszych modelach często spotykane są drzwi rozwierne, większe szafy gastronomiczne są natomiast produkowane częściej z otwarciem przesuwnym.
W przypadku szaf nieprzelotowych najlepiej sprawdzają się one w pomieszczeniach, które ze względu na ograniczoną powierzchnię muszą być bardzo umiejętnie zaaranżowane. Takie szafy mogą stać tuż przy ścianie. Wykorzystuje się je również w strefie magazynowej – dzięki możliwości zamknięcia stają się w wielu przypadkach bezpieczniejsze niż zwykłe regały gastronomiczne i doskonale chronią zawartość.
Nieco inaczej skonstruowane są szafy gastronomiczne przelotowe. W takich modelach nie ma stałej ściany – z obu stron znajdują się drzwi, najczęściej przesuwne. To oznacza, że do wnętrza dostęp również jest obustronny, co może bardzo ułatwić codzienną pracę w kuchni lokalu gastronomicznego. Nie tylko zapewni wygodę w trakcie przygotowywania posiłków, ale również usprawni realizację prac na zapleczu.
Wielu właścicieli lokali restauracyjnych wykorzystuje przelotowe szafy gastronomiczne jako łączniki pomiędzy strefą kuchenną i zmywakiem. Możliwość otwierania szafy z dwóch stron ułatwia zachowanie wysokiego standardu higieny.
Zachęcamy do przejrzenia oferty od Horeca, gdzie znajdziesz wyłącznie wysokiej jakości szafę przelotową i nieprzelotową.