



25,44 zł
Cena regularna:
28,27 zł
20,68 zł
Cena regularna:
22,98 zł

12,15 zł
Cena regularna:
13,50 zł
9,88 zł
Cena regularna:
10,98 zł
W ofercie profesjonalnego wyposażenia dla kuchni dostępne są szafy gastronomiczne (lub inaczej szafy magazynowe lub szafy przelotowe). To meble niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego lokalu restauracyjnego, a także w magazynach, na zapleczach i w spiżarniach. W naszym asortymencie znajdują się najbardziej popularne modele zapewniające wysoką wydajność przez długi czas eksploatacji.

3 998,51 zł
Cena netto: 3 250,82 zł

4 091,63 zł
Cena netto: 3 326,53 zł

4 251,61 zł
Cena netto: 3 456,59 zł

4 370,19 zł
Cena netto: 3 553,00 zł

4 218,17 zł
Cena netto: 3 429,41 zł

4 319,26 zł
Cena netto: 3 511,59 zł

4 496,73 zł
Cena netto: 3 655,88 zł

4 597,81 zł
Cena netto: 3 738,06 zł

4 480,02 zł
Cena netto: 3 642,29 zł

4 564,38 zł
Cena netto: 3 710,88 zł

4 741,07 zł
Cena netto: 3 854,53 zł

4 842,15 zł
Cena netto: 3 936,71 zł
Szafy gastronomiczne do restauracji - co musisz wiedzieć?
Na rynku dostępne są szafy gastronomiczne wykonane z różnych materiałów i w wielu rozmiarach. Do najpopularniejszych należą z pewnością szafy gastronomiczne ze stali – to surowiec chętnie wykorzystywanych w konstrukcjach mebli kuchennych przeznaczonych do profesjonalnego użytku. Idealnie gładka powierzchnia jest odporna na działanie wielu czynników zewnętrznych, w tym na wysokie i niskie temperatury czy też substancje różnego rodzaju. Szafy gastronomiczne ze stali można także bez obaw dezynfekować silnymi środkami bakteriobójczymi, co w przypadku usług gastronomicznych jest niezbędne.
Konstrukcje ze stali nierdzewnej mają także inne zalety. W kuchni panuje zwykle wyższa temperatura, co jednocześnie sprzyja podnoszeniu się poziomu wilgoci. Standardowe wyposażenie kuchenne nie byłoby w stanie przetrwać w takich warunkach zbyt długo. Solidny mebel gastronomiczny nie ulegnie korozji, zniesie też spore obciążenia.
Rodzaje szaf używanych w kuchni restauracyjnej
Poza wyborem materiału, z jakiego wykonana może być szafa gastronomiczna, należy wziąć pod uwagę także rodzaj konstrukcji. Zasadniczo producenci profesjonalnego umeblowania dla gastronomii oferują dwa typy:
-
szafy gastronomiczne nieprzelotowe
Szafy gastronomiczne ze stali nierdzewnej - przelotowe i nieprzelotowe
Szafy gastronomiczne nieprzelotowe najbardziej przypominają swoją budową standardowe szafy - znajdziesz w nich półki oraz regały, w których można przechowywać produkty. Całość zamykana jest drzwiami suwanymi, w produkcji których wykorzystywana jest stal nierdzewna. Charakteryzuje je zwarta konstrukcja zamknięta od jednej strony ścianką. Producenci oferują różne warianty otwierania. W mniejszych modelach często spotykane są drzwi rozwierne, większe szafy gastronomiczne są natomiast produkowane częściej z otwarciem przesuwnym.
W przypadku szaf nieprzelotowych najlepiej sprawdzają się one w pomieszczeniach, które ze względu na ograniczoną powierzchnię muszą być bardzo umiejętnie zaaranżowane. Takie szafy mogą stać tuż przy ścianie. Wykorzystuje się je również w strefie magazynowej – dzięki możliwości zamknięcia stają się w wielu przypadkach bezpieczniejsze niż zwykłe regały gastronomiczne i doskonale chronią zawartość.
Nieco inaczej skonstruowane są szafy gastronomiczne przelotowe. W takich modelach nie ma stałej ściany – z obu stron znajdują się drzwi, najczęściej przesuwne. To oznacza, że do wnętrza dostęp również jest obustronny, co może bardzo ułatwić codzienną pracę w kuchni lokalu gastronomicznego. Nie tylko zapewni wygodę w trakcie przygotowywania posiłków, ale również usprawni realizację prac na zapleczu.
Wielu właścicieli lokali restauracyjnych wykorzystuje przelotowe szafy gastronomiczne jako łączniki pomiędzy strefą kuchenną i zmywakiem. Możliwość otwierania szafy z dwóch stron ułatwia zachowanie wysokiego standardu higieny.
Zachęcamy do przejrzenia oferty od Horeca, gdzie znajdziesz wyłącznie wysokiej jakości szafę przelotową i nieprzelotową.