Wysyłka w
Cena
-
od
do
Piec konwekcyjno-parowy to urządzenie stanowiące prawdziwe centrum, a nawet serce systemu kuchennego w każdym lokalu gastronomicznym. Jest to wyposażenie ekonomiczne i skuteczne w działaniu. Można nazwać je rozbudowaną wersją klasycznych piekarników konwekcyjnych, która daje użytkownikowi jeszcze więcej możliwości i pozwala wprowadzić pracę w kuchni na jeszcze wyższy poziom. W sklepie Horeca Polska oferujemy profesjonalne piece konwekcyjno- parowe, które odpowiedzą na potrzeby niejednego nowoczesnego i prężnie rozwijające się lokalu.
24 686,59 zł
Cena netto: 20 070,40 zł
12 684,94 zł
Cena netto: 10 312,96 zł
17 093,26 zł
Cena netto: 13 896,96 zł
4 187,90 zł
Cena netto: 3 404,80 zł
5 324,98 zł
Cena netto: 4 329,25 zł
19 239,28 zł
Cena netto: 15 641,69 zł
17 315,05 zł
Cena netto: 14 077,28 zł
19 820,68 zł
Cena netto: 16 114,37 zł
16 779,89 zł
Cena netto: 13 642,19 zł
13 546,29 zł
Cena netto: 11 013,24 zł
44 634,24 zł
Cena netto: 36 288,00 zł
32 786,88 zł
Cena netto: 26 656,00 zł
Jak działa piec konwekcyjno-parowy?
Urządzenie takie, jak piec konwekcyjno-parowy wykorzystuje konwekcję, czyli cyrkulację ciepłego powietrza w jego wnętrzu. Takie zjawisko umożliwia przygotowywanie posiłków w szybki sposób, przy zachowaniu odpowiednich warunków termicznych na całej powierzchni żywności. W wyniku obróbki dochodzi do równomiernego rozłożenia ciepła i prawidłowego wypieczenia, gotowania czy nawet grillowania. Bez trudu wykorzystasz właściwości pieca tego typu do odgrzania potraw, nie martwiąc się o wysuszenie ich struktury. Nie da się również ukryć, że technologia stosowana w urządzeniach gastronomicznych pozwala na szybsze i efektywniejsze gotowanie.
Jednak, w odróżnieniu od pieców konwekcyjnych, modele konwekcyjno-parowe wyposażone są w system naparowywania – innymi słowy do wnętrza komory wprowadzana jest dodatkowo para wodna. Wraz z obiegiem powietrza zapewnia ona nie tylko obróbkę termiczną, ale też zachowanie odpowiedniego poziomu wilgoci. To oznacza, że podczas jakiegokolwiek procesu zapewnisz żywności równomierne gotowanie bez ryzyka przesuszenia. Mięso czy ciasta przygotowywane w piecach konwekcyjno-parowych zachowują elastyczność i soczystość.
Piece gastronomiczne konwekcyjno-parowe są urządzeniami o niskiej awaryjności. Nie zużywają dużych ilości energii, zatem nawet biorąc pod uwagę ich cenę, zakup staje się inwestycją zwracającą się po krótkim czasie użytkowania.
Funkcjonalność pieca konwekcyjno-parowego
Oferowane przez nas piece konwekcyjno-parowe to urządzenia niezwykle wszechstronne i funkcjonalne. Poza podstawową opcją, jaką jest termiczna obróbka pożywienia, umożliwiają bowiem jednoczesne przygotowywanie kilku różnych potraw. To zasługa specjalnej technologii cyrkulacji powietrza, które jest w trakcie pracy pieca poddawane filtracji.
W czasie filtrowania z ciepłego powietrza usuwane są cząsteczki zapachowe i drobiny tłuszczu, które w innym przypadku krążyłyby pomiędzy potrawami i osiadały na nich. Takie działanie pieca pozwala na poprawę ergonomii codziennej pracy w kuchni. Jest również energooszczędne i wydajne.
Jak już wspomnieliśmy piec może zostać wykorzystany również do odgrzania posiłków. Jednak, przyrównując taki proces do działania mikrofalówki czy też tradycyjnego odsmażania jedzenia, potrawy są w piecu konwekcyjno-parowym poddawane pełnej regeneracji. Oznacza to, że zostają podgrzane od środka i na całej powierzchni zewnętrznej. Działająca wraz ze strumieniem powietrza para wodna pozwala zachować prawidłową fakturę żywności i zapobiega jej wysuszeniu. System filtracji także w tym przypadku zapobiega przenikaniu się aromatów z innych podgrzewanych dań, jak i nie pozostawia zapachów po jedzeniu przygotowywanym w piecu wcześniej.
Z tych powodów urządzenia konwekcyjno-parowe są polecane nie tylko do typowych obiektów komercyjnych. Coraz chętniej na zakup takiego sprzętu decydują się także przedszkola czy szkoły prowadzące własne stołówki dla uczniów i nauczycieli. Duża oszczędność energii elektrycznej w czasie przygotowywania posiłków połączona z możliwością jednoczesnego gotowania różnych potraw wydaje się w miejscach takich, jak placówki edukacyjne naprawdę ogromną zaletą. Z podobnego założenia wychodzą także kuchnie przyszpitalne czy firmy cateringowe.
Zdrowe i smaczne posiłki
Sposób obróbki termicznej, jaki oferuje piec konwekcyjno-parowy sprawia, że każda przygotowywana potrawa zyskuje na jakości. Dlaczego tak się dzieje? Duże znaczenie ma zastosowanie pary wodnej, jednak na uwagę zasługuje także możliwość pieczenia czy smażenia żywności przy ograniczeniu zużycia tłuszczu niemal do zera. Doświadczeni kucharze używają jedynie niewielkiej ilości i to tylko na powierzchni przygotowywanej potrawy. Obieg powietrza i pary wodnej pozwala rozprowadzić tłuszcz równomiernie, bez konieczności jego dolewania w trakcie smażenia.
Chociaż piec tego rodzaju nie należy do najtańszego wyposażenia gastronomicznego, należy mieć na uwadze podkreśloną już wszechstronność. Może on bowiem zastąpić szereg innych urządzeń, takich jak tradycyjne piekarniki, patelnie lub blaty grillowe.
Jakie piece dostępne są w naszym asortymencie?
Dołożyliśmy wszelkich starań, by do naszego asortymentu trafiły różne modele urządzeń konwekcyjno-parowych. Dzięki temu każdy Klient może wybrać piec w rozmiarze pasującym do wielkości obiektu, którym dysponuje czy też ilości potraw, które będą przygotowywane w trakcie pracy. Przy każdym urządzeniu zamieszczone zostały również niezbędne informacje techniczne i parametry pracy, by wybór najlepszego modelu był jeszcze prostszy!
Nasi doradcy bez trudu pomogą znaleźć model odpowiadający Twoim oczekiwaniom. Zadzwoń lub napisz do sklepu, by uzyskać niezbędne informacje dotyczące sprzedaży!