Nalewka pojawiła się po raz pierwszy w księgach kucharskich już w XVI wieku, pierwsze tego rodzaju trunki były tworzone na bazie miodu i przypraw. Kolejno wykorzystywano inne zasoby typu owoce, zioła oraz spirytus. Likier z kolei przyjechał do nas z Włoch, gdzie początkowo powstawał w wyniku dodawania aromatów do lekarstw na bazie alkoholu. Likier oprócz smaku różni się od nalewki długością leżakowania oraz konsystencją, jest zdecydowanie gęstszy.
1,80 zł
Cena netto: 1,46 zł
3,50 zł
Cena netto: 2,85 zł
2,50 zł
Cena netto: 2,03 zł
Jak wybrać kieliszki do likieru?
Kieliszki do likieru i nalewek posiadają niewielką pojemność. Jest to zazwyczaj miedzy 25 ml a 60 ml. Najbardziej popularny jest kieliszek do likieru na nóżce. Ten model wygląda bardzo efektownie, podkreśla elegancki charakter trunku. Dużym zainteresowaniem cieszą się także kieliszki do nalewek i likieru na wzór kieliszka do wódki o większej pojemności. Tego typu kieliszki do nalewek mają grubsze dno oraz wysoką, wąską czaszę. Ten model kieliszka sprawdzi się także do serwowania shotów lub mini przystawek.
Odpowiednio dobrane szkło do alkoholu to gwarancja wydobycia wszystkich aromatów. Przyjemność z kosztowania i osiągnięcia pozytywnych doznań wizualnych. Wybierz według uznania likierówki oraz kieliszki do nalewek, które są dedykowane dla branży gastronomicznej.
Jak przechowywać nalewki i likiery?
Do przechowywania nalewek polecamy szklane karafki, które dzięki swojemu specyficznemu kształtowi uwalniają stopniowo aromat ku górze. Karafki stanowią piękne uzupełnienie zastawy stołowej, nadają jej elegancji. Tego typu naczynia dostępne są w różnych kształtach, pojemnościach oraz ewentualnych zdobieniach. Do karafek możemy dobrać dedykowane kieliszki do nalewek, aby całość była spójna i prezentowała się atrakcyjnie.
Likiery z kolei przechowujemy w szklanych, zamkniętych butelkach. Na rynku dostępna jest szeroka oferta szklanych butelek o różnych pojemnościach. Dostępne są butelki gładkie oraz zdobione. Jeżeli chcemy podać likier na stole, możemy go przelać przed podaniem do karafki.