

Patelnie żeliwne
Patelnia żeliwna to jedna z najcięższych patelni dostępnych na rynku. Niejednokrotnie jej waga odpowiada jakości, przekłada się także na stabilność. Grube dno sprawia, że potrawy przygotowane na patelni nie stygną szybko i można bezpośrednio z nich serwować dania. Polskie patelnie żeliwne wykonane tylko i wyłączenie z żeliwa można używać w piekarnikach oraz na większości rodzajach kuchenek.

Patelnia żeliwna grillowa, średnica 25 cm
Rączka ze stali nierdzewnej
Patelnia żeliwna grillowa, średnica 29 cm
Rączka ze stali nierdzewnej
Patelnia żeliwna uniwersalna, średnica 28 cm
Rączka ze stali nierdzewnej
Płyta grillowa, żeliwna, dwustronna
Płyta dwustronna, gładka oraz ryflowana
Półmisek żeliwny z rączką 24x14 cm
Drewniana podstawka i żeliwny uchwyt w komplecie
Patelnie żeliwne nagrzewają się w krótkim czasie i utrzymuje długo temperaturę. Jednocześnie dość długo stygną, jednak w tym czasie nie wolno ich zalewać zimną wodą, ponieważ takie działanie może spowodować pęknięcie struktury materiału na skutek szoku termicznego. Należy się także wystrzegać podlewania potraw podczas obróbki termicznej zimnym sosem czy bulionem. To samo dotyczy warzyw oraz mięsa nakładanych na patelnię, powinny mieć pokojową temperaturę. Pamiętajmy także, iż patelnia żeliwna nie lubi kwaśnych składników, dlatego aby uniknąć odbarwień wystrzegajmy się przechowywania na patelni produktów zawierających ocet, pomidory lub cytrynę itp.
Naczynia żeliwne poddawane są procesowi oksydowania, który przeciwdziała rdzewieniu. Pomimo tego patelnie tego typu nie powinny być myte przy użyciu zmywarki, wskazane jest mycie ręczne. Celem konserwacji, od czasu do czasu należy przetrzeć suchą patelnię olejem. Odpowiednio użytkowana patelnia żeliwna to zakup na długi czas, wiele osób twierdzi, iż są to patelnie długowieczne.
Zachęcamy do zapoznania się z ofertą patelni żeliwnych, dostępne są patelnie o różnych średnicach, kształtach oraz powierzchni, ponieważ oprócz tradycyjnych modeli gładkich posiadamy także patelnie ryflowane. Grillowa patelnia żeliwna to hit wśród naczyń żeliwnych, nadaje charakterystyczny wzór paseczków na mięsie bądź warzywach. Nowością jest dwustronna, wielofunkcyjna płyta żeliwna z powierzchnią gładką oraz ryflowaną. Płyta o wymiarach 48x26cm posiada dużą powierzchnię roboczą, może być stosowana także w piecach konwekcyjno-parowych. Jest doskonałą alternatywą dla patelni żeliwnej, dodatkowo z uwagi na brak rączki, nie zajmuje dużo miejsca.