do kasy suma: 0,00 zł
PROMOCJE
Blacha do pizzy 60cm
Blacha do pizzy 60cm
54,00 zł 42,50 zł 43,90 zł 34,55 zł
szt.
Butelka 200 ml OUTLET
Butelka 200 ml OUTLET
4,00 zł 3,50 zł 3,25 zł 2,85 zł
szt.

W asortymencie sklepu Horeca Polska oferujemy profesjonalne bemary – stosunkowo proste urządzenia, które pełnią niezwykle ważną rolę w restauracjach, barach, stołówkach i hotelach.

Wszystkie przygotowane bemary wykonane są ze stali nierdzewnej, które wyróżniają się odpornością na korozję, wysokie temperatury oraz środowisko kwasowe. Dostępne, nowoczesne modele posiadają przyłącza elektryczne, dzięki czemu mogą przez dłuższy czas utrzymywać ciepło, a nawet podgrzewać potrawy. Zastosowanie bemara wodnego, gdzie temperaturę utrzymują palniki gazowe, pozwala na zachowanie ciepła potraw bez obawy o przypalenie, nawet przez do godziny po wydaniu z kuchni.


Cyrkulator do gotowania sous-vide 1,5kW, Stalgast Cyrkulator do gotowania sous-vide 1,5kW, Stalgast
Producent: Stalgast
Cena: 1 710,00 zł (netto: 1 390,24 zł )
szt.
zobacz więcej
Bemar elektryczny, 2xGN1/1, 1.6 kW, Stalgast Bemar elektryczny, 2xGN1/1, 1.6 kW, Stalgast
Producent: Stalgast
Cena: 6 704,00 zł (netto: 5 450,41 zł )
szt.
zobacz więcej
Bemar elektryczny; GN 1/1; 0.8 kW Bemar elektryczny; GN 1/1; 0.8 kW
Producent: Stalgast
Cena: 4 674,00 zł (netto: 3 800,00 zł )
szt.
zobacz więcej
Bemar nastawny do pojemników GN 1/1 i H 150 mm; P 1.2 kW; U 230 V Bemar nastawny do pojemników GN 1/1 i H 150 mm; P 1.2 kW; U 230 V
Producent: Stalgast
Cena: 664,00 zł (netto: 539,84 zł )
szt.
zobacz więcej
Cyrkulator bemarowy do sous-vide; P 0.7 kW Cyrkulator bemarowy do sous-vide; P 0.7 kW
Producent: Stalgast
Cena: 2 866,00 zł (netto: 2 330,08 zł )
szt.
zobacz więcej
Bemar 600, szer. 400, US Bemar 600, szer. 400, US
Producent: Bartscher
Cena: 5 315,20 zł (netto: 4 321,30 zł )
szt.
zobacz więcej
Bemar 650, szer. 400, 1/1GN Bemar 650, szer. 400, 1/1GN
Producent: Bartscher
Cena: 6 194,10 zł (netto: 5 035,85 zł )
szt.
zobacz więcej
Bemar 650, szer. 600, 1/1GN+ 2x1/4 Bemar 650, szer. 600, 1/1GN+ 2x1/4
Producent: Bartscher
Cena: 7 904,60 zł (netto: 6 426,50 zł )
szt.
zobacz więcej
Bemar 700, szer. 400, PO, WIW Bemar 700, szer. 400, PO, WIW
Producent: Bartscher
Cena: 8 039,90 zł (netto: 6 536,50 zł )
szt.
zobacz więcej
Bemar 700, szer. 800, PO, WIW Bemar 700, szer. 800, PO, WIW
Producent: Bartscher
Cena: 10 542,40 zł (netto: 8 571,06 zł )
szt.
zobacz więcej

Czym jest bemar gastronomiczny?

Bemar, którego nazwa pochodzi od francuskiego słowa bain-marie, czyli „kąpiel wodna” to rodzaj gastronomicznego podgrzewacza. Jak łatwo się domyślić - do ogólnego użytku wprowadzono go właśnie we Francji, gdzie rozwiązanie szybko się przyjęło i stało patentem godnym zainteresowania w całej branży. Dlatego też nie mogło zatem zabraknąć tego tak ważnego wyposażenia również w naszej ofercie sprzedażowej.

Standardowy bemar może swoim kształtem i wielkością przypominać niewielką wannę – to pojemnik wykonany ze stali nierdzewnej. Pomiędzy wewnętrznymi i zewnętrznymi ściankami krąży powietrze lub woda, stanowiące czynnik utrzymujący stałą temperaturę. Ma to niebagatelne znaczenie w przypadku przygotowywania żywienia masowego – w czasie posiłków hotelowych, w tak zwanych otwartych barach czy podczas imprez wszelkiego rodzaju. Wszędzie tam, gdzie jedzenie serwowane jest większej liczbie gości, a do tego w dłuższym odcinku czasowym bemar zagwarantuje utrzymanie posiłków ciągle w tej samej temperaturze.

W zależności od kształtu oraz pojemności bemar może zmieścić kilka pojemników z żywnością. Kuwety stalowe pozwalają na równomierne rozłożenie na ich dnie posiłków, dzięki czemu mechanizm podgrzewacza znajdujący się w dolnej części zachowuje określone warunki termiczne na całej powierzchni pojemnika (ogrzewając jego dno). Pojemniki są przykrywane pokrywkami, by ciepło mogło obiegać wnętrze w każdym kierunku.

Bemary grzewcze i elektryczne

Chociaż klasyczny bemar gastronomiczny pełni ogólnie funkcję podgrzewacza, to nadal sprzęt ten można umownie podzielić na różne kategorie – oczywiście w zależności od tego, jakie kryteria weźmie się pod uwagę. W ten sposób wyróżnić można typy bemarów zależne od zastosowanego systemu grzewczego lub też podzielić urządzenia ze względu na konstrukcję całego sprzętu.

Bemary mogą być wyposażone w system grzewczy gazowy lub elektryczny. Zewnętrznie takie urządzenia nie różnią się zasadniczo między sobą, jednak już ich funkcjonalność może być bardzo odmienna. Bemary elektryczne, których praca opiera się na systemie grzałek, to urządzenia najczęściej wykorzystywane w pomieszczeniach – ogromną zaletą tego wariantu jest możliwość ustawienia termostatu zgodnie z potrzebami danego lokalu. Bemary gazowe natomiast, gdzie czynnikiem grzewczym jest propan-butan to rozwiązanie gastronomiczne sprawdzające się głównie podczas imprez plenerowych. Podłączenie do bemarów pojemników z gazem pozwala utrzymać temperaturę potraw bez użycia energii elektrycznej.

Podział bemarów

Bemary można również podzielić pod kątem konstrukcji całego podgrzewacza. W ten sposób wyróżnia się modele:

  • stacjonarne – montowane w jednym miejscu, na samodzielnym stelażu/nóżkach, co umożliwia gościom dowolne wybieranie i nakładanie jedzenia,
  • nadstawne – prawdopodobnie najpopularniejsze i najczęściej spotykane w lokalach gastronomicznych – ustawiane na stołach i blatach,
  • jezdne – wygodne w obiektach o dużej przestrzeni, gdzie kelnerzy mogą poruszać się nimi pomiędzy stolikami i nakładać klientom wybrane przez nich dania.

W przypadku pytań o ofertę i funkcjonalności poszczególnych modeli zapraszamy do kontaktu z naszymi specjalistami i doradcami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl