Jemy oczami, dlatego oprócz smaku, wygląd potraw ma duże znaczenie. Kucharze, cukiernicy prześcigają się w kreacji, aranżacji swoich wyrobów. Jednak nawet najpiękniejszy i najsmaczniejszy posiłek wymaga odpowiedniej oprawy. Specjalnie dobrane naczynia do serwowania, ich wybór to podstawa sukcesu.
Patera dwustopniowa do babeczek, specjalna patera do ciast, mini patery na tartaletki oraz specjalne podstawy do tortów. Każde z naczyń możemy używać do różnorodnych produktów, etażerki z powodzeniem sprawdzą się także do podawania owoców oraz przekąsek. Patery ze stali nierdzewnej to naczynia wykorzystywane do serwowania wędlin oraz serów. Z kolei mini patery są doskonałe do wykorzystania jako dekoracja stołu.
Od wielu lat dużą popularnością cieszą się słodkie stoły, czyli stoły bufetowe z ofertą słodkich wyrobów w dowolnych, kolorystycznych bądź tematycznych aranżacjach. Słodkie stoły aranżowane są z wykorzystaniem tkanin, kwiatów oraz dedykowanych naczyń takich jak stojaki bufetowe, patery do ciasta czy deski do serwowania. Na słodkim stole nie brakuje zazwyczaj także jednorazowych naczyń do serwowania musów, galaretek czy słodkich kremów. Istotne jest, aby dobrze zaplanować rozmieszenie naczyń na stole, zaczynając od wysokich stojaków w tle po niższe naczynia typu patera obrotowa na przodzie. Wszystko musi być spójne i wygodne w obsłudze dla potencjalnego klienta.