Podobnie, jak w przypadku kuchni czy innych obiektów gastronomicznych, także cukiernia powinna być wyposażona w profesjonalny sprzęt. Nowoczesne urządzenia cukiernicze oraz elementy zabudowy meblowej dostępne w naszym sklepie internetowym pozwolą Ci w pełni wyposażyć Twoje zaplecze gastronomiczne. Dlatego też w ofercie Horeca Polska stworzyliśmy dedykowaną kategorię, zainspirowaną pracą kreatywnych i precyzyjnych cukierników, którzy raczą nas aromatycznymi sernikami, tartami i lukrowanymi babeczkami.
Wyposażenie cukierni
Znaczna część wyrobów cukierniczych to produkty świeże, o bardzo krótkim terminie przydatności do spożycia. Witryny cukiernicze pozwalają przechowywać w odpowiednich warunkach termicznych wszelkiego typu ciasta z kremem, galaretką lub owocami, które poza lodówką szybko ulegają zepsuciu. Przestronny układ wewnętrzny lady chłodniczej pozwala na umieszczanie w niej także innych deserów i napojów, dzięki czemu mogą stanowić wyposażenie także obiektów takich, jak kawiarnie.
Oferowane przez nas witryny chłodnicze mają charakter ekspozycyjny. Przeszklenie zewnętrznej strony pozwala na estetyczne prezentowanie produktów cukierniczych Twoim klientom i jednoczesne przechowywanie w niskiej temperaturze. Wyposażenie tego typu pozwala też ochronić desery przed dostawaniem się do nich owadów – os, pszczół czy much, co jest sporym problemem zwłaszcza w okresie letnim.
Od czego zacząć zaopatrując cukiernię?
Na rozpoczęcie działalności cukierniczej wbrew pozorom nie trzeba posiadać bogatego wyposażenia. Wystarczy zaopatrzyć się w podstawowe urządzenia i akcesoria, które są niezbędne do funkcjonowania takiego lokalu gastronomicznego. Konieczny będzie wybór odpowiednich mebli oraz elementów wystroju wnętrza, aby stworzyć harmonijną i przytulną atmosferę przyciągającą klientów. Warto również w pierwszej wziąć pod uwagę podstawowe wyposażenie kuchni, czyli piekarnik lub piec konwekcyjny oraz profesjonalne stoły i blaty, najlepiej ze stali nierdzewnej. Doskonałym rozwiązaniem, szczególnie do niewielkich cukierni są stoły chłodnicze i mroźnicze, które zapewniają miejsce do przechowywania produktów w niskiej temperaturze, a przy tym mogą posłużyć jako blat do prac kuchennych. Koniecznie trzeba uwzględnić także zamrażarkę oraz szafy chłodnicze i mroźnicze. Z urządzeń chłodniczych przydatne mogą też być lady i witryny cukiernicze umożliwiające eksponowanie słodkich przysmaków, ciast oraz tortów.
Akcesoria do przygotowywania wypieków
W każdej cukierni powinny znaleźć się odpowiednie akcesoria, za pomocą których z łatwością przyrządzisz pyszne i aromatyczne ciasta. Jednym z wyjątkowo przydatnych, a przy tym nowoczesnych urządzeń jest miesiarka planetarna. Służy ona do ubijania lekkich ciast oraz piany z jajek. Dzięki niej szybko przygotujesz masę o idealnej konsystencji. Do sprzętu warto dokupić wymienne końcówki oraz dedykowane dzieże, czyli naczynie przeznaczone do łączenia składników. Do wyposażenia kuchni niezbędne są również specjalne przyrządy, takie jak:
-
blachy i pojemniki na ciasta,
-
maty silikonowe do wypieków,
-
pędzle,
-
pistolety do kremów i sosów,
-
rolki dziurkujące,
-
rolki tnące,
-
szczotki do czyszczenia końcówek,
-
ubijaki,
-
wałki.
Warto także pomyśleć o zakupie innych potrzebnych akcesoriów. Zaliczają się do nich końcówki i worki dekoracyjne, pierścienie, formy i foremki, wysokiej jakości noże cukiernicze, syfony do wody lub bitej śmietany, a także łopatki i szpachelki. Do karmelizowanych kremów i sosów doskonale sprawdzą się z kolei palniki.
Ile kosztuje wyposażenie cukiernii?
Nie sposób oszacować kosztów wyposażenia cukierni ogólnie, każda inwestycja jest inna. Zależy od wielkości lokalu, projektu oraz przede wszystkim rodzaju działalności. Coraz częściej inwestorzy korzystają z osoby takiej jak ekspert gastronomiczny. Szukając nowych trendów, smaków każdy chce aby nowy lokal był wyjątkowy i miał szansę przebić się na rynku. Warto zainwestować we współpracę z profesjonalnym doradcą. Odpowiedni sprzęt to podstawa jednak musi spełniać nasze założenia.
Podsumowując, wyposażenie cukierni musi być starannie zaplanowane i dostosowane do indywidualnych potrzeb danego obiektu. W zależności od rodzaju oferty i wielkości lokalu, niezbędne będą różne urządzenia, od witryn chłodniczych do szaf chłodniczych. Istotną rolę odgrywają także profesjonalne piekarniki cukiernicze oraz akcesoria cukiernicze, takie jak formy, foremki, szpatułki czy pędzle. Wszystko to ma na celu zapewnienie najwyższej jakości oferowanych produktów oraz ich atrakcyjnej prezentacji. Wyposażenie powinno spełniać najwyższe standardy higieny i być wykonane z materiałów odpornych na uszkodzenia, takich jak stal nierdzewna. Ostateczne koszty wyposażenia cukierni są zależne od wielu czynników, a inwestor powinien wziąć pod uwagę nie tylko bieżące potrzeby, ale także potencjalne przyszłe rozwinięcie działalności.