do kasy suma: 0,00 zł
Piec konwekcyjno-parowy
Piec konwekcyjno-parowy

Piece konwekcyjno-parowe do gastronomii

Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia, które są obowiązkowym wyposażeniem profesjonalnej kuchni i nie tylko, ponieważ coraz częściej są wykorzystywane w małych lokalach gastronomicznych oraz handlowych. Na przestrzeni lat wyparły szereg innych urządzeń grzejnych takich jak kotły warzelne, patelnie uchylne, płyty grillowe, garnki, frytownice i inne. Nie oznacza to jednak, że nie mają one zastosowania w codziennej pracy. Restauratorzy, właściciele zakładów zbiorowego żywienia decydując się na zakup pieca, kierują się względami ekonomicznymi i słusznie. Dlatego też, jeżeli rozważają Państwo zakup nowego pieca, ten artykuł z pewnością dostarczy wszystkich niezbędnych informacji i rozwieje wszelkie wątpliwości odnośnie do nowoczesnych metod obróbki cieplnej.

Piec konwekcyjno-parowy tak naprawdę zastępuje kilka urządzeń, nie zajmuje dużo miejsca, dodatkowo opcjonalnie możliwe jest ustawianie jednego urządzenia na drugim. W użytkowaniu niezwykle pomocne są także podstawy pod piec, które poprawiają komfort pracy. Niektóre z nich mają specjalne półki na blachy lub pojemniki GN. Dzięki temu możemy zyskać dodatkowe miejsce do przechowywania.

Zastosowanie pieców konwekcyjno-parowych

W piecu konwekcyjno-parowym możemy stosować różne rodzaje obróbki cieplnej:

  • gotować w gorącej parze,
  • dusić,
  • blanszować,
  • piec,
  • smażyć,
  • grillować,
  • regenerować potrawy.


Zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego ma odzwierciedlenie nie tylko w jakości potraw, ale także w ograniczeniu kosztów. Piec jest urządzeniem wysokowydajnym energetycznie. Temperatura przygotowania potraw jest obniżona poprzez zastosowanie systemu cyrkulacji gorącego powietrza, co przekłada się na krótszy czas obróbki termicznej przygotowywanych potraw. W porównaniu do tradycyjnych urządzeń piece konwekcyjno-parowe zużywają średnio o 30% mniej energii elektrycznej oraz 40% mniej wody.

Zgodnie z nazwą działanie pieca konwekcyjno-parowego oparte jest na wielokrotnym przetłaczaniu gorącego powietrza przez wentylatory do komory wewnętrznej, a następnie do filtrów, których zadaniem jest oczyszczenie z tłuszczów. System ten gwarantuje równomierny rozkład temperatury oraz nieprzenikanie się zapachów, którego nośnikami są zazwyczaj tłuszcze. Z kolei funkcja naparowania komory przyspiesza proces obróbki cieplnej, zapobiega utracie wilgotności oraz wysuszeniu potraw. Temperatura wewnątrz pieca jest kontrolowana za pomocą sondy termicznej, dzięki niej przygotowane potrawy nie są surowe lub przypieczone.

Funkcje pieców konwekcyjno-parowych 

Elektroniczny programator umożliwia także zapamiętywanie receptur, co zdecydowanie ułatwia pracę, dodatkowo pozwala bezproblemowo odtwarzać cykl pieczenia niewykwalifikowanym pracownikom. Piec oczywiście nie zastąpi profesjonalnego kucharza, ale zwiększy wydajność i pozwali zachować niezmienną jakość. Przyrządzane potrawy w piecu konwekcyjno-parowym nie tracą barw, w stosunku do innych urządzeń mają do 50% mniej strat podczas pieczenia mięsa, 25% mniej strat podczas gotowania co przekłada się na zachowanie wartości odżywczych oraz witamin. Dodatkowo odnotowuje się mniejsze o 95% zużycie tłuszczu.

Jak wybrać piec konwekcyjno-parowy do restauracji?

Dokonując wyboru pieca konwekcyjno-parowego musimy zastanowić się nad rodzajem zasilania pieca, ilości dań serwowanych oraz stosowanych rodzajach obróbki termicznej w lokalu. Pojemność pieca określa ilość pojemników GN, które wkłada się na specjalne prowadnice umieszczone wewnątrz. Pojemniki GN dobieramy, mając na uwadze odległość między prowadnicami. W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo różne modele pieców konwekcyjnych pod względem wielkości, przeznaczenia, jak i parametrów technicznych, dzięki czemu każdy znajdzie produkt najlepiej odpowiadający własnym oczekiwaniom.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium