do kasy suma: 0,00 zł
Kultura pracy w gastronomii – jak budować zmotywowany i zaangażowany zespół?
Kultura pracy w gastronomii – jak budować zmotywowany i zaangażowany zespół?

Jak stworzyć zespół pasujących do siebie ludzi?

Nie można mówić o motywowaniu ludzi pracujących w gastronomii, bez poruszenia kwestii samego etapu budowania zgranego zespołu

Praca w gastronomii nie należy do najłatwiejszych. Jest to nierzadko ciężka praca fizyczna, wymagająca kontaktu z gośćmi, ale też maksymalnego skupienia i umiejętności nawiązywania relacji międzyludzkich. To również konieczność pracy zespołowej.

Jak widać istotnym jest zatem staranne wybieranie przyszłych pracowników. Rozmowy z kandydatami nie powinny przebiegać w nadmiernym pośpiechu tak, by możliwie najlepiej poznać osobę, która ma dołączyć do zespołu. Każdy, kto ubiega się o pracę w gastronomii powinien być do tego naprawdę świadomy specyfiki pracy w tej branży i tego, że nie zawsze jest to tylko sezonowe zajęcie.

Nie stanowi to oczywiście gwarancji, jednak daje szansę na to, że uda się zbudować zespół ludzi umiejących ze sobą współpracować, a do tego gotowych działać razem przez dłuższy czas.

Jak stworzyć odpowiednie warunki do pracy w gastronomii?

Tym, co stanowi podstawowy element motywujący ludzi do pracy w sposób zgrany i odpowiedzialny jednocześnie, są warunki, w jakich przychodzi im pracować. Jak powinna wyglądać kultura pracy w gastronomii, by zespół zatrudnionych pracowników chciał się angażować?

W tym wypadku naprawdę ważna jest atmosfera panująca w zespole. Brak życzliwości, wykorzystywanie swojej przewagi zawodowej w relacjach szef-podwładni i wprowadzanie zbędnego napięcia w trakcie dni pracy to zaledwie kilka przykładów tego, jak szybko i skutecznie zniechęcić można pracowników.

Zespół będzie zgrany także wtedy, gdy panować będzie atmosfera wzajemnego zrozumienia. Okazanie wsparcia, gdy komuś trafi się zwyczajnie gorszy dzień czy też cierpliwe przyuczanie nowych pracowników do ich zadań nie kosztuje wiele, za to wiele zmienia w relacjach pomiędzy zatrudnionymi. 

Na kulturę pracy w gastronomii składa się również podział obowiązków – który powinien być, przede wszystkim, sprawiedliwy. Osoby, które pracują długo i dużo, do tego zmuszone zostają do przejmowania kolejnych obowiązków innych pracowników, bardzo szybko tracą motywację do pracy i w ich przypadku istnieje ogromne ryzyko, że nie zostaną w zespole na dłużej. Zatem delegowanie zadań (i umiejętne nadzorowanie ich realizacji) będzie ważnym krokiem w budowaniu przyjaznego otoczenia.

[product id="32252,1509,25465,34943"]

Jak dobrze motywować pracowników gastronomii?

Mogłoby się wydawać, że w tak specyficznej branży, jak gastronomia, trudno jest znaleźć możliwe środki motywujące pracowników do efektywnej pracy w zespole. Tymczasem, wbrew pozorom, istnieje kilka sposobów na to, by poczuli się oni doceniani i tym samym odpowiednio zmotywowani.

Oczywiście, ważnym czynnikiem są kwestie finansowe – wszelkiego rodzaju premie, nagrody i podwyżki to świetny sposób na to, by wynagrodzić trud wkładany w pracę. To jednak nie wszystko.

Tym, co może motywować zespół pracowników gastronomii, będzie także dostęp do różnego rodzaju szkoleń i możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji. Ważne jest tylko, by za takimi szansami szły także jasne warunki awansowania – pracownik, który się doszkala, ale nie ma szans wykorzystać tego na wyższym stanowisku, traci motywację.

Na samym końcu należy wspomnieć również o pewnym ważnym elemencie budowania i dbania o zespół – czyli o integracji. Należy rozumieć ją jako różnego rodzaju działania podejmowane na rzecz budowania atmosfery zgrania i zaufania. Tym, co wspierać może integrację, będą wspólne wyjścia lub wyjazdy integracyjne, w trakcie których, poza miejscem pracy, w swobodniejszej atmosferze, można nawiązywać autentyczne, trwałe relacje i poznawać się lepiej – także na gruncie prywatnym.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium