do kasy suma: 0,00 zł
Płyta indukcyjna czy elektryczna – co najlepsze do lokalu gastronomicznego?
Płyta indukcyjna czy elektryczna – co najlepsze do lokalu gastronomicznego?

W każdej kuchni lokalu gastronomicznego kuchenka stanowi niemal serce pomieszczenia. Na jaką jednak się zdecydować? Coraz więcej obiektów rezygnuje z wariantów gazowych na rzecz takich, jak płyta elektryczna lub kuchenki indukcyjne. Czym różnią się wymienione urządzenia i które z nich może lepiej sprawdzić się w lokalach gastronomicznych?

Jak działa płyta indukcyjna?

Kuchnia indukcyjna wykorzystuje zjawisko indukcji – pod powierzchnią płyty znajdują się miedziane cewki (zwoje), a pomiędzy nimi i dnem naczyń wytwarzane jest pole elektromagnetyczne, które podnosi temperaturę. Mówiąc jeszcze prościej, płyta indukcyjna rozgrzewa się w przypadku kontaktu z dnem naczynia, garnka lub patelni przeznaczonych do indukcji. To oznacza, że w przypadku modeli indukcyjnych znacznie spada ryzyko przypadkowego oparzenia (płyta nagrzewa się tylko i wyłącznie w kontakcie z naczyniami określonego rodzaju).Kuchenki indukcyjne zużywają mało energii elektrycznej, co pozwala na ponoszenie sporych oszczędności. Jak zaznaczają specjaliści, korzystanie z tego rodzaju sprzętu jest także bardzo bezpieczne – nie wpływa na jakość potraw, nie niszczy garnków i innych akcesoriów. Jednocześnie kucharze zaznaczają, że w profesjonalnej kuchni lokalu gastronomicznego konieczne jest bardzo precyzyjne kontrolowanie temperatury w krótkim czasie, co indukcja zapewnia. Nadal jednak płyty indukcyjne nie są jeszcze tak popularne, jak chociażby kuchnie gazowe.

Jak działa płyta elektryczna?

Modele elektryczne kuchenek, podobnie jak indukcyjne, zasilane są energią elektryczną. Są bezpieczne (z pewnością dużo bardziej niż ma to miejsce w przypadku kuchenki gazowej), ponieważ w trakcie obróbki termicznej kucharz nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem.

Czym jednak różnią się płyty elektryczne od indukcyjnych? Używanie płyty elektrycznej może okazać się nieco wygodniejsze w profesjonalnej kuchni, ponieważ poszczególne obszary nagrzewają się niezależnie (nie jest wymagane "zetknięcie" się z dnem garnka) – to użytkownik ustawia wymaganą temperaturę i może uruchomić "palnik" w dowolnym momencie. 

[product id="29190,29674,29189,31507"]

Bezpieczeństwo i łatwość czyszczenia

Zarówno płyta elektryczna, jak i kuchenka indukcyjna pozostają sprzętem gastronomicznym o wysokim poziomie bezpieczeństwa w trakcie użytkowania. O ile kuchnię gazową można określić mianem funkcjonalnej i wszechstronnej, o tyle sposób jej zasilania z pewnością podnosi ryzyko związane z przypadkowym oparzeniem czy, w bardzo drastycznych wypadkach, wybuchem instalacji.

Kuchnia elektryczna z płytą (w innym wariancie może być wyposażona w żeliwne palniki), jak i płyta indukcyjna mają gładką powierzchnię, którą wyjątkowo łatwo można utrzymać w czystości. Dzięki stosowaniu detergentów odpowiednio dobranych do takich materiałów każdą płytę zasilaną elektrycznie łatwo zachowasz w higienicznej czystości przez wiele lat użytkowania.

O płytę indukcyjną można przy tym zadbać znacznie szybciej niż o płytę elektryczną – niemal błyskawicznie stygnie, zatem starcie ewentualnych zabrudzeń możliwe jest natychmiast po zakończeniu gotowania.

Prędkość i precyzja gotowania - której technologii zaufać?

Obie technologie, czyli zarówno płyty elektryczne, jak i kuchenki indukcyjne są sprzętem energooszczędnym i bardzo wygodnym, również w przypadku wykorzystania ich w profesjonalnych kuchniach. 

Jednak, porównując oba warianty, należy zwrócić uwagę na nieco lepsze parametry indukcji – ponieważ nagrzewa się tylko w obrębie kontaktu z naczyniem, zużywa mniej prądu niż modele elektryczne. Jednocześnie kuchenka indukcyjna działa znacznie wydajniej – szybciej się nagrzewa, ale równie szybko stygnie. W przypadku płyt elektrycznych należy natomiast pamiętać, że proces rozgrzewania się "palników" jest dłuższy. Jednocześnie przez to, że nagrzewa się cała powierzchnia płyty, dużo więcej ciepła oddawanego jest do otoczenia. Jak łatwo można się domyślić, wiąże się to z podnoszeniem temperatury pomieszczenia. A w przypadku kuchni, czy to domowej, czy profesjonalnej, nigdy nie jest to zjawisko pożądane.

[product id="29237,29210,29241,29229"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium