do kasy suma: 0,00 zł
Ogródki restauracyjne - 5 kroków do sukcesu
Ogródki restauracyjne - 5 kroków do sukcesu

 

Coraz dłuższe i cieplejsze czerwcowe dni zachęcają nas do spotykania się ze znajomymi poza domem. W letnim okresie lokale gastronomiczne, które posiadają własne ogródki mogą liczyć na naprawdę spory zysk. Klienci zdecydowanie wolą wypić kawę lub zimnego drinka w przytulnym miejscu na świeżym powietrzu. Warto wygospodarować dosłownie każdy kawałek miejsca na dworze, żeby goście czuli się u Ciebie swobodnie i chcieli ponownie odwiedzić Twoją kawiarnię lub restaurację. Poznaj 5 kroków, które pomogą Ci osiągnąć sukces.

 

  1. Stwórz klimat

Nastrój i klimat, jakie panują w danym miejscu to jedna z najważniejszych rzeczy w gastronomii. Zanim klient spróbuje Twojego dania lub wypije świetną kawę musi zdecydować się na wybór miejsca. Wszyscy jesteśmy wzrokowcami, więc decydujemy się na lokal, który najbardziej podoba nam się wizualnie. Ogródek przy kawiarni czy restauracji może być w stylu całego lokalu – będzie on wtedy „przedłużeniem” danego miejsca. Jednak jak najbardziej można zmodyfikować ogród, tak, aby wywołać efekt „wow”. Kolejne kroki pomogą Ci to osiągnąć.

 

  1. Wybierz odpowiednie meble

Wybór mebli nie należy do najłatwiejszych. Trzeba pamiętać, że stoliki czy krzesła na dworze muszą być oporne na upały, deszcz i różne zjawiska atmosferyczne. Szukaj mebli stricte ogrodowych, aby posłużyły Ci przez długie lata. Pamiętaj, że one są „bazą” dla stworzenia odpowiedniego klimatu. Kolejną sprawą jest utrzymanie ich w czystości – szukaj takich, które łatwo i szybko można czyścić. Meble powinny być raczej jednolite, wtedy masz większe pole do popisu, gdyż każda dekoracja będzie do nich pasować. Absolutnie nie jest to obowiązkowe. Jeżeli w Twoim ogródku znajdą się krzesła każde w innym kolorze, to zadbaj o to, żeby tworzyły jedną całość. Weź również pod uwagę, iż nawet w upalne dni, w nocy temperatura znacząco spada, a goście nadal chcą spędzać czas na zewnątrz. Istnieją dwa wyjścia – możesz zostawić w danym miejscu koce do okrycia się (można powiesić je również na krzesłach) lub zainwestować w specjalne lampy grzewcze czy promienniki ciepła.

 

  1. Skomponuj nakrycie stolików

Stoliki nie powinny być puste – jasna sprawa. Zazwyczaj na stole znajdują się cukiernice, przyprawniki, serwetniki czy dyspensery na sztućce. Obecnie na rynku jest tak ogromny wybór tych produktów, że można stworzyć eleganckie i jednocześnie nowoczesne nakrycie. Postaw na stoliku kieliszki do wody, które staną się również elegancką ozdobą z klasą. Klienci latem zamawiają wodę, soki czy lemoniadę  i oczekują, że zostaną im ciekawie podane. Wykorzystaj dzbanki i karafki, których Twoi goście nie znajdą w marketach. Zaskocz ich ciekawym podaniem napoju.

 

  1. Zadbaj o odpowiednie oświetlenie

Nie od dziś wiadomo, że oświetlenie robi klimat! Obecnie mamy na rynku ogromny wybór lamp w różnych formach, kolorach czy takich, które dają zimne lub ciepłe światło. Dobór tych produktów nie powinien być większym problemem. Jednak nic tak nie tworzy klimatu jak prawdziwy płomień. Na mniejszych stolikach ustaw świeczniki jednoramienne, natomiast na dużych możesz pokusić się o efektowne, duże pięcioramienne.

 

  1. Pamiętaj o dodatkach

Dodatki odgrywają niezwykle ważną rolę w tworzeniu nastroju. Odpowiedni bieżnik, czy podkładka pod talerz to dopełnienie całości. Postaw na stolikach tabliczki kredowe lub zawieś je w widocznym miejscu i zapisz na nich promocje dnia, hasło do WI-FI lub inne, ważne komunikaty. Pamiętaj o roślinach – ludzie dobrze czują się w otoczeniu zieleni. Ustaw duże rośliny w doniczkach, a cięte kwiaty umieść np. w ciekawej, nietypowej butelce, która przyciągnie uwagę.

 

Wszystkie powyższe rady w pięciu krokach pomogą osiągnąć Ci sukces. Nie pomijaj żadnego, dbaj o detale, a cel zostanie osiągnięty. Klienci będą chcieli do Ciebie wracać oraz polecą lokal znajomym.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium