Pojęcie 'fingerfood' rozpowszechnione zostało w latach 80. XX wieku. Moda ta zagościła na polskich koktajlach, bankietach i przyjęciach stosunkowo niedawno, jednak już zgromadziła rzeszę fanów. Podawanie jedzenia w ten sposób jest nie tylko trendy, ale również dostarcza wiele przyjemności.
Fingerfood to doskonały rodzaj przekąsek zarówno na małe spotkanie towarzyskie, jak i wielki bankiet. Idea stworzenia niewielkich porcji potraw, które można zjeść jedynie przy użyciu rąk bez konieczności siadania przy stole i używania sztućców jest genialna w swej prostocie.
Fingerfod to mogą być małe pierożki, babeczki, koreczki na niewielkich wykałaczkach, miniaturowe kanapeczki, tartinki, gazpacho podane w kieliszkach, pasty serwowane na łyżeczkach, kiełbaski na wykałaczkach znajdujące się w mini rondelku, pokrojone kawałki warzyw wraz z podanym osobno dip. Fingerfood może być słodkie, słone oraz wytrawne.
Fingerfood powinno być wykonane w taki sposób, aby nie było możliwości zabrudzenia siebie, ani współtowarzyszy. Doskonała prezentacja fingerfood jest niezbędna. Zawsze chętniej sięga się po estetycznie wykonane dania, które stanowią także doskonałą dekoracją stołu. Z pomocą przychodzi szereg naczyń do fingerfood, które pomogą nie tylko przygotować niewielkie porcje jedzenia, ale również pięknie je wyeksponować.
W ofercie naszej hurtowni znajdują się m.in. następujące naczynia typu fingerfood:
- łyżeczki przystawkowe (m.in. standardowe, w kształcie liścia, w kształcie łódeczki)
- mini brytfanny
- kieliszki o niewielkiej pojemności np. 0,085 l
- mini patelnie, mini rondelki i mini wiaderka o średnicy do kilkunastu cm
- miseczki i naczynia porcelanowe o pojemności od 0,013 l
- półmiski i salaterki o pojemności od 0,2 l
Naczynia do finegerfood mogą być wykonane z melaminy, stali nierdzewnej oraz tworzyw sztucznych. Mogą to być naczynia jednorazowe lub wielokrotnego użytku.