Garnirowanie

Czym jest garnirowanie? To nic innego jak sztuka zdobienia potraw. Słowo pochodzi z języka francuskiego (garnir = ozdabiać). Zwyczaj dekorowania potraw znany jest od VII w., a jego ojczyzną jest Azja. W tamtych czasach wykrawanie warzyw i owoców było podziękowaniem za dary przyrody. W Europie wielki przełom w dekorowaniu potraw rozpoczął się niedawno wraz z rozwojem turystyki oraz nowych technologii.

Garnirowanie kluczem

W garnirowaniu kluczem do prezentacji potraw jest zmysł wzroku. Ładnie ozdobiona potrawa lub udekorowany półmisek sprawiają, że najprostsze danie smakuje wykwintnie. Niebanalne przyozdobienie potraw nie musi być domeną tylko profesjonalnych kucharzy, mając w domu ostry nożyk, zwykłe akcesoria kuchenne i kilka podstawowych warzyw lub owoców możemy sami wyczarować prawdziwe cuda.

                 

 

      

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl