

Wysyłka w
Cena
-
od
do



Kieliszki do czerwonego wina wyróżniają się wielkością oraz pojemnością. Jest to jeden z większych, dostępnych kieliszków pod względem kształtu oraz pojemności. Kieliszek do czerwonego wina ma dość pękatą czaszę, która najczęściej zwęża się ku górze. Jego wielkość ma na celu wyzwolenie aromatu wina poprzez kontakt z powietrzem.






Rodzaje kieliszków do czerwonego wina
W obrębie kieliszków do czerwonego wina możemy rozróżnić dwa główne rodzaje szkła tj.
- kieliszki do wina typu burgund
- kieliszki do wina typy Bordeaux.
Do wina cięższego kieliszki mają smuklejszy kształt i zamykającą się czaszę. Z kolei do burgunda najlepszym wyborem jest większy, pękaty kieliszek. W dużym uproszczeniu oznacza to, że im bardziej intensywne wino, tym większy kieliszek. Podobna reguła odnosi się do wieku wina.
Jak serwować czerwone wino?
Temperatura serwowanego wina wytrwanego powinna wynosić między 16°C do 18°C. Czerwone wino charakteryzuje się głębokim aromatem, dlatego istotny jest dobór odpowiednich kieliszków. Wino nalewamy do około 1/3 pojemności naczynia. Najlepiej trzymać kieliszek za nóżkę, aby niepotrzebnie nie nagrzewać alkoholu. Pijąc, degustując wino, warto zwrócić uwagę na jego barwę, a konkretnie jej intensywność, przejrzystość oraz lepkość. Wszystkie te aspekty określają nam strukturę wina. Wino czerwone wbrew pozorom może mieć kolor od blado-czerwonego, po rubinową czerwień i brąz. Aromat wina wydobywamy, wykonując ruch okrężny napoju w kieliszku, tym samym alkohol ma kontakt z powietrzem i uwalnia aromat.
Z czym podawać czerwone wino?
Z zasady czerwone wino podajemy do dań mięsnych. Wszystko zależy od rodzaju wina, dla przykładu wino wytrawne będzie współgrać z gęsiną, dziczyzną a słodkie z deserami. Do ciasta lub serów dopasujemy wino półsłodkie. Z kolei mięso grillowane podamy z winem półwytrawnym. Kaloryczność wina jest zależna od rodzaju alkoholu. Dla przykładu wartość kalorii dla win słodkich wynosi około 100 kcal a wina wytrawnego m.in. 65 kcal.