Wszystko co musisz wiedzieć o małej gastronomii

Branża małej gastronomii, do której zaliczają się właściciele Food Trucków i budek gastronomicznych, rozwija się w ostatnich latach niezwykle szybko. Coraz więcej osób zastanawia się nad założeniem własnego lokalu, ale aby do tego doszło, należy uzbroić się w dawkę odpowiedniej wiedzy na temat działania rynku i produktów, za pomocą których wyposażysz swój lokal.

Aby przedsięwzięcie było rentowne, należy dokładnie przygotować biznesplan. Taki dokument pozwoli Ci na analizę kosztów, ocenę lokalnego rynku i konkurencji. Znajomość cen tej ostatniej jest kluczowe w kontekście wstępnych obliczeń. Kiedy jesteś na etapie tworzenia biznesplanu, powinieneś zastanowić się również nad kwestią finansową. Od lat wiadomo, że restauracja to dobry pomysł na biznes, ale mało kto wie, że aby wystartować z pomysłem, nie trzeba posiadać dużych środków i korzystać z morderczych kredytów. Wystarczy, że skorzystasz z odpowiedniej formy dofinansowania na przykład z Funduszu Pracy lub środków unijnych.

Wymogi otwarcia lokalu gastronomicznego

Jednym z wymogów związanych z otwarciem własnego punktu gastronomii jest spełnienie wymogów i norm sanepidu, ochrony przeciwpożarowej oraz nadzoru budowlanego. Aby lepiej zapoznać się z treścią wytycznych sanitarnych, sprawdź regulacje zawarte w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Wyposażenie małej gastronomii

Jeżeli udało Ci się przejść przez dokumenty i wymogi, kolejnym kluczowym punktem jest wyposażenie Twojego punktu. Z pomocą przychodzi nasza firma Horeca Polska, w której znajdziesz produkty niezbędne do funkcjonowania Food Trucka i budek gastronomicznych. Pomimo że wyposażenie punktów gastronomicznych ze względu na ograniczoną przestrzeń jest dość trudne, nie musisz się martwić. Wystarczy, że zapamiętasz kilka najważniejszych elementów.

Twoje sprzęty powinny być dobrane pod rodzaj i ilość serwowanych potraw. Jeżeli zaczynasz przygodę z Food Truckiem, urządzenia powinny być odporne na przemieszczanie się po trasie. Z pomocą przychodzą produkty dostępne na naszej stronie takie jak frytkownice, grille kontaktowe i płyty, oraz podgrzewacze rolkowe do hot dogów. Pamiętaj, że dobrze rozplanowana kuchnia, jest istotna nie tylko ze względu na komfort pracy, ale przede wszystkim na jej bezpieczeństwo. Zawsze kupuj akcesoria w sprawdzonych sklepach.
Podsumowanie

Mimo że przez lata street food był kojarzony głównie z fast foodami, dzisiejsze food trucki serwują dania kuchni całego świata. Niekonwencjonalne pomysły na potrawy z Włoch, Francji czy Belgii, cieszy się olbrzymim powodzeniem. Sam biznes jest stworzony dla ludzi, którzy kochają gotować. Pasja pozwala osiągać znakomite rezultaty i przezwyciężać problemy. Jeżeli jesteś zdecydowany i chcesz wystartować z małą gastronomią, wejdź na naszą stronę horacepolska.pl i wyposaż swój przyszły lokal.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl