do kasy suma: 0,00 zł
Jaka frytownica do restauracji? TOP 15 profesjonalnych frytkownic
Jaka frytownica do restauracji? TOP 15 profesjonalnych frytkownic

W ofercie restauracji nie może zabraknąć frytek. Te najlepiej smażyć w profesjonalnych frytkownicach, co ułatwia i przyspiesza cały proces ich przygotowywania. Szukasz wysokiej klasy rozwiązań? Poznaj najlepsze dostępne na rynku propozycje cenionych producentów! Przedstawiamy 15 frytownic, które warto mieć w restauracyjnej kuchni!

1. Frytownica nastawna 2 x 5 l

 

Frytownica nastawna 2 x 5 l

Profesjonalna podwójna nasadowa frytkownica o pojemności 2 x 5 l dedykowana zarówno do dużych, jak i małych lokalach gastronomicznych. Urządzenie wyposażone jest w system "zimnej strefy" oraz automatyczne filtrowanie oleju. Termostat oraz precyzyjna regulacja temperatury każdej z komór umożliwia zachowanie najwyższych norm bezpieczeństwa. Kosze oraz pokrywy wyposażone są w praktyczne uchwyty.

2. Frytownica Gredil 5 litrów

 

Frytownica Gredil 5 litrów

Profesjonalna frytkownica do restauracji o małych gabarytach. Urządzenie do smażenia frytek posiada obudowę ze stali nierdzewnej, wyjmowany pojemnik na fryturę, termostat oraz kosze ze składaną rączką. Frytownica Gredil jest idealna do małych lokali lub miejsc gdzie pojemność 5l jest odpowiednia.

3. Frytownica nastawna, 1-komorowa, V 5 l, P 3.2 kW

 

 

Frytownica nastawna, 1-komorowa, V 5 l, P 3.2 kW

Wydajne urządzenie do smażenia frytek. Pojedyncza, nasadowa frytkownica o małej pojemności 5 l, posiada system strefy zimnej oraz automatyczne filtrowanie oleju Dzięki termostatowi oraz precyzyjnej regulacji temperatury produkt zachowują najwyższe normy bezpieczeństwa. Kosz i pokrywa mają uchwyty. frytownice do gastronomii powinny być w niego wyposażone.

4. Elektryczna frytownica z zaworem 2x10l

 

 

Elektryczna frytownica z zaworem Yato Gastro

Yato Gastro to marka istniejąca na rynku gastronomicznym od lat. Nic dziwnego, że jej produkty wybierają restauratorzy i hotelarze z całego świata. Nie inaczej jest w przypadku frytownicy elektrycznej stworzonej przez tego producenta. Produkt został wyposażony w zawór, dzięki któremu z frytownicy można usunąć olej - szybko i skutecznie! Urządzenie znajdzie zastosowanie w niemalże każdym punkcie gastronomicznym. Dostępny jest także system zapobiegający przypalaniu. W dwóch komorach, każda o pojemności 10 litrów, można smażyć frytki, krokiety, ryby, a także mięsa na głębokim tłuszczu. To wszechstronny produkt, którego całkowita moc wynosi 6 kW. Urządzenie pracuje w temperaturze od 60 do 200 stopni Celsjusza.

5. Frytownica 17,5 litra Yato Gastro z szafą

 

 

Frytownica 17,5 litra Yato Gastro z szafą

Frytownica 17,5l z szafką

Kolejna propozycja producenta Yato Gastro. Frytownica dość sporych rozmiarów, za to wyposażona w dodatkową szafkę, która pozwala przechowywać różnego rodzaju narzędzia czy akcesoria. Jest to model wolnostojący, wyposażony w kranik. Ma tylko jedną komorę, jednak jej pojemność to aż 17,5 litra. Grzałka ma moc 6 kW. To naprawdę mocne urządzenie, które przygotuje nie tylko frytki, ale również mięso czy ryby na głębokim tłuszczu. Tak jak w przypadku innych polecanych frytownic do smażenia frytek na głębokim tłuszczu, w jej przypadku także nie obyło się bez zabezpieczeń przed przegrzaniem, kosza z izolowanym uchwytem, obudowy ze stali nierdzewnej i wygodnej rączki do otwierania szafki. Kompletne rozwiązanie sprawdzające się w dużych gastronomiach, charakteryzujące się dużą wytrzymałością.

6. Frytownica elektryczna nastawna 2x10l Stalgast

 

Frytownica elektryczna 2x10 litrów

Urządzenie do obróbki termicznej potraw (nie tylko frytek) na głębokim tłuszczu. Producentem jest firma Stalgast doskonale znana na rynku gastronomicznym. Model wyposażono w dwa kosze, z których każdy ma pojemność 10 litrów. Sprzęt sprawdzi się w małych, średnich i dużych restauracjach, stołówkach czy hotelowych kuchniach. Całkowita moc urządzenia wynosi 18 kW - naprawdę sporo, na jeden kosz jest to aż 9 kW. Model wyposażono w termostat, który pozwala na płynną zmianę temperatury aż do 190 stopni Celsjusza. Frytownica ma grawerowany laserowo panel przedni - znajdują się na nim kontrolki i ergonomiczne pokrętła. Nie mogło zabraknąć zabezpieczeń, na przykład zimnej strefy. Komory są zamykane, a każdy kosz wyposażono w izolowaną rączkę. Co ważne, model ma ruchome elementy grzewcze, które mocno ułatwiają czyszczenie.

7. Frytownica 3 l

 

Frytownica 3 l

Urządzenie polecane przede wszystkim do małych gastronomii. Charakteryzuje się ergonomicznym wykonaniem. Jest niewielkie - wyposażone w komorę o pojemności 3 litrów. Frytkownice profesjonalne jak większość posiadają obudowę ze stali nierdzewnej oraz uchwyt do kosza na frytki.

8. Frytownica nastawna 12 litrów z kranem

 

 

Frytownica 12 litrów z kranem

Nasadowa frytownica o pojemności aż 12 litrów. Jej największa zaleta? Z pewnością jest to kran do zlewania frytury, który mocno ułatwia czyszczenie sprzętu. Jest to model z jednym koszem, na nim nie zabrakło rączki, którą można złożyć. Również pokrywa została wyposażona w rączkę. Korzystanie i użytkowanie frytownicy jest bardzo proste. Urządzenie do smażenia frytek na głębokim tłuszczu waży dokładnie 10 kilogramów. Pracuje na napięciu 400V, a jego moc wynosi dokładnie 6,4 kW. Frytownica jest dość mała, ale to tylko jej zaleta, kiedy w ciasnej kuchni restauracyjnej nie ma zbyt wiele miejsca. Na produkt przedsiębiorca otrzymuje 1 rok gwarancji!

9. Elektryczna frytownica z zaworem - pojemność 10 litrów

 

 

Elektryczna frytownica z zaworem

Jednokomorowa frytownica marki Yato Gastro. Produkt zgrany, jego rozmiary nie są bowiem spore. Mimo to dość pojemny wybór do restauracji, hotelu, czy innej gastronomii. Całkowita pojemność kosza to bowiem 10 litrów. Urządzenie charakteryzuje się szybkością smażenia, prostą obsługą i jeszcze prostszym czyszczeniem. Nie mogło zabraknąć kranu. Frytownica elektryczna do smażenia frytek została stworzona z niezawodnego, wysokiej klasy poliwęglanu odpornego na działanie wysokich temperatur. Produkt sprawdzi się przy smażeniu frytek, ale również ryb i mięsa. Waży zaledwie 7 kilogramów!

10. Frytownica nastawna, 1-komorowa z kranem, V 8 l, P 3.4 kW

 

 

Frytownica nastawna, 1-komorowa z kranem, V 8 l, P 3.4 kW

Nasadowa frytownica o pojemności 8 l dla branży gastronomicznej. Urządzenie posiada system zimnej strefy i automatycznego filtrowania oleju. Dzięki termostatowi oraz precyzyjnej regulacji temperatury produkt zachowują najwyższe normy bezpieczeństwa. Nastawna frytownica wyposażona jest w praktyczny kran.

11. Wolnostojąca podwójna frytownica z szafką - Yato Gastro

 

 

Wolnostojąca podwójna frytownica z szafką - Yato Gastro

Wolnostojąca, podwójna frytownica z szafką

Element niezbędny w każdym punkcie gastronomicznym, które na dużą skalę serwuje potrawy smażone między innymi frytki, ale również mięso, ryby, krokiety, czy warzywa. Wolnostojąca podwójna frytownica z szafką marki Yato Gastro to sporych rozmiarów urządzenie charakteryzujące się wysoką jakością wykonania. Maksymalna pojemność wlewcza każdej z dwóch komór to 16 litrów. Smażenie napędzają dwie grzałki o mocy 5 kW każda. Rozwiązanie wyposażono w termostat, który pozwala regulować temperaturę od 60 do 200 stopni Celsjusza. Nie mogło zabraknąć zabezpieczenia, które wyłączy grzałkę po przekroczeniu 260 stopni Celsjusza. Podobnie jak system zapobiegający przypalaniu. Podwójna szafka to także sporo miejsca na wyposażenie niezbędne w restauracyjnej kuchni.

12. Frytownica IMBISS I

 

 

Frytownica IMBISS I

Bartscher to ceniona na rynku gastronomicznym marka produkująca świetnej jakości frytownice. Nie inaczej jest w przypadku niewielkiej, lecz naprawdę wydajnej frytownicy IMBISS I. Urządzenie wyposażono w kranik spustowy. Na koszu nie zabrakło nienagrzewającej się rączki. Jego całkowita pojemność to 5,5 litra. Panel sterujący jest przejrzysty, bardzo prosty w obsłudze. Urządzenie należy ustawić na blacie lub stole. Jednak nie jest duże, więc nie potrzebuje sporej ilości miejsca. Jest to model elektryczny do smażenia frytek na głębokim tłuszczy, pracujący na napięciu 230V, jego całkowita moc przyłączeniowa to 3,25 kW. Całość wykonano ze stali niklowo-chromowej, która oferuje wysoką trwałość przez wiele lat eksploatacji.

13. Frytownica MINI III

 

 

Frytownica MINI III

Kolejna propozycja od firmy Bartscher. Nie można się jednak temu dziwić, firma oferuje naprawdę wysokiej klasy frytownice do gastronomii. Tym razem model MINI III, który wyróżnia się niewielkimi wymiarami, co jednak nie przeszkodziło producentowi w umieszczeniu dwóch koszy. Pojemność jednego to dokładnie 3,6 litra, co w porównaniu do całkowitej szerokości 40 centymetrów jest naprawdę świetnym wynikiem. W wysokiej jakości produktach nie może zabraknąć termostatu bezpieczeństwa, tutaj oczywiście on występuje. Zakres temperatur to od 60 do 190 stopni Celsjusza. Urządzenie pracuje na napięciu 230V, moc jednej z dwóch grzałek to 4,4 kW.

14. Frytownica SNACK II

 

 

Frytownica SNACK II

Elektryczna frytownica SNACK II od producenta Bartscher. Gotowa do podłączenia, łatwa w obsłudze, z dwoma komorami. Pojemność jednego kosza to dokładnie 2,4 litra, całkowita pojemność komory to jednak 4 litry. Kosze wyposażono w nienagrzewające się uchwyty. Nie zabrakło paneli sterujących z grzałkami, które pracują równo, szybko i bezbłędnie. Materiałem wykonania produktu jest stal szlachetna, odporna na wysokie temperatury, czy szkodliwe działanie wilgoci. Urządzenie stoi na gumowych nóżkach, które uniemożliwiają jego przemieszczanie się. Termostat pozwala na regulację temperatury od 50 do 190 stopni Celsjusza.

15. Elektryczna frytownica z zaworem spustowym 16 litrów - Yato Gastro

 

Elektryczna frytownica z zaworem spustowym 16 litrów - Yato Gastro

Elektryczna frytownica Yato Gastro - 16 litrów

Jednokomorowa jednak o sporej pojemności frytownica elektryczna marki Yato Gastro. Produkt z wygodnym zaworem spustowym. Komora jest zamykana, ma pojemność 16 litrów, wewnątrz niej znajduje się kosz, który wyposażono w nienagrzewający się uchwyt. Niezwykle wydajna, nowoczesna frytownica ma prosty w obsłudze panel sterujący. Urządzenie umożliwia smażenie frytek, ryb, warzyw, czy krokietów. Frytownicę do smażenia frytek wykonano ze stali nierdzewnej - trwałej i niezastąpionej w restauracyjnych kuchniach. Nie zabrakło tutaj systemu “zimnej strefy”.

Jak wybrać frytkownicę gastronomiczną?

Najistotniejszym elementem przy wyborze urządzenia do smażenia na głębokim tłuszczu, jest jego pojemność. Ilość komór, czy frytownica ma być nastawna czy w formie urządzenia wolnostojącego na zintegrowanej podstawie. Frytownice dobieramy także pod kątem zasilania, dostępne są frytownice elektryczne oraz gazowe. Poszczególne produkty różnią się mocą.

Większość urządzeń wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która najlepiej znosi wysoką temperaturę, jest idealna do smażenia frytek. Kolejnymi elementami przy wyborze urządzenia jest system sterowania, zawór spustowy, różnego rodzaju systemy np. system zapobiegający przypalaniu. Profesjonalne frytownice gastronomiczne najlepiej kupować od sprawdzonych miejscach, należy też zwrócić uwagę na serwis gwarancyjny. Największy wybór urządzeń do obróbki termicznej oferuje hurtownia gastronomiczna.

Zalety frytownic gastronomicznych

Profesjonalne frytownice gastronomiczne jak sama nazwa wskazuje są dedykowane do użytku w branży gastronomicznej. Urządzenia, które muszą być przystosowane do pracy ciągłej cechuje nieporównywalna trwałość. Frytkownice, które używamy w domu nie nadają się do smażenia frytek w lokalu gastronomicznym.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium