
O wyposażeniu food trucka słów kilka
Największe znaczenie przy wyborze sprzętu oraz elementów wyposażenia ma charakter działalności. Obecnie najbardziej popularne są food trucki z burgerami, gdyż można je szybko przyrządzić oraz istnieje niezliczona ilość kompozycji, co daje duże pole do popisu. Często spotykane są także food trucki z hot-dogami, zapiekankami, bagietkami aromatycznymi frytkami belgijskimi oraz serwujące kuchnię meksykańską - Burrito, Quesadilla czy wrapy. Zainteresowaniem cieszą się również food trucki ze słodkościami - goframi, lodami, shakami, owocami w czekoladzie lub donutami. Jeśli jednak w Twoim mieście jest dużo takich miejsc możesz zdecydować się na nietypowe propozycje, dzięki czemu wyróżnisz się na tle innych food trucków. Ciekawym pomysłem może być przyrządzanie potraw kuchni azjatyckiej, bliskowschodniej czy greckiej. Rzadko spotykane są również food trucki z pierogami, langoszami, podpłomykami czy daniami na bazie ziemniaków. Jeśli wolisz klasyczne dania, doskonale sprawdzą się naleśniki, kiełbasy, pizza, makarony lub kurczaki. Warto pomyśleć wtedy o autorskich przepisach, które zaskoczą Twoich klientów!
Podstawowe urządzenia do każdego food trucka
Aby otworzyć food truck potrzebny będzie sprzęt gastronomiczny dostosowany do sposobu przyrządzania produktów w menu. Bez względu jednak na rodzaj prowadzonej działalności przydatny może być agregat prądotwórczy. W wielu food truckach to niezbędny element wyposażenia, gdyż umożliwia dostęp do energii elektrycznej potrzebnej do uruchomienia niektórych urządzeń. Warto zaopatrzyć się także w przedłużacz 230 V o odpowiedniej długości, aby w przypadku uczestniczenia w festynach czy imprezach podłączyć się do zasilania zewnętrznego. Do podstawowego sprzętu w food trucku zaliczyć można bemar gastronomiczny służący do utrzymywania temperatury produktów. Dużą popularnością cieszą się także stoły chłodnicze, gdyż mogą posłużyć jako blat do pracy, a przy tym zapewniają miejsce do przechowywania półproduktów w niskiej temperaturze. Niezbędne są również zamrażarki i okapy gastronomiczne. Dodatkowo można pomyśleć o szafach chłodniczych czy witrynach chłodniczych, dzięki którym wyeksponujesz sprzedawane produkty.
Urządzenia do przyrządzania potraw
Sprzęt do food trucka koniecznie powinien być dostosowany do rodzaju przyrządzanych potraw. W przypadku podawania grillowanych dań niezastąpione są grille kontaktowe, elektryczne grille oraz płyty grillowe. W zależności od zapotrzebowania na rynku dostępne są w różnych rozmiarach i konfiguracjach, dzięki czemu łatwo można znaleźć odpowiednie urządzenie dla siebie. Przydatne są również funkcjonalne salamandry i opiekacze umożliwiające przygotowywanie tostów, zapiekanek czy bagietek, a nawet ryby i mięsa. Świetnie nadają się także do rozmrażania produktów oraz grillowania. Jeśli zdecydowałeś się na otworzenie klasycznego lokalu food truck z frytkami konieczny będzie zakup frytkownicy (która przyrządza najlepsze frytki belgijskie!). W ofertach sklepów znajdują się pojedyncze lub podwójne egzemplarze. Do przyrządzania hot-dogów potrzebne są specjalne podgrzewacze do bułek i parówek. Dostępne są również specjalne urządzenia aby przyrządzić pyszne burgery oraz profesjonalne przybory kuchenne do dań azjatyckich - np. do sushi. Do mobilnych restauracji ze słodkościami z kolei doskonale sprawdzą się naleśnikarki gastronomiczne oraz gofrownice i mikser spiralny.
Jakie akcesoria przydadzą się w food trucku?
Poza urządzeniami niezbędnymi do przygotowywania potraw oraz przechowywania składników przydatne mogą być również różnego rodzaju akcesoria. Należą do nich przybory kuchenne, takie jak:
Wybierając akcesoria kuchenne warto zwrócić na ich jakość wykonania, aby ułatwiały i usprawniały pracę w food trucku, a przy tym były wytrzymałe i odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Z tego względu najlepiej skorzystać z oferty profesjonalnych sklepów gastronomicznych. Dodatkowo w sezonie letnim przydatne mogą być specjalne lampy owadobójcze, gdyż food trucki często otwarte są do późnych, wieczornych godzin. Warto pomyśleć także o innych elementach wyposażenia - pojemnikach do przechowywania, wagach, mini wędzarniach, uzdatniaczach do wody, termometrach, dozownikach oraz pakowarkach, dzięki którym szybko i szczelnie można zapakować niezużyte do końca półprodukty.
Na co zwrócić uwagę wybierając sprzęt gastronomiczny?
Podczas zakupu sprzętu gastronomicznego duże znaczenie ma jakość, dlatego warto postawić na profesjonalnych i cenionych na rynku producentów. W tym przypadku cena powinna być drugorzędną sprawą, ponieważ wybór tanich urządzeń może skończyć się koniecznością zaopatrzenia w nowe po krótkim czasie użytkowania. Z tego względu najlepiej zdecydować się na sprzęt dostępny w hurtowni gastronomicznej, gdyż znajdują się tam propozycje sprawdzonych marek, które doskonale sprawdzą się do food trucków lub innych lokali restauracyjnych. Koniecznie należy sprawdzić gwarancję producenta. Jeśli jest długa, z pewnością jest to idealnie potwierdzenie wytrzymałości i niezawodności urządzeń. Dobrym pomysłem może być także wybór sprzętu, który łatwo można naprawić lub w niedalekiej okolicy znajduje się serwis. Zanim zdecydujesz się na zakup urządzenia grzewczego, dopasuj odpowiedni rozmiar w zależności od zapotrzebowania oraz zwróć uwagę na materiał wykonania, aby był łatwy w czyszczeniu i konserwacji.
Wyposażenie food trucków
Obiekty gastronomiczne typu food truck cieszą się coraz większą popularnością – nic zatem dziwnego, że wielu przedsiębiorców decyduje się na uruchomienie takiego punktu w ramach odrębnej działalności czy też jako swoistej „filii” obiektu stacjonarnego. Bez względu na charakter tejże gastronomii, warto zadbać o odpowiednie wyposażenie do food trucka.
Obecnie urządzenia i wyposażenie gastronomiczne do food trucków jest już znacznie zaawansowane i w jeżdżących barach serwuje się nie tylko stosunkowo proste do przygotowania frytki czy hamburgery. Zminimalizowanie urządzeń gastronomicznych pozwala już na przygotowywanie złożonych posiłków, które nadal mogą być serwowane bezpośrednio do ręki klienta.
O tym jakie i ile urządzeń wykorzystasz w swoim food trucku decyduje przede wszystkim dostępna w nim wolna przestrzeń robocza. Tak, jak pełnowymiarowe urządzenia gastronomiczne do profesjonalnych kuchni, także sprzęt przeznaczony do food trucka charakteryzuje się wyższymi parametrami pracy i odczuwalnie lepszą jakością wykonania, niż urządzenia gastronomiczne domowe.
Kompaktowy rozmiar oferowanych przez nas urządzeń do zabudowy gastronomicznej food trucka idzie w parze z fabrycznym dostosowaniem sprzętu do łatwego i szybkiego podłączenia. Poszczególne elementy wyposażenia są wygodne w eksploatacji i niezwykle wydajne. Dzięki wykonaniu z solidnych surowców (także ze stali nierdzewnej), łatwo zadbasz o ich czystość i nie musisz obawiać się uszkodzeń mechanicznych.
Uzupełnieniem urządzeń do food trucków są także wszelkiego rodzaju naczynia czy akcesoria, takie jak przyprawniki, patelnie czy garnki. Zachęcamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą dla gastronomii - bądź gotowym na zloty food trucków!