Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Fantazyjne wzory i powstające małe, zjawiskowe dzieła cieszą oczy i podniebienia smakoszy. Carvingowcy, czyli osoby zajmujące się tą niezwykłą sztuką to kreatywni artyści, których praca pozwala na efektowne dekorowanie stołów podczas bankietów, przyjęć weselnych, prezentacji produktów czy imprez firmowych. Wspaniałe i kolorowe kobierce, wieże oraz fantazyjne kształty wyrzeźbionych kwiatów, przedmiotów lub zwierząt zachwycają najbardziej wymagających gości i przyciągają uwagę swoim artyzmem.
Carving, czyli jak to się zaczęło?
Pierwsze wzmianki o wymyślnych wzorach wycinanych w owocach i warzywach, pochodzą z Chin, jeszcze sprzed X w. Początkowo były to przede wszystkim dekoracje stosowane w pałacu cesarskim, by zachwycić władcę i uatrakcyjnić posiłki, przyjęcia czy uroczystości. Wkrótce jednak fantazyjne rzeźby w produktach rolnych zaczęły pojawiać się także w domach wielu mieszkańców Chin, Tajlandii czy Japonii. Tajski rząd zdecydował nawet o wprowadzeniu sztuki carvingu do programu nauczania w szkołach.
Jakie owoce i warzywa są najlepsze do rzeźbienia?
Ze względu na azjatyckie pochodzenie sztuki carvingu, najczęściej stosowane przez specjalistów są owoce egzotyczne. Arbuzy, melony, papaje, ananasy poddają się doskonale wycinaniu i kształtowaniu najpiękniejszych i najbardziej wymyślnych wzorów. Ich słabym punktem jest to, że dojrzewają bardzo szybko, a stając się miękkie i soczyste tracą swoją sprężystość, dlatego, każdy doświadczony carvingowiec wie, iż najlepsze efekty uzyska używając niedojrzałych owoców. Z warzyw, świetnie nadają się do rzeźbienia marchew, seler, rzepa, buraki, rzodkiew czy kabaczki. Kolorowe naturalne produkty wycinane ostrymi nożami do dekorowania o różnych kształtach wyglądają na stołach atrakcyjnie, a ich jadalny aspekt sprawia, że cieszą nie tylko oczy gości, ale także ich kubki smakowe. Spożywanie porcji warzyw i owoców jest obowiązkowe każdego dnia, a zdrowy posiłek podany w takiej formie będzie zachęcał do jedzenia również dzieci.
Style w carvingu i specjalistyczne narzędzia do rzeźbienia
Carving to różne style. Mamy finezyjną, charakteryzującą się lekkością i delikatnością odmianę tajską z motywami kwiatowymi czy zwierzęcymi, wykonanymi specjalnym nożem tajskim. W stylu chińskim odnajdziemy sceny batalistyczne, sportowe, a także smoki albo elementy alfabetu. Europejska sztuka carvingu to połączenie wielu tematów i czerpanie z wzorców azjatyckich. Do wycinania tradycyjnego, a także do wykonywania modnej rzeźby przestrzennej z pewnością doskonale posłużą specjalne zestawy do carvingu czyli funkcjonalne przybory kuchenne umożliwiające fantazyjne dekorowanie potraw. Odpowiednie dłuta, obieraczki, wycinarki i ostre noże pomogą w precyzyjnym przygotowaniu wyjątkowych dzieł z owoców i warzyw.
Profesjonalne zestawy to przybory w większych lub mniej licznych kompletach przyrządów. Podstawowy zestaw 7-elementowy przyda się w każdej kuchni i świetnie posłuży również domowym carvingowcom-amatorom. Duży zestaw do carvingu zawierający aż osiemdziesiąt sztuk różnego rodzaju noży, obieraczek i wycinarek, pozwala profesjonalistom na wręcz nieograniczone tworzenie kształtów, form i wzorów.
Świetnie sprawdzą się specjalne noże do wydrążania, a trwałe, niezawodne i ostre wydrążacze ułatwiają tworzenia prawdziwych arcydzieł sztuki carvingu.
Przybory wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej i naturalnego drewna, posiadają specjalnie dostosowane ergonomiczne uchwyty, które ułatwiają pracę kulinarnym artystom oraz zapewniają długie, komfortowe użytkowanie.