Deski do krojenia HACCP

Wiele osób spoza branży gastronomicznej pyta nas o kolorowe deski do krojenia z niezrozumiałym określeniem w nazwie ‘HACCP’. Deski te z pewnością nie są kolorowe ze względu na możliwość dopasowania do wystroju wnętrza, lecz z uwagi na higienę pracy. Deska do krojenia to jeden z najbardziej popularnych akcesoriów kuchennych, które są stale w użyciu. W kuchni non stop kroimy, siekamy, szatkujemy. Wybór odpowiedniej deski to wbrew pozorom istotna sprawa ze względu na obowiązujące przepisy i normy. Tym wpisem postaramy się Państwu przybliżyć temat i zachęcić do stosowania właściwych zasad higieny.

Czym jest HACCP?

W branży gastronomicznej zachowanie czystości oraz higieny pracy ma kluczowe znaczenie ze względu na bezpieczeństwo, zdrowie gości. Od początku 2006 roku wszystkie zakłady, różnego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się produkcją lub wprowadzaniem żywności do obrotu, w tym przypadku – lokale gastronomiczne mają obowiązek dostosować się do wytycznych HACCP. Wymieniony system to Hazard Analysis and Critical Control Points, w tłumaczeniu na język polski oznacza system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Zgodnie z jego założeniami powinniśmy stosować jedną deskę do danej grupy produktów, kolory z kolei mają nam ułatwić pracę.

 Deski do krojenia HACCP

Dany kolor deski odpowiada określonej grupie produktów żywnościowych. Kolory mają ułatwić rozróżnianie desek w codziennej pracy. Nie wolno kroić różnorodnych produktów na tej samej desce, tego typu działania mają za zadanie zachowanie czystości oraz przeciwdziałanie zanieczyszczeniu żywności, które ma niejednokrotnie fatalne skutki dla klientów w postaci zatruć bądź reakcji alergicznych.

Co oznacza kolor deski do krojenia HACCP?

Zgodnie z przyjętymi normami dany kolor deski ma swoje przeznaczenie, posługujemy się następującym podziałem:

  • czerwona deska do krojenia HACCP – surowe mięso
  • niebieska deska do krojenia HACCP – surowe ryby, owoce morza
  • zielona deska do krojenia HACCP – warzywa, owoce
  • żółta deska do krojenia HACCP – drób surowy
  • brązowa deska do krojenia HACCP – mięso gotowane, wędliny
  • biała deska do krojenia – nabiał, pieczywo.

 

Działajmy zgodnie z prawem w trosce o dobro naszych klientów. Korzystanie z kolorowych desek do krojenia HACCP to dobry wybór, który z pewnością przysłuży się zdrowiu i zadowoleniu naszych gości. Polecamy deski do krojenia dostępne w sklepie Horeca Polska. Deski dostępne są w różnych rozmiarach, pojedynczo oraz w promocyjnych zestawach.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl