
Urządzenia chłodnicze w gastronomii
Najbardziej popularnym urządzeniem chłodniczym w gastronomii jest szafa chłodnicza. Uniwersalne urządzenie o wielu parametrach technicznych wybierane jest do większości lokali. Niejednokrotnie klienci pytają nas w momencie finalizowania inwestycji, jakie jeszcze urządzenia chłodnicze będą im niezbędne w ich działalności. Nie ma reguły. Każdy biznes rządzi się własnymi potrzebami. Jednak potrzeba przechowywania artykułów spożywczych, owoców, warzyw oraz mięsa w niskich temperaturach to konieczność. Skuteczne chłodzenie przekłada się na ograniczenie strat. Jest podyktowane wymaganiami sanitarnymi, ale przede wszystkim koniecznością zachowania świeżości produktów i zapewniania bezpieczeństwa klientów.
Wybór szafy chłodniczej
Szafę chłodniczą należy wybrać pod własne potrzeby, biorąc pod uwagę rozmiar oraz pojemność. Na rynku dostępne są zarówno małe podblatowe szafy chłodnicze lub chłodziarki do butelek, a także duże dwukomorowe urządzenia chłodzące. Każda z wymienionych szaf chłodzących ma swoje zastosowanie i miejsce przeznaczenia. Może to być bar, zaplecze kuchenne lub magazynowe. Klienci mają do wyboru szafy jednokomorowe, dwukomorowe z oddzielnymi drzwiami. Do handlu lub przechowywania butelek polecane są szafy chłodzące z przeszklonymi drzwiami. Najbardziej popularne są szafy wykonane ze stali nierdzewnej, która współgra z meblami gastronomicznymi. Te same modele w wersji lakierowanej są najczęściej tańsze, co dla wielu osób jest znaczącym kryterium wyboru. Niemniej jednak szafy wykonane ze stali nierdzewnej cechuje większa trwałość.
Jak wybrać rozmiar szafy chłodniczej?
Pierwszym kryterium przy wyborze szafy chłodniczej jest jej wymiar oraz pojemność. Ogranicza nas przestrzeń, urządzenie musi także pasować wizualnie do innych mebli na zapleczu kuchennych. Pamiętajmy, aby dokładnie sprawdzić zarówno wymiar zewnętrzny, jak i wewnętrzny, czyli wymiar komory. Większość producentów wskazuje dwa rodzaje pojemności wyrażonej w litrach: pojemność całkowitą brutto oraz netto – pojemność po wyjęciu półek i innych części składowych.
Nie zapominajmy o wnętrzu, pojemność to nie wszystko. Musimy sprawdzić, ile urządzenie posiada rusztów i prowadnic oraz czy jest możliwość ich samodzielnej regulacji. Pamiętajmy o wysokości między rusztami, jeżeli planujemy przechowywać większe pojemniki lub garnki, ma to znaczenie. Samodzielne gospodarowanie wnętrza dla wielu osób jest znaczące. Nie należy zapominać, iż większość szaf chłodniczych dostosowana jest do wymiarów pojemników GN, jest to pomocne a dla wielu działalności typu cukiernictwo niezbędne.
Parametry techniczne szafy chłodniczej
W dobie podwyżek coraz więcej osób zwraca uwagę na klasę energetyczną urządzeń, począwszy od najlepszej A do najgorszej G. Im lepsza klasa, tym mniejsze zużycie energii i mniejsze koszty. Decydujący wpływ ma tutaj czynnik chłodniczy, system chłodzenia oraz izolacja. W trosce o środowisko naturalne niektóre czynniki chłodnicze na mocy prawnych regulacji są wycofywane w rynku, dlatego warto zainwestować w urządzenie, które nie będzie wymagać wymiany lub modernizacji. Szafy chłodnicze mają zazwyczaj układ statyczny bądź dynamiczny. Zaletą pierwszego jest niższa cena a wadą nierównomierny system chłodzenia (wyższa temperatura w górnej części). System dynamicznego chłodzenia zapewnia natomiast stałą temperaturę w całym urządzeniu. W zależności od artykułów, które będziemy przechowywać w urządzeniu, musimy zwrócić uwagę na zakres temperatur szafy chłodniczej. Polecamy mieć na uwadze systemy takie jak: No Frost oraz automatyczne odparowanie skroplin z układu chłodniczego. Jeżeli nasza szafa chłodnicza będzie pełnić funkcję ekspozycyjną, należy sprawdzić głośność urządzenia, tak, aby nie zakłócało pracy i nie irytowało klientów. Z praktycznych funkcji polecamy zwrócić uwagę na możliwość zmiany kierunku otwierania drzwi, czy w pomieszczeniu znajduje się odpowiednio dużo miejsca, aby drzwiczki mogły się swobodnie otworzyć. Regulowane nóżki w szafach chłodniczych to także istotny aspekt, pozwala nam dostosować wysokość urządzenia do pozostałych mebli. Mając na uwadze wszystkie przedstawione aspekty, zachęcamy do wyboru szafy chłodniczej w sklepie horecapolska.pl.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze szafy chłodniczej?
- pojemność
- wymiar urządzenia
- ilość prowadnic oraz rusztów
- wysokość między rusztami
- możliwość regulacji prowadnic
- czynnik chłodniczy
- system chłodzenia
- klasa energetyczna A-G
- zakres temperatur
- izolacja
- materiał zewnętrzny
- panel sterowania
- regulowane nóżki