do kasy suma: 0,00 zł
Kolory desek i noży do krojenia - co oznaczają?
Kolory desek i noży do krojenia - co oznaczają?

Noże i deski do krojenia stanowią podstawowe wyposażenie punktów gastronomicznych na całym świecie. Ich odpowiednie kolory pozwalają uporządkować pracę, zachować czystość i zadbać o higienę. Wszystkie te elementy, wpływają na jakość i tempo przygotowania dań, oraz odpowiadają za bezpieczeństwo gości. Ten ostatni punkt jest niezwykle ważny i pozwala zrozumieć ideę stosowania przyborów kuchennych w określonych kolorach. Aby przybliżyć i wytłumaczyć ten temat, należy rozwinąć skrót HACCP.

Do jakich kolorów desek i noży przyporządkowane są określone produkty?

Jest to tak zwany system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Oznacza to, że każdy punkt gastronomiczny, musi opierać się na zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, a co za tym idzie - klientów. Warto dodać, że od 1 stycznia 2006 roku w Polsce, wszystkie podmioty, które produkują lub wprowadzają żywność do obrotu, muszą stosować się do tego systemu. Aby to uczynić, należy stosować się do odpowiednich desek i noży do krojenia. Przyporządkowanie do nich produktów wcale nie jest trudne i opiera się na sześciu podstawowych kolorach.

Pierwszym kolorem, który weźmiemy pod lupę, są czerwone deski i noże. Za ich pomocą kucharze wykonują wszelkie czynności związane z surowym mięsem. Drugą podstawową barwą jest niebieski, który z kolei przeznaczony jest do owoców morza oraz surowych ryb. Trzecią kategorią są wykonane z wysokiej jakości polietynelu zielone deski i noże w tym samym odcieniu. Produkty służą do przygotowania warzyw i owoców. Warto zaznaczyć, że kolory desek i noży nie są przypadkowe i za ich pomocą można w szybki sposób wyobrazić sobie, do jakiej grupy produktów są przystosowane. Wspomniany wyżej niebieski, od razu kojarzy się z wodą - czyli naturalnym środowiskiem ryb i owoców morza.

Pozostałymi trzema kolorami desek i noży przypisanymi do określonej grupy produktów są żółty - przeznaczony do surowego drobiu, brązowy, za pomocą którego kucharze przygotowują mięso gotowane oraz wędliny, a także biały służący do pieczywa i nabiału. Dzięki temu prostemu systemowi klasyfikacji kucharze mogą bez problemu utrzymać higienę pracy. Zyskują na tym również goście, którzy nie doświadczą w ten sposób wielu nieprzyjemnych kombinacji smakowych. Kolorowe deski oraz noże w wysokiej jakości, możesz znaleźć w naszym sklepie Horeca Polska. Za ich pomocą przygotujesz dania, dzięki którym klienci z uśmiechem wrócą do Twojej restauracji.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium