Wyposażenie lodziarni - wszystko co musisz wiedzieć

Lokal serwujący lody wymaga stosunkowo niedużej ilości specjalistycznego sprzętu. Może funkcjonować samodzielnie lub w ramach innej gastronomii. Dowiedz się, jakie wyposażenie warto wybrać, przymierzając się do otwarcia pysznego, słodkiego biznesu z lodami w roli głównej.

Lodziarnia to świetny pomysł na wdzięczny biznes letni lub całoroczny. Tego rodzaju lokale największą popularnością cieszą się przede wszystkim w miejscowościach turystycznych. Oczywiście nie stanowi to jednak żadnego ograniczenia dla przedsiębiorców działających w ramach innych miast. Amatorów lodów znaleźć można w każdym miejscu i o każdej porze roku. Czy jest ktoś, kto ich nie kocha? Lodziarnia jest więc stosunkowo dobrym rozwiązaniem dla osób początkujących w branży gastronomicznej lub właścicieli lokali, którzy chcieliby poszerzyć swój asortyment.

W zależności od koncepcji można przystosować lokal do działalności sezonowej lub ciągłej. Wystarczy opracować odpowiedni plan i zakupić dobrej jakości wyposażenie. To drugie może się nieco różnić w razie, gdyby lodziarnia działałaby przez cały rok i inne – jeśli tylko przez kilka najcieplejszych miesięcy. Podstawowe akcesoria będą jednak takie same w obu tych przypadkach. Lokal funkcjonujący również zimą będzie najprawdopodobniej potrzebował również uniwersalnego sprzętu, asortymentu i szkła do deserów.

Lody dla ochłody – i nie tylko

Jeśli biznes ma funkcjonować przez cały rok, z reguły najkorzystniej umiejscowić go w istniejącej już cukierni lub kawiarni, lub połączyć z nowo powstającą tego rodzaju działalnością. Lodziarnia może również funkcjonować przy restauracji lub innej gastronomii. Szczególnie korzystne jest to w przypadku lokali zlokalizowanych w miastach i miejscach turystycznych, np. nad morzem, jeziorem, w pobliżu zabytków, czy na szlakach górskich. Wyposażając jednak lodziarnio-cukiernię od zera, należy pamiętać o tym, że będą potrzebne również takie sprzęty jak witryna cukiernicza, czy piec.

Lodziarnia może jednak z powodzeniem funkcjonować również osobno, sezonowo. Do jej urządzenia potrzeba stosunkowo niewiele wyposażenia. Niezbędna będzie jednak kuweta do lodów lub maszyna do ich wytwarzania (w zależności od tego, jakiego rodzaju zimne słodycze chce się sprzedawać). Do tego potrzebne będą również pucharki, stojaki do rożków oraz porcjonery. Te i inne akcesoria do lodziarni znajdziesz w naszym sklepie horecapolska.pl.

Praktyczne kuwety i porcjonery

Najważniejszym elementem lodziarni jest oczywiście odpowiednio przystosowane miejsce do przechowywania lodów. Jeśli zdecydujemy się na podawanie słodyczy na gałki (np. popularnych ostatnio lodów naturalnych), niezbędna będzie specjalna szafa lub witryna mroźnicza z kuwetami do lodów i sorbetów. Umożliwiają one ładną i widoczną ekspozycję różnych smaków, a także chronią lody przed wysoką temperaturą panującą na zewnątrz lub w lokalu.

By zapobiec mieszaniu się smaków, każda kuweta powinna mieć własny porcjoner lub szpatułę. W zależności od wyboru tych akcesoriów, można uformować nimi okrągłe, tradycyjne gałki lub nałożyć zimny krem w bardziej nieregularny sposób. W lodziarni serwującej lody w wafelku nie powinno zabraknąć również specjalnych stojaków do lodów. Umożliwiają one odłożenie gotowych rożków, tak, by klient mógł po nie wygodnie sięgnąć wtedy, kiedy będzie mu wygodnie (np. po zakończeniu płatności).

Estetyczne naczynia do serwowania lodów

Lody mogą być serwowane na bardzo różne sposoby: np. w rożku, wafelku, plastikowym kubeczku, tekturowym pojemniczku lub w szklanym, czy stalowym naczyniu. Ten ostatni rodzaj podania jest najbardziej elegancki i charakterystyczny dla lokali z klasą i wszystkich tych, w których klient może spędzić przy stoliku więcej czasu. Często lody podawane są tak również w całorocznych cukierniach, kawiarniach i restauracjach. Ich niewątpliwą zaletą jest możliwość wielokrotnego, ponownego wykorzystania po umyciu.

Pucharki, miseczki i inne naczynia do lodów, przystosowane do wielorazowego użytku, mogą mieć zarówno tradycyjne, jak i bardzo fikuśne kształty. Wszystko zależy od koncepcji właściciela lokalu. Mogą one np. imitować kieliszek, kubek, wafelek, czy muszlę. W sklepie horecapolska.pl nie brakuje designerskich pucharków do lodów, które z pewnością uświetnią każdy lokal gastronomiczny. Wśród nich znajdą się zarówno naczynia do lodów tradycyjnych i deserów lodowych, jak i szklanki do shake’ów, pucharki stalowe oraz miseczki uniwersalne do różnego rodzaju słodkości.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl