Czekolada - poznaj jej historię

Uwielbiana przez wszystkich niezależnie od wieku i płci czekolada w odległych czasach była spożywana podczas obrzędów religijnych przez cywilizację Majów jako święty napój. Miała wówczas formę gęstego płynu doprawionego pieprzem oraz chili. Płyn nie był dostępny dla wszystkich, jego smak mogli poznać jedynie wybrani i majętni ludzie.

W Europie kakaowiec, który wymaga gorącego i wilgotnego klimatu, poznano dopiero za sprawą Krzysztofa Kolumba, który zrabował ziarna Aztekom i przywiózł je na dwór królewski w Hiszpanii jako ciekawostkę. Dla Azteków ziarna kakaowca były cenniejsze aniżeli złoto, doceniali i przekładali wartość kubka gorącej czekolady nad żółty metal.

Ze względu na cierpki smak przez długi czas napój nie cieszył się tak dużym uznaniem, dopiero w 1528 roku na dworze meksykańskiego władcy Hernan Cortez opracował przepis na „xocoatl”, napój z rozdrobnionych ziaren kakaowca, wody oraz przypraw nadających słodyczy.

Przez wiele lat monopol na recepturę gorącej czekolady oraz handel ziarnami kakaowca miała Hiszpania, jednak z biegiem czasu kraje takie jak Portugalia, Holandia czy Anglia zaczęły także uprawiać te coraz bardziej popularne ziarna.

Na wielu dworach królewskich w dobrym tonie było picie wyśmienitego napoju, który dodawał energii. Podejmowano wiele prób obróbki ziaren w utwardzaną formę, jednak kończyły się one fiaskiem ze względu na pozostający tłuszcz. Próbowano wytwarzać batony z dodatkami, czekoladowe pastylki oraz przyprawiać ziarnami zupy oraz makarony. Początek współczesnej czekoladzie nadał wynalazca prasy, która oddzielała tłuszcz od reszty substancji - Konrad Jan van Houten. Przeszło dwadzieścia lat później pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukował Joseph Fry w 1846 roku w Anglii. W 1975 roku dodano do niej skondensowane mleko, które przyczyniło się do powstania mlecznej czekolady. Niedługo potem opracowano technologię produkcji rozpuszczalnej czekolady.

Na szczęście w dzisiejszym czasach czekolada nie jest dobrem luksusowym. Naturalny antydepresant jest dostępny w każdym sklepie, nie zapominajmy, aby smakować czekoladę, która niegdyś była dostępna tylko dla wybranych. Tym bardziej, iż możemy wybierać spośród tysięcy produktów, które są wytwarzane z czekolady. Czekolada w racjonalnych dawkach działa jako lekarstwo poprawiające nastrój, w dodatku bez recepty.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl