Gofry

Historia gofrów sięga czasów Średniowiecza, kiedy to powstały pierwsze placuszki wyrabiane na bazie mąki owsianej i jęczmiennej, wypiekane pomiędzy dwoma żeliwnymi płytkami. W XIII wieku owe placuszki wyglądem zaczęły przypominać plaster miody czyli obecne gofry. W XVI wieku stały się dostępne dla wszystkich klas społecznych ale różniły się znacznie w swoim składzie. Gofry dla niższych warstw społecznych wyrabiane były z niezbyt dobrej jakości mąki oraz wody i często jedzono je zamiast chleba. Natomiast klasa uprzywilejowana spożywała gofry wzbogacone o jaja, mleko oraz miód.

Prawdziwym przełomem dla tych przysmaków było opatentowanie pierwszej gofrownicy. Rzecz miała miejsce 24.08.1896 r. w Nowym Jorku, a wynalazcą był Cornelius Swarthout of Troy. Do masowej produkcji gofrownica trafiła w 1911 roku za sprawa firmy General Electric. Urządzenie zaprojektował Tomasz J. Stackbeck i posiadało ono wbudowany termostat zapobiegający przypalaniu ciasta. Dzisiejsze gofrownice posiadają te same mechanizmy, ale są lżejsze i posiadają różne kształty i wzory.

 

Gofry są tak lubianym przysmakiem, że posiadają aż 3 święta:

  1. 24.08 – Narodowy Dzień Gofra w Stanach Zjednoczonych – Amerykanie świętują z okazji opatentowania pierwszej gofrownicy
  2. 25.03 – Międzynarodowy Dzień Gofra
  3. Narodowy Tydzień Gofra obchodzony w drugim tygodniu września

Ale czy potrzebujemy specjalnych dat żeby zajadać się tymi smakołykami? Zdecydowanie nie. Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z latem i wakacjami nad morzem. Jednak tak naprawdę jedzone są w każdym miejscu Polski i o każdej porze roku z takim samym apetytem.

Jak rozpocząć przygodę biznesową z goframi? To nic trudnego i nie wymaga zbyt dużego nakładu finansowego. Wystarczy zakupić 2 – 3 profesjonalne gofrownice, które bez trudu zmieszczą się na stole i można podłączyć je do zwykłego gniazdka. Niewielkie pomieszczenie, trochę wyobraźni na niepowtarzalne przepisy na gofry i sukces murowany.

Poniżej przedstawiamy podstawowy, a zarazem niezawodny przepis na gofry. Należy jednak pamiętać, że ten przysmak można komponować według własnego gustu wymieniając składniki (np. zastępując zwykłą mąkę orkiszową) lub dodając takie przyprawy jak kakao czy cynamon. Oczywiście podstawą każdego dobrego gofra są dodatki, a tu nie powinno zabraknąć bitej śmietany. Oczywiście najlepsza to ta zrobiona własnoręcznie, a do tego pomocnym może okazać się syfon do bitej śmietany oraz niezbędne akcesoria jakimi są naboje do syfonu i zestawy końcówek. Fantazja jest nieograniczona :)

 

Przepis na gofry:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła roślinnego                                  
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

                                                    

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl