Producent
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Kieliszki do wina to rodzaj szkła, który cieszy się największym zainteresowaniem ze względu na uniwersalny charakter zastosowania. W kieliszkach do białego wina z powodzeniem możemy podawać wino deserowe, różowe oraz aperitif. Na rynku dostępne są całe kolekcje szkła, w ramach których możemy skompletować wszystkie elementy w tym samym wzorze, wybierając gładkie szkło gastronomiczne lub zdobione. Forma szkła może nawiązywać do różnych stylów, do nowoczesnego lub stylu vinted. Szeroka oferta umożliwia wybór zastawy, która oddaje charakter oraz wystrój restauracji, lokalu gastronomicznego.
32,72 zł
Cena regularna:
40,90 zł
Cena netto: 26,60 zł
10,90 zł
Cena netto: 8,86 zł
13,47 zł
Cena netto: 10,95 zł
16,97 zł
Cena netto: 13,80 zł
16,65 zł
Cena netto: 13,54 zł
Kieliszki do białego wina - czym się charakteryzują?
Kieliszki do białego wina różnią się pojemnością i wielkością od innych kieliszków. Czasza kieliszka swoim wyglądem przypomina kwiat tulipana, jest mniejsza aniżeli kieliszka do czerwonego wina, umieszczona na cienkiej, krótszej nóżce. Szkło gastronomiczne różni się od siebie nie tylko pojemnością, formą, ale przede wszystkim designem.
Aktualnie trendy widoczne są także w elementach zastawy stołowej. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się szkło barwione bądź zdobione. Kieliszki zdobione, stylizowane na kryształ to z pewnością bestseller ostatnich lat. Moda wraca do tradycyjnych form, które wpasowują się doskonale w styl boho oraz vintage.
Podawanie białego wina w kieliszkach
Białe wino serwujemy w temperaturze 8-12 stopni Celsjusza. Temperaturę możemy określić za pomocą termometru gastronomicznego lub ustawienia temperatury w urządzeniu chłodniczym, takim jak chłodziarka do wina. W sytuacji, kiedy zostawiamy trunek na stole i nie chcemy, aby utraciło właściwą temperaturę, najlepszym rozwiązaniem jest cooler do chłodzenia wina, wiaderko na lód. Kieliszki do wina zawsze napełniamy do około 1/3 wielkości kieliszka, nie nalewamy trunku po brzeg. Białe wino serwujemy najczęściej do białego mięsa oraz ryb.
Jak pić białe wino z kieliszków?
Umiejętność picia wina to sztuka. W momencie, kiedy już mamy odpowiedni kieliszek do białego wina, trunek we właściwej temperaturze jest nalany do 1/3 objętości. Trzymając kieliszek za nóżkę, powinniśmy przechylić go tak, aby alkohol poruszył się okrężnym ruchem wewnątrz. Nie bez znaczenia jest zmysł wzroku oraz zapachu. Należy obserwować wino, jego kolor, klarowność. Następnie poczuć jego zapach i smak. Ostatni element wykonujemy pomału, delektując się winem, dajemy sobie czas na chwilę przyjemności.