do kasy suma: 0,00 zł
Czym kierować się przy wyborze garnków ze stali nierdzewnej? Przegląd garnków
Jakie garnki do restauracji? TOP 15 - profesjonalne garnki do restauracji i baru

Garnki to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. W profesjonalnych kuchniach ceni się niezawodność i zwraca się uwagę na rodzaj materiałów, z jakich wykonane są naczynia i urządzenia kuchenne. Przy zakupach wyposażenia do lokalu gastronomicznego najlepszym wyborem stają się zestawy garnków z wysokogatunkowej stali, która jest wytrzymała i odporna na uszkodzenia, wgniecenia, czy zarysowania.

Najważniejsze cechy stalowych garnków

Ważną cechą stalowych garnków jest nie tylko trwałość materiału, ale również jego zdolność przewodzenia ciepła oraz odporność na procesy korozji. O wartości użytkowej garnków decyduje także rodzaj dna. Najlepsze są dna zbudowane z kilku warstw, dzięki czemu ciepło rozprowadza się równomiernie po całej powierzchni, utrzymuje przez dłuższy czas i łatwiej uniknąć przypaleniu potraw. Nie bez znaczenia jest też możliwość łatwego utrzymania garnków w czystości.
Warto zwrócić uwagę na rodzaj stali wykorzystanej do produkcji garnków. Stal nierdzewna (INOX) jest odporna na korozję w wyniku kontaktu z rozcieńczonymi kwasami, roztworami alkalicznymi, czy pod wpływem wilgoci. Ten materiał jest zgodny z normami HACCP, które gwarantują bezpieczeństwo żywności i dobrze sprawdza się w kontakcie z jedzeniem, w którym może znaleźć się kwas cytrynowy, mlekowy, czy ocet.

Jak rozumieć cyfry określające rodzaj stali?

W oznaczeniach wyrobów ze stali można się spotkać z symbolami cyfrowymi takimi jak 18/0, czy 18/8. Jest to oznaczenie zawartości w stali dwóch pierwiastków: pierwsza cyfra oznacza zawartość chromu, druga - niklu. O stali nierdzewnej możemy mówić, gdy pierwsza cyfra określająca zawartość chromu jest większa niż 10,5. Nikiel nie jest pierwiastkiem niezbędnym w stali nierdzewnej, jednak stal bezniklowa jest bardziej narażona na korozję niż stal z zawartością niklu. Naczynia ze stali bezniklowej wykazują także niższą kwasoodporność, a więc lepiej unikać ich w przyrządzaniu kwaśnych potraw.
Możemy się także spotkać z oznaczeniem AISI, skrótu nazwy Amerykańskiego Instytutu Żelaza i Stali (American Iron and Steel Institute), dzielącym stale na serie. W gastronomii najczęściej można się spotkać z serią 300 i 400. W serii 300 znajdują się stale austenityczne z zawartością chromu i niklu albo z dodatkiem niklu i molibdenu. W kuchni najczęściej można znaleźć oznaczenie AISI 304 i AISI 316 - są to stale o podobnych właściwościach fizycznych, przy czym AISI 316, dzięki zawartości molibdenu, jest bardziej odporna na korozję. W serii 400 znajdują się stale ferrytyczne i martenzytyczne - twarde i wytrzymałe, lecz nieco mniej odporne na korozję. Najczęściej spotyka z oznaczeniem AISI 403.

Czym się kierować przy zakupie garnków gastronomicznych?

Do produkcji naczyń kuchennych wykorzystuje się najczęściej stal nierdzewną. Obecnie garnki ze stali nierdzewnej dodatkowo charakteryzuje nowoczesny design oraz innowacyjne rozwiązania takie jak dno wielowarstwowe lub w formie plastra miodu. Najważniejszy jest ich rozmiar. Inny garnek wybierzemy do gotowania zup, a jeszcze inny do gotowania ziemniaków. W lokalu gastronomicznym potrawy gotowane są dla dużej liczby osób. Dlatego naczynia wybieramy w zależności od potrzeb, jednak zawsze o dużej pojemności. Stal nierdzewną jako materiał wykonania cechuje dobra trwałość, ma to znaczenie z uwagi na fakt, iż w branży HoReCa naczynia są stale w użyciu.

Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z naszym przeglądem garnków, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie, aby ułatwić Ci wybór i pomóc znaleźć idealne naczynia dla Twojej kuchni. Odkryj najlepsze garnki dostępne na rynku, sprawdzone marki oraz rekomendacje ekspertów i użytkowników. Pozwól sobie na komfort wyboru świadomego i satysfakcjonującego, a Twoje kulinarne przygody staną się jeszcze bardziej udane!

 

GARNEK ŚREDNI Z POKRYWKĄ, STALOWY, Ø 450 MM, V 57.3L

 

Garnki profesjonalne o dużej pojemności to naczynia niezbędne w każdej kuchni gastronomicznej. Garnek Stalgast do gotowania z wielowarstwowym dnem zapewnia dobre rozprowadzanie ciepła. Satynowane naczynie ze stali nierdzewnej posiada trwałe dno typu sandwich, odporne na korozję. W codziennym użytkowaniu sprawdzają się praktyczne, nienagrzewające się wielopunktowo zgrzewane uchwyty. Garnek przystosowany jest do kuchni indukcyjnej, elektrycznej, gazowej oraz ceramicznej. Można go także używać w zmywarce.

  

GARNEK NISKI DO DUSZENIA Z POKRYWKĄ ZE STALI NIERDZEWNEJ 36X11CM 11,2L

 

Przeznaczony do profesjonalnego wykorzystania w branży gastronomicznej garnek do duszenia marki Yato Gastro. Produkt wykonano z niezawodnej stali nierdzewnej. Kapsułowe dno z dyskiem aluminiowym gwarantuje równomierne ogrzewanie potrawy. Garnek sprawdzi się przy duszeniu na przykład potraw mięsnych. Jego całkowita pojemność to 11,2 litra. Ma uchwyty, które ułatwiają jego przenoszenie. Również pokrywa wykonana ze stali ma uchwyt. Garnek może być stosowany na kuchenkach każdego typu oraz myty w zmywarce.

  

GARNEK NISKI Z POKRYWKĄ ZE STALI NIERDZEWNEJ 28X13CM 8L

 

Garnek niski z pokrywą o wymiarach 28x13 centymetrów

Produkt do użytku profesjonalnego. Niezbędny element kuchni w gastronomii. Świetnie wykonany, trwały i przede wszystkim skuteczny. Garnek niski z pokrywą ma wymiary 28 centymetrów średnicy i 13 centymetrów wysokości. Jego całkowita pojemność to 8 litrów. Garnki ze stali nierdzewnej to najtrwalsze wyroby, stąd ten model w tym zestawieniu. Naczynie używane przez zawodowych kucharzy. Stal, jest to materiał, który wyśmienicie przewodzi ciepło. Konstrukcja została stworzona tak, aby równomiernie rozprowadzać ciepło zarówno po dnie, jak i ściankach garnka. Kolejna zaleta? Szczelna pokrywa z wygodnym uchwytem w zestawie. Producentem tego rozwiązania jest japońska marka, doskonale znana przedsiębiorcom Yato Gastro.

 

GARNEK NISKI Z POKRYWKĄ, ŚREDNICA 20 CM

Garnek niski z pokrywą - średnica 20 centymetrów!

Producentem garnka jest znana i ceniona na rynku gastronomicznym firma Stalgast. To model wykonany przy użyciu technologii tłoczenia. Dzięki temu jest wytrzymały, odporny na wysokie temperatury, ale również naprawdę skuteczny w trakcie gotowania. Postawienie na kapsułowe dno sprawiło, że garnek świetnie rozprowadza ciepło. Cechuje go nowoczesny design. Został wykonany ze stali nierdzewnej, jest odporny na szkodliwe działanie środków czyszczących, ale garnki do restauracji właśnie takie powinny być. Można go myć w zmywarce. Produkt ma średnicę 20 centymetrów, wysokość wynosi 10,5 centymetra, a całkowita pojemność to 3,5 litra. Również w przypadku tego garnka w zestawie z nim znajduje się pokrywa z uchwytem.

 

GARNEK NISKI Z POKRYWKĄ, ŚREDNICA 40 CM

Garnek wywodzący się z tej samej kolekcji, co jego poprzednik. Producentem naturalnie jest firma Stalgast. Czym wyróżnia się ten model? Przede wszystkim rozmiarami. Chętnie wybierany za sprawą sporej średnicy, która wynosi dokładnie 40 centymetrów. Wysokość to z kolei 25 centymetrów, przełożyło się to na pojemność 31,4 litra. Model ma wzmocnione uchwyty zgrzewane wielopunktowo, dzięki czemu się nie nagrzewają. Garnek nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek. Wykorzystają go kucharze w restauracjach, hotelach, czy cateringach. Na produkt klient zdecydowany na zakup otrzymuje pięć lat gwarancji. Również w tym modelu zdecydowano się na umieszczenie pokrywy z uchwytem.

 

GARNEK ŚREDNI Z POKRYWKĄ ZE STALI NIERDZEWNEJ 20X14CM 4,4L 

 

Tym razem nieco mniejsza propozycja jednak wcale nie mniej funkcjonalna. Garnek japońskiego producenta Yato Gastro może być użytkowany na każdego typu kuchence. Możliwe jest jego mycie w zmywarce, z jego pomocą profesjonalista przygotuje każdą potrawę! Naczynie stworzono ze stali nierdzewnej, garnek ma sporej grubości kapsułowe dno z aluminiowym płaszczem. Średnica modelu to 20 centymetrów, a pojemność 4,4 litra. Zastosowano tutaj zgrzewane wielopunktowo, nienagrzewające się uchwyty. Ma to miejsce na uchwytach garnka, jak i pokrywy. Cechą charakterystyczną produktu jest długie utrzymywanie temperatury potraw. Garnki do kuchni właśnie tak powinny być zbudowane!

 

GARNEK ŚREDNI Z POKRYWKĄ, STALOWY, Ø 320 MM, V 16.1L

 

Profesjonalne naczynie do punktów gastronomicznych. Model stworzony przez firmę Stalgast. Jego pojemność wynosi dokładnie 16,1 litra. To wersja z pokrywą w zestawie, co jest niewątpliwą zaletą. Zarówno pokrywa, jak i sam garnek mają uchwyty zgrzewane wielopunktowo, które nie nagrzewają się tak szybko. Wysokość garnka to dokładnie 20 centymetrów, natomiast jego średnica wynosi 32 centymetry. Charakterystycznym dla tego naczynia jest wielowarstwowe dno, które równomiernie rozprowadza temperaturę i dłużej utrzymuje ciepło potrawy. Garnek może być wykorzystywany na kuchniach indukcyjnych, elektrycznych, gazowych i ceramicznych.

 

 

GARNEK WYSOKI Z KRANEM STALOWY Ø400 MM 50.3L

 

Spora pojemność, pokrywa w zestawie, zgrzewane wielopunktowo uchwyty, czy kapsułowe dno to nie wszystko. Garnek wysoki producenta Stalgast ma szereg innych zalet. Jedną z nich jest zastosowanie dna typu “sandwich”, dzięki czemu ciepło przewodzone jest jeszcze skuteczniej i przede wszystkim równomiernie. Garnek ma pojemność 50,3 litra. Został wyposażony w kranik, który mocno ułatwia rozlewanie płynnych potraw. Produkt przystosowano do użycia na każdego rodzaju kuchni. Został wykonany ze stali nierdzewnej - jakość i niezawodność przez długie lata eksploatacji gwarantowane!

 

GARNEK WYSOKI Z POKRYWKĄ, STALOWY, Ø 500 MM, V 98,2L

 

Garnki profesjonalne powinny być bardzo pojemne. Takich propozycji nie może zabraknąć w punktach gastronomicznych. Świetna jakość wykonania ze stali nierdzewnej to kolejna cecha, którą powinny się wyróżniać. Model Stalgast ma do tego kapsułowe dno typu “sandwich”, dzięki czemu równomiernie rozprowadza temperaturę i ogrzewa potrawę wewnątrz naczynia. Naczynie wyposażono w pokrywę. Obydwie części zestawu mają uchwyty zgrzewane wielopunktowo. Jednak największą zaletą tego rozwiązania jest jego pojemność, która zatrzymała się na wyniku 98,2 litra. Przygotowanie płynnych potraw dla dziesiątek gości jednocześnie nie będzie najmniejszym problemem.

 

W garnkach z Horeca Polska ugotujesz wszystko

W ofercie Horeca Polska znajduje się duży wybór garnków różniących się wielkością, objętością, czy przeznaczeniem. Można skompletować solidny zestaw, kupując pojedyncze garnki lub zakupić podstawowy zestaw garnków, który później można rozszerzyć o kolejne elementy.
Na naszej stronie można znaleźć garnki o różnej wielkości i objętości - od niskich garnków do duszenia do wysokich garnków o dużej objętości, nawet 98 litrów, najczęściej wykorzystywanych do gotowania zup.

W garnkach z Horeca Polska ugotujesz wszystko, co tylko sobie wymarzysz, niezależnie od tego, czy jesteś szefem kuchni, czy amatorem pasjonatem. Wybór jest naprawdę szeroki, a jakość i trwałość naszych garnków zadowoli nawet najbardziej wymagających kucharzy. Nie czekaj dłużej, odwiedź naszą stronę internetową i przekonaj się sam, jakie możliwości oferują garnki z Horeca Polska. Zachęcamy do skorzystania z naszej specjalnej oferty, która pozwoli Ci zaoszczędzić na zakupach i zyskać pewność, że Twoja kuchnia będzie wyposażona w najlepsze naczynia. Odkryj bogatą ofertę garnków Horeca Polska i ciesz się gotowaniem na najwyższym poziomie!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium