do kasy suma: 0,00 zł
Naczynia jednorazowe dla gastronomii
Naczynia jednorazowe dla gastronomii

W trosce o nasze środowisko i dobro wszystkich odeszliśmy od plastiku w miarę możliwości. Stało się to możliwe dzięki zmianom w przepisach prawnych, które uregulowały te kwestie i tym samym wymusiły na rynku szukanie alternatywnych produktów o podobnych parametrach użytkowych, ale nadających się do recyklingu. Tym samym pojawiły się naczynia jednorazowe do gastronomii wykonane z papieru, trzciny czy też bambusa i pulpy celulozowej.  Wszyscy uczymy się nowych standardów, które mają ocalić naszą planetę. Jedynym wychodzi to lepiej, innym gorzej.  Jednak promowanie ekologicznych rozwiązań, świadomość ludzi ma duże znaczenie.

Nowelizacja prawa dotycząca naczyń jednorazowych

Lipiec 2021 to dla producentów naczyń jednorazowych wielki przewrót. W 2019 roku Parlament Europejski zatwierdził dyrektywę "The Single-Use Plastics Directive", zwaną dyrektywą plastikową.  Na terenie UE został wprowadzony zakaz sprzedaży naczyń jednorazowych plastikowych. Przepisy te mają ograniczyć ilość wyrzucanego plastiku. 

Jaki wpływ na środowisko ma korzystanie z naczyń jednorazowych?

Plastik wpływa negatywnie zarówno na ludzkie zdrowie, jak i na środowisko. W wyniku ogrzewania wydziela on trujące substancje, a jego rozkład może trwać nawet 1000 lat. Zużyty plastik trafia w ogromnej ilości do wód na całym świecie. Obecnie plastik stanowi około 70% zanieczyszczeń wód i oceanów. Wyrzucanie naczyń jednorazowych do wód wiążą się nie tylko z ich zanieczyszczeniem. Niektóre gatunki morskich zwierząt takie jak  żółwie i ryby, mogą przez pomyłkę zjadać słomki, jednorazowe tacki, folię aluminiową czy torby foliowe myląc je z meduzami. Ponadto, pochłaniany przez zwierzęta morskie, prowadzi do przedostawania się plastiku do organizmu człowieka.

Ekologia ma znaczenie

Ekologia to nic innego jak ochrona środowiska. I to działalność człowieka, degradacja środowiska wpływa na to, jak wygląda nasza planeta. Na szczęście świadomość co do szkodliwości plastiku coraz bardziej dociera do ludzi, którzy starają się iść za trendami i żyć EKO. Na ratunek przychodzą rożne rozwiązania takie jak papierowe naczynia jednorazowe czy papierowe słomki, które są alternatywą dla plastiku oraz sprzyjają środowisku.

 

Produkty jednorazowe w gastronomii

Opakowania jednorazowe mają szerokie zastosowanie. Pakujemy w nie produkty spożywcze, owoce, warzywa czy mięso. Wykorzystywane są w gastronomii - jako sposób na przechowywanie dań. Wachlarz naczyń jednorazowych jest bardzo obszerny, są to kubki na zupę, papierowe talerze, pokrywki jednorazowe, jednorazowe tacki, słomki czy lunch boxy  oraz wiele innych funkcjonalnych rozwiązań, które pomagają nam utrzymać czystość również podczas imprez plenerowych.

 naczynia jednorazowe dla gastronomii

Naczynia jednorazowe dla cateringu gastronomicznego

Dania na wynos, to alternatywa dla osób ceniących czas oraz tych, którzy nie koniecznie lubią bądź potrafią gotować. Polacy często decydują się na takie rozwiązania z uwagi na wygodę. Niezapowiedziani goście? Na ratunek przychodzą dania na wynos. Zaplanowana impreza? Wtedy również idealnie sprawdza się catering. Kolejnym przykładem jest catering dietetyczny, który niesie za sobą wiele zalet, nazywany również dietą pudełkową pozwala zrealizować nam określone cele, utrzymać wagę czy prowadzić zdrowy styl życia. Zbilansowane posiłki podawane są serwowane w specjalnych pojemnikach, są to tzw. pojemniki do zgrzewu. Z kolei zupy pakowane są w słoiki lub jednorazowe kubki na zupę. Przy dużej ilości przygotowywanych posiłków firmy cateringowe wykorzystują profesjonalne zgrzewarki gastronomiczne. Dla wielu osób tego typu rozwiązanie ma na celu ograniczenie kalorii oraz kwestie zdrowotne. Na rynku mamy bardzo dużą ilość firm zajmującą się cateringiem dietetycznym przedstawiając wiele wariantów. Najczęściej wybierane to dieta:

  • pudełkowa
  • wege
  • dieta bez glutenu
  • dieta z niskim indeksem glikemicznym
  • dieta ketogeniczna

Urozmaicone posiłki, które są przygotowywane przez firmy cateringowe, trafiają prosto pod nasze drzwi. Zapakowane w funkcjonalne pojemniki do zgrzewu oraz torby klockowe. Pozwalają nam dostosować dietę pod siebie oraz postawić na zdrowe odżywianie.

 naczynia jednorazowe dla gastronomii

Słomki papierowe w gastronomii.

Słomka papierowa to odpowiednik słomki plastikowej, której w związku nowelizacją przepisów prawa nie należy już używać. Jest bezpieczna dla człowieka, środowiska i wygodna w użyciu. Słomka jest głównie dodatkiem do napojów, nadają się do napojów ciepłych, jak i zimnych- nie rozpada się.  Słomka papierowa jest jednym z najtańszych rozwiązań, dlatego jest też najczęściej wybierana. Dostępna w wielu ciekawych wzorach i kolorach. Dzięki czemu daję nam wiele możliwości, co pozwala, by swobodnie ją wkomponować w przygotowaną na przykład tematycznie imprezę czy bistro. Najczęściej wybierane są:

  • słomki czarne
  • słomki kolorowe
  • słomki kraft
  • słomki shake

Ekologiczne słomki jednorazowe

W gastronomii coraz częściej używa się ekologiczne słomki jednorazowe produkowane z innych surowców aniżeli papier. Na rynku nie brakuje zarówno słomek, jak i naczyń jednorazowych wykonanych z materiałów takich jak pulpa celulozowa, bambus, trzcina czy też sprasowane otręby. Wybór należy do nas, ważne, aby był w trosce o nasze środowisko.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium