Mały przewodnik po świecie kawy

Kawa to napój, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej poranka, gdyż zawarta w napoju kofeina pobudza nas do działania. Ale to nie jedyna zaleta kawy. Jej kolejnym plusem są spore ilości antyoksydantów, które pomagają obniżyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Rodzaje kawy

Czyli pijemy kawę :) Ale jaką? Czy wiecie czym różnią się poszczególne rodzaje kaw serwowane w kawiarniach? Oto krótki przewodnik:

Espresso – tej kawy chyba nie trzeba przedstawiać ale dla przypomnienia to 25 – 30 ml kawy, temperatura użytej wody to 88 – 92°C. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa espressivo czyli wyrazisty i taka też jest ta kawa. Podaje się ją w malutkich filiżankach.

                     

 

Ristretto – czyli ograniczony. To espresso lecz z mniejszej ilości wody (około 15 ml), co daje dosłownie jeden łyk. Kawa jest mocna, wyrazista, a w jednym łyku zawarta jest cała esencja smaku. Mówi się, ze jest wyłącznie dla koneserów.

Romano – to espresso podane ze skórką cytrynową, plasterkiem cytrynu lub z sokiem z cytryny.

Lungo - czyli "przedłużone" espresso. Lungo to po włosku długo.  Przygotowuje się ją tak jak espresso, lecz po uzyskaniu około 25-30 ml ekstraktu nie przerywa się zaparzania, tylko kontynuuje, aż do uzyskania 50-60 ml, dzięki czemu kawa jest delikatniejsza.

Americano – espresso z wodą w proporcjach 1:1 co daje ok. 60 ml. kawa ta jest dość słaba. Powstała podczas II Wojny Światowej we Włoszech kiedy to amerykanie dostając espresso prosili o dolewkę wody po to, aby uzyskać kawę zbliżoną w smaku jak najbardziej do tej, którą pijali w domu.

Cappuccino – powstaje na bazie espresso z ok. 100 ml mleka (po spienieniu ok 125 ml). Mleczna pianka powinna mieć ok 1,5 – 2 cm grubości. Pięknie prezentuje się w filiżance ze szkła termicznego.

 

Macchiato – to espresso z niewielką ilością spienionego mleka. Macchiato w języku włoskim znaczy splamiony czyli espresso splamione odrobina mleka.

Latte macchiato – gorące spienione mleko do którego wlewa się porcję espresso (czasami dwie). Prawidłowo zrobione latte macchiato ma trzy warstwy: na dole szklanki mleko, na środku mleko zmieszane z espresso, górna część to spienione mleko. Dla podkreślenia walorów wizualnych najczęściej podawane jest w przeźroczystej, wysokiej szklance (pojemność ok 200 ml).

 

Mocha – przygotowuje się ja na bazie espresso do którego dodaje się czekoladę (w proszku lub w syropie). Następnie dolewa się gorące mleko, a na wierzch kładzie się bita śmietanę.

Kawa po irlandzku – Irish coffee – espresso do którego dodaje się podgrzaną whiskey oraz brązowy cukier, a całość dekoruje się bita śmietaną.

 

Wyposażeni w podstawową wiedzę możemy poczuć się nieco pewniej przeglądając kawiarniane menu.

Chętnych na zakupy zapraszam do naszej zakładki KAWIARNIA

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl