Jaki młynek do kawy? - Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyborem

Jeśli dopiero planujesz otwarcie kawiarni lub już prowadzisz jeden z tych lokali i chcesz zacząć serwować pyszną kawę, musisz się przygotować na zakup odpowiedniego młynka. W aktualnej ofercie sklepów znajdziesz wiele urządzeń, które mocno się od siebie różnią. Co więc wybrać? Przed podjęciem decyzji warto zdać sobie sprawę z kilku istotnych aspektów.

Kawa to chętnie zamawiany napój w każdej restauracji, barze czy kawiarni. Klienci często przychodzą napić się tylko jej, czasem decydują się dodatkowo na ciasto lub na filiżankę kawy po posiłku. Nic więc dziwnego, że chcesz dołożyć wszelkich starań, aby ta była pyszna, zawsze świeżo zmielona i aromatyczna. Osiągniesz ten efekt, dzięki zakupowi sprawdzonego młynka do kawy.

Rodzaje młynków do kawy: ręczny i elektryczny

Na początku warto zwrócić uwagę na młynki do kawy ręczne. Te wydają się być dobrym wyborem przede wszystkim do domu, gdzie nie ma znaczenia szybkość mielenia ziaren. Modele ręczne przeprowadzają bowiem ten proces nieco wolniej, a finalny efekt nie jest tak precyzyjny, jak w przypadku młynków elektrycznych. Jeśli nie zależy Ci na równomiernym zmieleniu ziaren i chcesz to robić wolno, w domowym zaciszu, postaw na młynek ręczny. Jaki model wybrać jednak do restauracji czy kawiarni? Bez dwóch zdań młynek elektryczny, który przede wszystkim dużo szybciej i przy braku użycia siły zmieli ziarna kawowca. Ale również tutaj nie jest to takie proste. Trzeba postawić na urządzenie, które oferuje sporą wydajność, ta powinna być adekwatna do ruchu w Twojej kawiarni i liczby sprzedawanych filiżanek kawy każdego dnia. Czy to koniec? Niestety nie, bo młynki do kawy elektryczne dzielą się na dwie podkategorie, wyróżnia je bowiem sposób rozdrabniania ziaren.

Młynek elektryczny udarowy

Tego typu modele są niedrogie i sprawdzą się w wielu kuchniach domowych. Młynek elektryczny w wersji udarowej ma za zadanie rozdrobnić ziarna kawy za pomocą ostrzy. Solidne, trwałe ostrza siekają kawę, ale również orzechy czy przyprawy, kiedy jest to konieczne. Z powodzeniem młynki te wykorzystują również kawiarnie, bistra i restauracje. Możesz w tym przypadku liczyć na stalowe ostrza i stalowy pojemnik - trwałość będzie stać na wysokim poziomie. Co więcej, udarowy młynek elektryczny jest dość łatwy w czyszczeniu. Dlaczego więc wbrew pozorom nie będzie to dobre rozwiązanie do profesjonalnych kawiarni? Ponieważ nie ma możliwości wyboru stopnia rozdrobnienia kawy. O ile amatorzy kawy nie zwracają na to uwagi, o tyle dla osób, które wiedzą, jak aromatyczna powinna być kawa po zmieleniu, na pewno będzie to miało spore znaczenie. Nie chodzi tutaj tylko o wielkość zmielonych ziarenek, ale także gorzkawy posmak powstający za sprawą ciepła, jakie urządzenie wydziela podczas pracy. Poniżej znajdziesz krótkie przedstawienie zalet i wad młynka udarowego.

Zalety:

  • rozsądna cena,
  • trwały, wydajny silnik,
  • łatwa obsługa urządzenia,
  • wysoka wytrzymałość ostrzy,
  • łatwy dostęp do wszystkich części podczas mycia,
  • możliwość mielenia ziaren kawy, ale również orzechów, ziaren zbóż czy przypraw.

Wady:

  • ziarna nagrzewają się podczas mielenia (wpływa to na smak kawy),
  • młynki te pracują dość głośno,
  • brak możliwości sterowania i ustawiania ilości mielonej kawy,
  • brak regulacji grubości mielenia,
  • niewielka pojemność zasobnika.

Młynek do kawy żarnowy

Kolejną propozycję stanowi młynek do kawy żarnowy. To urządzenie bez dwóch zdań zaspokoi pragnienie każdego smakosza. Głównym tego powodem będą właśnie żarna. Można je porównać do ruchomych ścianek, które nie przecinają ziaren, a po prostu je rozcierają. Zmielona w ten sposób kawa zachowuje swój pełny smak i aromat, co z pewnością docenią Twoi goście. Delikatne, precyzyjne rozcieranie mocno wpływa na jakość serwowanej kawy, szczególnie kiedy porównasz ją z napojem przygotowanym za pomocą młynka udarowego. Znów można by było podzielić młynki żarnowe na ręczne i elektryczne. Pisaliśmy jednak, że najlepszym rozwiązaniem do restauracji, czy kawiarni będą modele elektryczne, nic się w tej kwestii nie zmienia. Jakie korzyści płyną z wyboru tego rodzaju młynka? Precyzyjnie roztarte ziarna kawy nadają się do przygotowania różnych wersji tego napoju, nie będzie to tylko tradycyjna Americana, ale również Latte Macchiato, Espresso, Mocca, Con Panna, Viena (popularna espresso z dodatkiem czekolady). Oczywiście to tylko przykłady. Nic więc dziwnego, że kawę zmieloną młynkiem żarnowym często wykorzystuje się właśnie w profesjonalnych kawiarniach, gdzie barista może udowodnić swoje umiejętności poprzez przygotowywanie dziesiątek wersji popularnego napoju. Oto zalety i wady żarnowego młynka do kawy w skrócie.

Zalety:

  • wysoka precyzja i szybkość mielenia,
  • wielostopniowa regulacja stopnia mielenia (niektóre urządzenia),
  • cicha praca (zależy od modelu),
  • proste sterowanie elektroniczne,
  • profesjonalny wygląd urządzenia,
  • zróżnicowana pojemność zasobnika od 200 do nawet 500 g.

Wady:

  • wysoka cena w porównaniu do modeli nożowych,
  • modelem żarnowym nie można mielić innych produktów (zbóż, przypraw, orzechów).

Jaki młynek wybrać? Żarnowy vs udarowy

Porównując te dwa rodzaje młynków, skupimy się na wymaganiach, jakie mogą stawiać klienci Twojej kawiarni czy restauracji. Chcą oni otrzymać przede wszystkim niezwykle aromatyczną, pyszną kawę, która została świeżo zmielona, zalana i odsączona. Nie ma znaczenia jej rodzaj, może to być nawet Affogato z lodami waniliowymi - kawa musi klientowi smakować. Jak zwiększyć szansę baristów na powodzenie? Bez dwóch zdań wpłynie na to odpowiednio dopasowany młynek. Analizując wszystkie za i przeciw, jesteśmy przekonani, że najlepszym wyborem do kawiarni będzie młynek do kawy żarnowy. Zalety, jeśli chodzi o jakość zmielonej kawy, wygrały. Wszechstronna możliwość mielenia przypraw czy zbóż - ciekawe rozwiązanie, ale w kawiarni i tak się nie przyda. Dlatego też nie postawiliśmy na model udarowy, który swoją drogą jest mocno krytykowany w świecie „kawoszy”. Według wielu ekspertów mielenie kawy za pomocą ostrzy to swego rodzaju profanacja ziaren, gdyż tracą one wówczas swój aromat. Podczas parzenia nie wydobywają z siebie tego, co wydobywa pyłek świeżo zmielonej kawy młynkiem żarnowym. Niestety to nie koniec podziałów. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na ceramiczny lub stalowy żarnowy młynek do kawy.

Młynek ceramiczny

Model ceramiczny jest jednym z najchętniej wybieranych wśród klientów biznesowych, ale i indywidualnych. Jego największą zaletę stanowi brak możliwości przegrzania urządzenia, co za tym idzie, nie ma ryzyka, że ziarna kawy pochłoną goryczkę, o której pisaliśmy przy okazji młynków udarowych. Ten model młynka może być nieco głośniejszy od kolejnego, chociaż wielu sądzi inaczej. Tak naprawdę wszystko zależy od konkretnego modelu. Na rynku znajdziesz sporo propozycji emitujących duży hałas w trakcie pracy, są także te cichsze, tak jest w przypadku wszystkich urządzeń. Dobry młynek do kawy będzie dość głośny, ale za to szybki.

Młynek stalowy

W przypadku modelu stalowego żarna pracują równie cicho i sprawnie, jak w modelu ceramicznym. Jakie są największe zalety stali? Nie wpływa na skład chemiczny pożywienia, a jednocześnie jest jednym z najbezpieczniejszych materiałów wykorzystywanych w przemyśle gastronomicznym. To jednak nie wszystko, stal uchodzi bowiem za bardzo trwały materiał. Masz więc pewność, że młynek nawet po latach eksploatacji będzie pracował bardzo sprawnie. Oczywiście, jeśli będziesz pamiętał o regularnej konserwacji urządzenia. Chodzi przede wszystkim o częste mycie stalowych elementów.

Przykład dobrego młynka do kawy

Młynek do mielenia kawy Stalgast

Prezentowany produkt został stworzony z myślą o wszystkich kawiarniach, w których serwowana kawa ma pozytywnie zadziwić gości. Dlaczego będzie to dobry wybór? Przede wszystkim warto wziąć pod uwagę jego moc oscylującą w granicach 0,27 kW. Oznacza to, że model ten będzie niezwykle oszczędny, jeśli chodzi o zużycie energii, jednak jego moc wystarczy do zmielenia nawet najtwardszych ziaren kawy. Istotną kwestią jest także spora pojemność podajnika, która wynosi dokładnie 500 mm. Taka wartość pozwoli na cały dzień serwowania pysznej, aromatycznej kawy, bez konieczności jego uzupełniania. Oczywiście, jeśli takowa będzie konieczna to przecież lepiej, oznacza to, że w Twojej kawiarni, czy restauracji jest spory ruch! Dobry młynek do kawy firmy Stalgast wpłynie na jego powiększenie!

Wybierając ten model, warto wziąć pod uwagę fakt, że został on wykonany z bardzo wytrzymałego tworzywa ABS, którego jedną z wielu zalet jest proste czyszczenie. Wszystkie elementy będą idealnie czyste już po kilku minutach mycia! Kiedy model ten stanie na blacie w kawiarni będziesz wiedział, że ziarna zostaną zmielone zaraz przed zaparzeniem, zachowasz tym samym ich wyśmienity smak, zapach i aromat. Co ważne, w tym modelu nie brakuje funkcji grubości mielenia ziaren, dzięki czemu uzyskasz odpowiednią konsystencję. Ponadto ten elektroniczny młynek został wyposażony w zintegrowany ubijacz do kawy! Warto także wspomnieć o możliwości wyboru regulacji dawki kawy od 5 do 12 g. Co jeszcze wyróżnia ten model? Bez dwóch zdań niewielkie wymiary. Nie zajmie na blacie sporej powierzchni, a to dla wielu kluczowa zaleta. Jeżeli Twoja kawiarenka jest dość mała i już nie masz miejsca na dodatkowe urządzenie, zastanów się nad zakupem tego elektrycznego młynka do kawy, na pewno nie pożałujesz.

Zarówno modele w wersji czarnej, jak i egzemplarze srebrne wyposażono w trzy tryby mielenia kawy (praca ciągła, dwie porcje, jedna porcja). Są one dostępne na stronie Horecapolska.pl. Znajdziesz tam wysokiej jakości młynki i inne akcesoria niezbędne w pracy baristy i w funkcjonowaniu samej kawiarni. Sprawdź dokładnie, na jakie rozwiązania możesz liczyć!

Komentarze do wpisu (0)

Dane osobowe, które pozostawiasz w komentarzu, będą użyte w celu publikacji na naszej stronie pod komentowanym artykułem. Więcej w Polityce prywatności. Jednocześnie zostałam/em poinformowany, że administrator zastrzega sobie możliwość moderacji komentarzy lub odmowy ich publikacji jeżeli będą naruszać Regulamin, przepisy prawa lub zasady współżycia społecznego.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl