W każdej profesjonalnej kuchni powinny znaleźć się garnki, to jest naczynia przeznaczone typowo do profesjonalnego użytku w gastronomii. Wyposażenie tego rodzaju wyróżnia przede wszystkim jakość wykonania – są to garnki produkowane ze stali nierdzewnej, surowca niezwykle odpornego i trwałego, nawet przy intensywnej eksploatacji.
Garnek cateringowy kolor czarny 4l
4 elementy, stal nierdzewna.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 21 dni
Garnek cateringowy kolor czerwony4l
4 elementy, stal nierdzewna.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 21 dni
Garnek cateringowy kolor miedziany 4l
4 elementy, stal nierdzewna.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 21 dni
Garnek cateringowy kolor zielony
4 elementy, stal nierdzewna.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 21 dni
Garnek cateringowy kolor żółty 4l
4 elementy, stal nierdzewna.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 21 dni
Garnek do duszenia z pokrywką, średnica 36 cm
Stal nierdzewna, pojemność 11,2 l
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Wentyl odpowietrzający do pokrywek szczelnych GN Basic
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Garnki specjalistyczne - charakterystyka i wykorzystanie
W asortymencie garnków specjalistycznych znajdują się różne rodzaje naczyń, często dostosowane do bardzo szczególnych potrzeb związanych z przygotowywaniem określonych dań. Poza dość klasycznymi, uniwersalnymi garnkami specjalistycznymi można wyróżnić takie modele, jak:
-
garnki do gotowania szparagów – wyższe i węższe od tradycyjnych,
-
rondle, w tym rondle do sosów,
-
niskie garnki do duszenia potraw - jako zastępstwo dla patelni,
-
garnek do gotowania małży,
-
garnki do gotowania makaronu,
-
garnki z kranikiem, doskonałe do gotowania warzyw i innych produktów w dużych ilościach (kranik umożliwia szybkie usunięcie z pojemnika gorącej wody),
-
garnki typu brytfanka – przeznaczone chociażby do przyrządzania ryb w całości.
Wśród różnych rodzajów garnków specjalistycznych znaleźć się mogą także zestawy przeznaczone do przygotowywania soków (sokowniki) czy szynkowary, które wbrew swojej nazwie pozwalają na przygotowywanie także innych potraw z mięsa – kiełbas, wędlin i podobnych. W naszej ofercie, obok garnków specjalistycznych, dostępne są także dopasowane do nich pokrywki.
Dlaczego w gastronomii wykorzystuje się specjalistyczne garnki?
W profesjonalnej kuchni restauracyjnej potrawy przygotowywane są nieco inaczej niż w warunkach domowych. Obróbka mięs czy innych składników wymaga zatem bardziej odpornych naczyń, przystosowanych do pracy z bardzo wysokimi temperaturami, często podgrzewanymi lub intensywnie szorowanymi po pracy. Naczynia te możesz myć w zmywarce lub podpiekać w piekarniku -tj. istnieje możliwość używania w temperaturze zarówno niskiej, jak i bardzo wysokiej.
Oferowane przez nas garnki dla gastronomii nie odkształcają się pod wpływem różnicy temperatur, a ich powierzchnia pozostaje odporna na zarysowania. Króluje tu oczywiście trwała stal nierdzewna, którą doceni każda, profesjonalna kuchnia.