- Artykuły jednorazowe
- Kuchnia
- Urządzenia kuchenne
- Urządzenia chłodnicze
- Urządzenia grzewcze
- Kuchnie gastronomiczne
- Taborety grzewcze
- Piece gastronomiczne
- Witryny grzewcze
- Makaroniarki
- Płyty elektryczne, indukcyjne
- Bemary gastronomiczne
- Patelnie uchylne
- Kuchenki mikrofalowe gastronomiczne
- Czajniki elektryczne
- Podgrzewacze stołowe
- Frytownice gastronomiczne
- Kotły warzelne
- Salamandry
- Płyty grillowe
- Opiekacze gastronomiczne i grille kontaktowe
- Gofrownice
- Naleśnikarki
- Rożna gastronomiczne
- Urządzenia rozdrabniające
- Urządzenia pomocnicze w gastronomii
- Zastawa stołowa
- Meble ze stali nierdzewnej
- Zmywalnia i higiena
- Odzież gastronomiczna
- Bar - wyposażenie
- Catering
- Pizzeria
- Cukiernia
- Outlet
- Nowości
- Promocje
33,42 zł
Cena regularna:
37,13 zł
27,17 zł
Cena regularna:
30,19 zł
4,75 zł
Cena regularna:
5,00 zł
3,86 zł
Cena regularna:
4,07 zł
33,58 zł
Cena regularna:
52,00 zł
27,30 zł
Cena regularna:
42,28 zł
91,01 zł
Cena regularna:
101,12 zł
73,99 zł
Cena regularna:
82,21 zł
1,43 zł
Cena regularna:
1,50 zł
1,16 zł
Cena regularna:
1,22 zł
21,57 zł
Cena regularna:
22,70 zł
17,54 zł
Cena regularna:
18,46 zł
32,73 zł
Cena regularna:
36,37 zł
26,61 zł
Cena regularna:
29,57 zł
130,44 zł
Cena regularna:
144,93 zł
106,05 zł
Cena regularna:
117,83 zł
58,10 zł
Cena regularna:
64,55 zł
47,24 zł
Cena regularna:
52,48 zł
60,67 zł
Cena regularna:
67,41 zł
49,33 zł
Cena regularna:
54,80 zł
19,38 zł
Cena regularna:
21,53 zł
15,76 zł
Cena regularna:
17,50 zł
42,58 zł
Cena regularna:
45,30 zł
34,62 zł
Cena regularna:
36,83 zł
13,30 zł
Cena regularna:
14,00 zł
10,81 zł
Cena regularna:
11,38 zł
92,61 zł
Cena regularna:
102,90 zł
75,29 zł
Cena regularna:
83,66 zł
28,98 zł
Cena regularna:
30,50 zł
23,56 zł
Cena regularna:
24,80 zł
130,44 zł
Cena regularna:
144,93 zł
106,05 zł
Cena regularna:
117,83 zł
11,97 zł
Cena regularna:
12,60 zł
9,73 zł
Cena regularna:
10,24 zł
83,54 zł
Cena regularna:
92,82 zł
67,92 zł
Cena regularna:
75,46 zł
39,49 zł
Cena regularna:
43,88 zł
32,11 zł
Cena regularna:
35,67 zł
71,73 zł
Cena regularna:
75,50 zł
58,32 zł
Cena regularna:
61,38 zł
Zachowanie gotowych dań w odpowiedniej temperaturze bywa kłopotliwe, zwłaszcza w trakcie większych uroczystości czy też podczas ogólnie rzecz ujmując, świadczenia usług cateringowych. W przypadku profesjonalnej gastronomii rozwiązaniem, które jest najczęściej stosowane, jest użytkowanie takich urządzeń, jak podgrzewacze stołowe. Podgrzewacze gastronomiczne dostępne są w różnych kształtach (okrągłym, prostokątnym, dzielonym na odrębne naczynia). Najczęściej są to podgrzewacze elektryczne, do zasilania których wystarczy jedynie znajdujące się w pobliżu standardowe gniazdko elektryczne.
Podgrzewacze stołowe - jak działają?
Zasada działania podgrzewaczy stołowych jest dość prosta - znajdująca się w podstawie płyta grzewcza (w podgrzewaczu indukcyjnym) lub specjalny stelaż pozwala na zachowanie właściwej temperatury potrawy, która znajduje się w naczyniu. Naczynia te to zazwyczaj specjalne pojemniki GN wykonane ze stali nierdzewnej, która pozostaje odporna tak na wysoką temperaturę, jak i zarysowania oraz inne uszkodzenia mechaniczne.
Dzięki pracy podgrzewaczy gastronomicznych dania serwowane na ciepło mogą być podawane w sposób ciągły, nawet przez kilka następnych godzin. Ponieważ urządzenia te mogą być dowolnie regulowane, możliwe jest ustawienie takich warunków pracy, by potrawy były utrzymane w tej samej temperaturze, ale nie przypalały się i nie wysychały.
Podgrzewacze stołowe do potraw - zalety
O zaletach podgrzewaczy gastronomicznych mogłaby wypowiedzieć się każda firma cateringowa świadcząca usługi u klienta (plenerowe), ale też wiele restauracji, które serwują dania w ramach tak zwanych szwedzkich bufetów. Wysoka jakość wykonania tego typu wyposażenia sprawia, że nadaje się ono do zachowania w odpowiedniej temperaturze niemal każdego rodzaju potrawy. W podgrzewaczach stołowych można podawać tym samym zarówno potrawy płynne i półpłynne - czyli zupy, sosy oraz dania jednogarnkowe (potrawki, gulasze itp.), ale też mięso, dodatki czy tak delikatne potrawy, jak ryby.
Jak wybrać odpowiedni podgrzewacz stołowy?
W warunkach domowych dość dobrze sprawdzają się proste podgrzewacze na świeczki. W takich konstrukcjach to właśnie one podtrzymują temperaturę dania, bez ryzyka jego wysuszenia. W przypadku użytku profesjonalnego, z całą pewnością sięgać należy po modele ze stali nierdzewnej, zasilane elektrycznie i wyposażone w odpowiedni układ regulacji temperatury. Brak dostępu do żywego ognia (jak ma to miejsce w modelach "na świeczki") stanowi ponadto znacznie bezpieczniejsze dla użytkowników rozwiązanie.