- Artykuły jednorazowe
- Kuchnia
- Urządzenia kuchenne
- Urządzenia chłodnicze
- Urządzenia grzewcze
- Kuchnie gastronomiczne
- Taborety grzewcze
- Piece gastronomiczne
- Witryny grzewcze
- Makaroniarki
- Płyty elektryczne, indukcyjne
- Bemary gastronomiczne
- Patelnie uchylne
- Kuchenki mikrofalowe gastronomiczne
- Czajniki elektryczne
- Podgrzewacze stołowe
- Frytownice gastronomiczne
- Kotły warzelne
- Salamandry
- Płyty grillowe
- Opiekacze gastronomiczne i grille kontaktowe
- Gofrownice
- Naleśnikarki
- Rożna gastronomiczne
- Urządzenia rozdrabniające
- Urządzenia pomocnicze w gastronomii
- Zastawa stołowa
- Meble ze stali nierdzewnej
- Zmywalnia i higiena
- Odzież gastronomiczna
- Bar - wyposażenie
- Catering
- Pizzeria
- Cukiernia
- Outlet
- Nowości
- Promocje
139,54 zł
Cena regularna:
155,04 zł
113,45 zł
Cena regularna:
126,05 zł
71,73 zł
Cena regularna:
75,50 zł
58,32 zł
Cena regularna:
61,38 zł
1,43 zł
Cena regularna:
1,50 zł
1,16 zł
Cena regularna:
1,22 zł
55,61 zł
Cena regularna:
61,79 zł
45,21 zł
Cena regularna:
50,24 zł
91,13 zł
Cena regularna:
101,25 zł
74,09 zł
Cena regularna:
82,32 zł
17,09 zł
Cena regularna:
18,99 zł
13,89 zł
Cena regularna:
15,44 zł
148,32 zł
Cena regularna:
164,80 zł
120,59 zł
Cena regularna:
133,98 zł
178,97 zł
Cena regularna:
198,86 zł
145,50 zł
Cena regularna:
161,67 zł
18,23 zł
Cena regularna:
20,25 zł
14,82 zł
Cena regularna:
16,46 zł
5,70 zł
Cena regularna:
6,33 zł
4,63 zł
Cena regularna:
5,15 zł
25,04 zł
Cena regularna:
27,82 zł
20,36 zł
Cena regularna:
22,62 zł
21,27 zł
Cena regularna:
23,63 zł
17,29 zł
Cena regularna:
19,21 zł
32,74 zł
Cena regularna:
36,38 zł
26,62 zł
Cena regularna:
29,58 zł
44,05 zł
Cena regularna:
48,94 zł
35,81 zł
Cena regularna:
39,79 zł
4,56 zł
Cena regularna:
4,80 zł
3,71 zł
Cena regularna:
3,90 zł
23,11 zł
Cena regularna:
25,68 zł
18,79 zł
Cena regularna:
20,88 zł
91,89 zł
Cena regularna:
102,10 zł
74,71 zł
Cena regularna:
83,01 zł
94,04 zł
Cena regularna:
104,49 zł
76,46 zł
Cena regularna:
84,95 zł
79,74 zł
Cena regularna:
88,60 zł
64,83 zł
Cena regularna:
72,03 zł
8,27 zł
Cena regularna:
8,70 zł
6,72 zł
Cena regularna:
7,07 zł
Zachowanie gotowych dań w odpowiedniej temperaturze bywa kłopotliwe, zwłaszcza w trakcie większych uroczystości czy też podczas ogólnie rzecz ujmując, świadczenia usług cateringowych. W przypadku profesjonalnej gastronomii rozwiązaniem, które jest najczęściej stosowane, jest użytkowanie takich urządzeń, jak podgrzewacze stołowe. Podgrzewacze gastronomiczne dostępne są w różnych kształtach (okrągłym, prostokątnym, dzielonym na odrębne naczynia). Najczęściej są to podgrzewacze elektryczne, do zasilania których wystarczy jedynie znajdujące się w pobliżu standardowe gniazdko elektryczne.
Podgrzewacze stołowe - jak działają?
Zasada działania podgrzewaczy stołowych jest dość prosta - znajdująca się w podstawie płyta grzewcza (w podgrzewaczu indukcyjnym) lub specjalny stelaż pozwala na zachowanie właściwej temperatury potrawy, która znajduje się w naczyniu. Naczynia te to zazwyczaj specjalne pojemniki GN wykonane ze stali nierdzewnej, która pozostaje odporna tak na wysoką temperaturę, jak i zarysowania oraz inne uszkodzenia mechaniczne.
Dzięki pracy podgrzewaczy gastronomicznych dania serwowane na ciepło mogą być podawane w sposób ciągły, nawet przez kilka następnych godzin. Ponieważ urządzenia te mogą być dowolnie regulowane, możliwe jest ustawienie takich warunków pracy, by potrawy były utrzymane w tej samej temperaturze, ale nie przypalały się i nie wysychały.
Podgrzewacze stołowe do potraw - zalety
O zaletach podgrzewaczy gastronomicznych mogłaby wypowiedzieć się każda firma cateringowa świadcząca usługi u klienta (plenerowe), ale też wiele restauracji, które serwują dania w ramach tak zwanych szwedzkich bufetów. Wysoka jakość wykonania tego typu wyposażenia sprawia, że nadaje się ono do zachowania w odpowiedniej temperaturze niemal każdego rodzaju potrawy. W podgrzewaczach stołowych można podawać tym samym zarówno potrawy płynne i półpłynne - czyli zupy, sosy oraz dania jednogarnkowe (potrawki, gulasze itp.), ale też mięso, dodatki czy tak delikatne potrawy, jak ryby.
Jak wybrać odpowiedni podgrzewacz stołowy?
W warunkach domowych dość dobrze sprawdzają się proste podgrzewacze na świeczki. W takich konstrukcjach to właśnie one podtrzymują temperaturę dania, bez ryzyka jego wysuszenia. W przypadku użytku profesjonalnego, z całą pewnością sięgać należy po modele ze stali nierdzewnej, zasilane elektrycznie i wyposażone w odpowiedni układ regulacji temperatury. Brak dostępu do żywego ognia (jak ma to miejsce w modelach "na świeczki") stanowi ponadto znacznie bezpieczniejsze dla użytkowników rozwiązanie.