- Artykuły jednorazowe
- Kuchnia
- Urządzenia kuchenne
- Urządzenia chłodnicze
- Urządzenia grzewcze
- Kuchnie gastronomiczne
- Taborety grzewcze
- Piece gastronomiczne
- Witryny grzewcze
- Makaroniarki
- Płyty elektryczne, indukcyjne
- Bemary gastronomiczne
- Patelnie uchylne
- Kuchenki mikrofalowe gastronomiczne
- Czajniki elektryczne
- Podgrzewacze stołowe
- Frytownice gastronomiczne
- Kotły warzelne
- Salamandry
- Płyty grillowe
- Opiekacze gastronomiczne i grille kontaktowe
- Gofrownice
- Naleśnikarki
- Rożna gastronomiczne
- Urządzenia rozdrabniające
- Urządzenia pomocnicze w gastronomii
- Zastawa stołowa
- Meble ze stali nierdzewnej
- Zmywalnia i higiena
- Odzież gastronomiczna
- Bar - wyposażenie
- Catering
- Pizzeria
- Cukiernia
- Outlet
- Nowości
- Promocje
125,30 zł
Cena regularna:
139,22 zł
101,87 zł
Cena regularna:
113,19 zł
28,98 zł
Cena regularna:
30,50 zł
23,56 zł
Cena regularna:
24,80 zł
96,06 zł
Cena regularna:
106,73 zł
78,10 zł
Cena regularna:
86,77 zł
69,34 zł
Cena regularna:
77,04 zł
56,37 zł
Cena regularna:
62,63 zł
142,20 zł
Cena regularna:
158,00 zł
115,61 zł
Cena regularna:
128,46 zł
193,50 zł
Cena regularna:
215,00 zł
157,32 zł
Cena regularna:
174,80 zł
25,04 zł
Cena regularna:
27,82 zł
20,36 zł
Cena regularna:
22,62 zł
4,95 zł
Cena regularna:
5,50 zł
4,02 zł
Cena regularna:
4,47 zł
22,40 zł
Cena regularna:
24,89 zł
18,21 zł
Cena regularna:
20,24 zł
130,44 zł
Cena regularna:
144,93 zł
106,05 zł
Cena regularna:
117,83 zł
21,98 zł
Cena regularna:
24,42 zł
17,87 zł
Cena regularna:
19,85 zł
39,49 zł
Cena regularna:
43,88 zł
32,11 zł
Cena regularna:
35,67 zł
107,10 zł
Cena regularna:
119,00 zł
87,07 zł
Cena regularna:
96,75 zł
8,65 zł
Cena regularna:
9,10 zł
7,03 zł
Cena regularna:
7,40 zł
91,13 zł
Cena regularna:
101,25 zł
74,09 zł
Cena regularna:
82,32 zł
7,22 zł
Cena regularna:
8,02 zł
5,87 zł
Cena regularna:
6,52 zł
130,44 zł
Cena regularna:
144,93 zł
106,05 zł
Cena regularna:
117,83 zł
27,93 zł
Cena regularna:
31,03 zł
22,71 zł
Cena regularna:
25,23 zł
53,92 zł
Cena regularna:
59,91 zł
43,84 zł
Cena regularna:
48,71 zł
14,81 zł
Cena regularna:
16,45 zł
12,04 zł
Cena regularna:
13,37 zł
Zachowanie gotowych dań w odpowiedniej temperaturze bywa kłopotliwe, zwłaszcza w trakcie większych uroczystości czy też podczas ogólnie rzecz ujmując, świadczenia usług cateringowych. W przypadku profesjonalnej gastronomii rozwiązaniem, które jest najczęściej stosowane, jest użytkowanie takich urządzeń, jak podgrzewacze stołowe. Podgrzewacze gastronomiczne dostępne są w różnych kształtach (okrągłym, prostokątnym, dzielonym na odrębne naczynia). Najczęściej są to podgrzewacze elektryczne, do zasilania których wystarczy jedynie znajdujące się w pobliżu standardowe gniazdko elektryczne.
Podgrzewacze stołowe - jak działają?
Zasada działania podgrzewaczy stołowych jest dość prosta - znajdująca się w podstawie płyta grzewcza (w podgrzewaczu indukcyjnym) lub specjalny stelaż pozwala na zachowanie właściwej temperatury potrawy, która znajduje się w naczyniu. Naczynia te to zazwyczaj specjalne pojemniki GN wykonane ze stali nierdzewnej, która pozostaje odporna tak na wysoką temperaturę, jak i zarysowania oraz inne uszkodzenia mechaniczne.
Dzięki pracy podgrzewaczy gastronomicznych dania serwowane na ciepło mogą być podawane w sposób ciągły, nawet przez kilka następnych godzin. Ponieważ urządzenia te mogą być dowolnie regulowane, możliwe jest ustawienie takich warunków pracy, by potrawy były utrzymane w tej samej temperaturze, ale nie przypalały się i nie wysychały.
Podgrzewacze stołowe do potraw - zalety
O zaletach podgrzewaczy gastronomicznych mogłaby wypowiedzieć się każda firma cateringowa świadcząca usługi u klienta (plenerowe), ale też wiele restauracji, które serwują dania w ramach tak zwanych szwedzkich bufetów. Wysoka jakość wykonania tego typu wyposażenia sprawia, że nadaje się ono do zachowania w odpowiedniej temperaturze niemal każdego rodzaju potrawy. W podgrzewaczach stołowych można podawać tym samym zarówno potrawy płynne i półpłynne - czyli zupy, sosy oraz dania jednogarnkowe (potrawki, gulasze itp.), ale też mięso, dodatki czy tak delikatne potrawy, jak ryby.
Jak wybrać odpowiedni podgrzewacz stołowy?
W warunkach domowych dość dobrze sprawdzają się proste podgrzewacze na świeczki. W takich konstrukcjach to właśnie one podtrzymują temperaturę dania, bez ryzyka jego wysuszenia. W przypadku użytku profesjonalnego, z całą pewnością sięgać należy po modele ze stali nierdzewnej, zasilane elektrycznie i wyposażone w odpowiedni układ regulacji temperatury. Brak dostępu do żywego ognia (jak ma to miejsce w modelach "na świeczki") stanowi ponadto znacznie bezpieczniejsze dla użytkowników rozwiązanie.