do kasy suma: 0,00 zł
Jak serwować desery? Naczynia do deserów w restauracji.
Jak serwować desery? Naczynia do deserów w restauracji.

Rodzaje deserów

Desery dzielimy ze względu na:

  1. Konsystencję

- zestalone, zagęszczone jak mus

- niezestalone, niezagęszczone jak mrożona kawa

  1. Technikę wykonana

- surowe – owoce

- gotowane – pierogi z owocami

- smażone - naleśniki

- pieczone - ciasta

- zapiekane – zapiekanki z ryżu

  1. Główny surowiec, przykładowo

- mąka – ciasta, naleśniki

- kasza  - kasza manna z owocami

- ryż – ryż z jabłkami

- nabiał - sernik

- owoce – sałatka owocowa

  1. Temperaturę podania

- ciepłe - suflet

- zimne - galaretka

- mrożone – lody.

 

Wyróżniamy także desery płonące tzn. flambirowane. Płonące desery na bazie niewielkiej ilości alkoholu, który się podpala. Desery tego typu cieszą się dużą popularnością ze względu na ich efektywny wygląd.

 

Niezwykle istotną kwestią jest przechowywanie deserów, w większości desery mają krótką datę przydatności i powinny być spożywane w krótkim czasie, aby nie doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

 

Naczynia na desery – rodzaje i zastosowanie.

Nie ma sztywnego podziału, który dedykuje przeznaczenie danego naczynia. Wszystko jest kwestią wymogów potrawy oraz końcowego wyglądu. Jemu oczami i całość musi być spójna pod względem smaku i wrażeń estetycznych. Obecnie desery serwowane przez cukierników stanowią małe bądź większe działa sztuki. Dużą rolę odgrywają tu umiejętności plastyczne. Dlatego naczynie powinno stanowić swoiste tło dla wyjątkowych dań. Rozróżniamy następujące naczynia na desery porcjowane:

  • talerze płaskie, patery – do serwowania deserów na ciepło oraz ciast i tortu,
  • pucharki - doskonałe do musów, lodów oraz słodkich kremów,
  • salaterki – sprawdzają się do podawania małych owoców oraz sałatek owocowych,
  • kielichy – naczynie do podawania m.in. lodów oraz sorbetów,
  • szklanki wysokie – idealne naczynie do serwowania deserów płynnych takich jak kawa mrożona, koktajle owocowe oraz napoje typu shake,
  • szkło deserowe – wielofunkcyjne naczynie, w którym podamy zarówno lody, jak i mus owocowy, sprawdzi się także do serwowania kompotu oraz kremu czekoladowego,
  • kokilki – naczynia ceramiczne do zapiekania, dedykowane do potraw takich jak owoce z kruszonką i suflety.

Dużą popularnością cieszą się także jednorazowe naczynie na desery, które idealnie sprawdzają się w cateringu, na stołach bufetowych. Obecnie słodki stół to element obowiązkowy wielu uroczystości, imprez, szkoleń czy spotkań towarzyskich. W przypadku słodkich stołów oraz wieloporcjowych deserów polecane są naczynia bufetowe do deserów takie jak:

  • patery – rozróżniamy patery płaskie, patery na nóżce, patery wielopoziomowe, patery obrotowe oraz patery z kloszem. Nie brakuje pater dedykowanych do tortów, babeczek czy owoców.
  • stojaki bufetowestojaki występują w wielu formach, może to być kształt drabiny, stojak bufetowy z koszami, stojak na talerze czy stojak wielopoziomowy z miseczkami
  • kolumny bufetowerozbudowane wieloformatowe konstrukcje do podawania wielu deserów i nie tylko, kolumny tworzą piękną scenografię dla stołu bufetowego
  • witryny stołowetace z pokrywą oraz wkładem chłodzącym lub witryny stołowe neutralne
  • tace bufetowe tace do serwowania potraw, nie wszystkie tace są przystosowane do kontaktu z żywnością, dlatego najczęściej należy podłożyć specjalne podkłady, serwetki.

Sztućce do serwowania deserów.

Wybór naczynia do serwowania deserów to nie wszystko, nie należy zapominać o sztućcach do serwowania. Każdorazowo wielkość sztućców dopasowujemy do wielkości naczynia, w którym serwowany jest deser. Każdy ze sztućców ma inne przeznaczenie, wyróżniamy sztućce do deserów takie jak:

  • łyżeczki – idealne do wszelakich deserów podawanych w pucharkach oraz małych salaterkach
  • łyżeczki deserowe – inaczej zwane łyżeczki koktajlowe z uwagi na wysokość sprawdzają się w przypadku deserów serwowanych w głębokich szklankach oraz kielichach
  • widelczyki deserowe – niezastąpione sztućce do ciast oraz tortów
  • widelce i noże – podajemy do deserów serwowanych na talerzach, które wymagają krojenie
  • widelce i noże do owoców – to zestawienie polecane jest do owoców podawanych w całości.

Serwowanie deserów – najważniejsze zasady.

Podobnie jak przy innych posiłkach obowiązują konkretne zasady dotyczące prawidłowego serwowania deserów. Do najważniejszych z nich należą:

  • Kolejność serwowania deserów. Jeżeli serwujemy wiele deserów, podajemy je po daniach mięsnych oraz serach. Owoce po pierwszym deserze, na końcu podajemy kawę, ciasto czy tort.
  • Sztućce do deseru powinny być nad talerzem, widelczyk deserowy skierowany w prawo a łyżeczka w lewo. Sztućce możemy podać także razem z deserem.
  • Podawanie deserów. Desery porcjowane podajemy z prawej strony osoby, stawiając naczynie przed gościem. Wieloporcjowe desery z wyjątkiem tortu podajemy z lewej strony osoby, nakładając porcję na talerz.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium