do kasy suma: 0,00 zł
Zmywarki gastronomiczne
Zmywarki gastronomiczne

Profesjonalne zmywarki przystosowane są do ciągłej pracy.  Od tradycyjnych odpowiedników różnią się przede wszystkim wydajnością, krótki cykl mycia trwa 60 sekund. Gastronomiczne zmywarki mają wyższą temperaturę mycia, proces ten ma na celu wysterylizowanie naczyń i jest niezwykle istotny ze względów higienicznych oraz konieczności spełnienia norm sanitarnych. Zmywarka przemysłowa jest niezbędnym urządzeniem w profesjonalnej kuchni.

Rodzaje zmywarek gastronomicznych


Wybór rodzaju zmywarki determinuje wielkość lokalu gastronomicznego. Do barów, pubów idealnie sprawdzają się zmywarki do szkła. Większe lokale wybierają zazwyczaj zmywarki uniwersalne. Z kolei w dużych restauracjach oraz zakładach zbiorowego żywienia prym wiodą zmywarki kapturowe oraz tunelowe.

Zmywarka do szkła


Najczęściej stosowany rodzaj zmywarki w barach oraz kawiarniach. Posiada kosze o wymiarach 350x350 bądź 400x400. Ten rodzaj urządzenia przeznaczony jest do mycia szkła, kubków, filiżanek,  sztućców oraz małych talerzy. Urządzenie niewielkich wymiarów cechuje się niższą temperaturą mycia, płukania oraz krótszym cyklem działania ze względu na rodzaj naczyń, do którego jest dedykowane.

Zmywarka uniwersalna


Najbardziej popularny rodzaj zmywarek profesjonalnych ze względu na uniwersalny charakter urządzenia oraz pojemność koszy o wymiarach 500x500. Zmywarka z funkcją wyparzania przystosowana jest do mycia szkła, talerzy, tac oraz pojemników GN. Sprzęt tego rodzaju jest odpowiedni do średniej wielkości punktów gastronomicznych.

Zmywarka kapturowa


Konstrukcja zmywarki kapturowej jest zdecydowanie większa aniżeli zmywarki uniwersalnej. Urządzenie jest idealne zarówno do średnich jak i dużych lokali gastronomicznych. W tym rodzaju zmywarki umyjemy nie tylko szkło, talerze oraz kubki ale także garnki, patelnie, pojemniki GN oraz tace.

Działanie zmywarek przemysłowych
Zmywarka przemysłowa jest urządzeniem proekologicznym ze względu na mniejsze zużycie wody, energii elektrycznej oraz środków myjących w stosunku do tradycyjnego mycia naczyń. Mniejsze zużycie przekłada się jednocześnie na niższe nakłady finansowe i jest dobrym wyborem proekonomicznym.

Cykl mycia w zmywarce gastronomicznej odbywa się w trzech etapach:

- mycie z dodatkiem płynu myjącego
- płukanie z dodatkiem płynu nabłyszczającego
- wyparzanie.


Zakup zmywarki gastronomicznej


Decydując się na zakup zmywarki gastronomicznej musimy wsiąść pod uwagę następujące kwestie:

- Rodzaj zmywarki. W zależności od rodzaju naczyń i ich rozmiaru wybieramy spośród zmywarek do szkła, uniwersalnych bądź kapturowych oraz tunelowych.
- Pojemność zmywarki. Wielkość komory myjącej determinują wymiary kosza oraz wysokość wsadu.
- Rodzaj zasilania prądem elektrycznym – 200V lub 400V. Większa moc przekłada się na większą wydajność urządzenia, jednak wymaga zasilania prądem trójfazowym.
- Podłączenie do ciepłej lub zimnej wody. Podłączenie do ciepłej wody skraca czas potrzebny na podgrzanie wody niezbędnej do zmywania, ogranicza postoje.
- Odpływ wody. Urządzenie powinno być wyposażone w pompę spustową (zrzutową), która odprowadza ścieki do kanalizacji. Alternatywnym rozwiązaniem jest umieszczenie zmywarki na podstawie, bezpośrednio nad odpływem.
- Dozowniki płynów. Należy się upewnić czy zmywarka jest wyposażona w automatyczny dozownik płynu myjącego oraz nabłyszczającego. Możemy zakupić zmywarkę z fabrycznie zamontowanymi dozownikami bądź zakupić je oddzielnie.
- Rodzaj sterowania. Sterowanie elektromechaniczne bądź elektroniczne.
- W ofercie sklepu znajduje się dużo rodzajów zmywarek gastronomicznych, każdy może wybrać model dostosowany do potrzeb lokalu gastronomicznego.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium