do kasy suma: 0,00 zł
Doradztwo Horeca
Doradztwo Horeca

Jak wyposażyć punkt gastronomiczny?

Marzysz o własnej restauracji? Chcesz usprawnić już działającą pizzerię czy pub? Nie wiesz, od czego zacząć i jaki sprzęt wybrać? Dobrze trafiłeś! Doradztwo Horeca Polska to zespół ludzi od podszewki znający branżę gastronomiczną.

W co wyposażyć kuchnię gastronomiczną?

Bijącym sercem każdego kulinarnego biznesu jest kuchnia. Zebraliśmy podstawowe informacje na temat jej niezbędnego wyposażenia i optymalnego wykorzystania przestrzeni. Od deski do krojenia po profesjonalne piece - w hurtowni gastronomicznej Horeca Polska znajdziesz absolutnie wszystko dla kuchni. Zawsze przed dokonaniem jakiejkolwiek inwestycji warto zastanowić się nad jej funkcjonowaniem i przyszłym rozwojem. Dlatego doradztwo gastronomiczne rozpoczynamy zawsze od badania potrzeb konkretnego biznesu. Zupełnie inny sprzęt kuchenny potrzebny jest w restauracji, gdzie przygotowuje się różnorodne dania dla dużej liczby gości naraz, inny dla pizzerii, która wymaga specjalnego przyrządzenia potraw, jeszcze inny w pubie, gdzie podaje się raczej szybkie przekąski. 

Chłodzenie w gastronomii


Są jednak urządzenia niezbędne w każdym takim punkcie, a ich dostosowanie do danego biznesu polega na wybraniu odpowiedniego typu i wydajności. Do takich sprzętów należą m.in. urządzenia chłodnicze. Dobór urządzenia chłodniczego nie sprowadza się tylko do ceny, ale zależy od specyfiki branży oraz ilości produktów, które będą przechowywane. W Horeca Polska zawsze szukamy urządzenia idealnego dla Twojego biznesu, kierujemy się pojemnością, klasą energetyczną, liczbą agregatów, termostatów. Tylko najmniejsze lokale mogą pozwolić sobie na korzystanie z tradycyjnej lodówki, zdecydowana większość stawia na specjalistyczne szafy chłodnicze. Ich wybór jest bardzo szeroki. W naszej ofercie znajdziesz szafy jedno- i dwudrzwiowe, z oraz bez zamrażarek. Niektórym właścicielom sugerujemy zakup dwóch urządzeń - osobnej zamrażarki i chłodziarki. Takie rozwiązanie stosowane jest najczęściej w barach. Właścicielom kuchni, w których liczy się każdy centymetr, proponujemy stoły mroźnicze. Dzięki temu rozwiązaniu wszystkie produkty mamy na wyciągnięcie ręki zaraz pod ladą roboczą. Podsumowując, w Horeca Polska do dyspozycji mamy:

  • tradycyjne lodówki,
  • szafy chłodnicze i szafy mroźnicze,
  • zamrażarki i chłodziarki,
  • stoły mroźnicze.


Urządzenia grzewcze i podgrzewające do gastronomii


Profesjonalne urządzenia grzewcze stanowią niezbędne wyposażenie kuchni w każdym lokalu gastronomicznym, w którym podaje się ciepłe potrawy. Do takich urządzeń należą m.in:

  • kuchnie (gazowe, indukcyjne),
  • mniejsze taborety grzewcze,
  • piece (w gastronomii najczęściej spotyka się piec parowo-konwekcyjny, parowy - idealny do przygotowania ryb, ryżu i warzyw, konwekcyjny – do pieczenia),
  • grille do burgerów, szaszłyków,
  • bemary do podtrzymania temperatury potraw,
  • podgrzewacze elektryczne, na paliwo,
  • frytownice, gofrownice, naleśnikarki, inne w zależności od serwowanego menu.


Szeroki wybór urządzeń grzewczych i podgrzewających potrawy pozwala na zaopatrzenie nie tylko małych punktów typu budka z kebabem czy burgerami, ale również dużych restauracji z obszerną kuchnią, dostosowaną do wydawania kilkudziesięciu potraw naraz.

Zaplecze kuchenne

Funkcjonalne rozplanowanie zaplecza
Kuchnia to nie tylko ta część lokalu, w której bezpośrednio przygotowuje się posiłki. Równie ważne jest zaplecze, gdzie znajdą się zmywalnie, chłodnie, spiżarnie i magazyny. Ich rozmieszczenie, budowa i typ przyśpieszą lub spowolnią komunikację pracowników, a tym samym szybkość obsługi gości. Zaplecze kuchenne musi być nie tylko funkcjonalne i pojemne, ale też łatwe do utrzymania w czystości.

Zmywanie naczyń

W zależności od punktu, jaki prowadzimy, zmywanie naczyń może być w pełni zautomatyzowane (profesjonalne zmywarki do naczyń z funkcją wyparzania) lub ręczne - np. dla barów. Możliwe wtedy jest zastosowanie ręcznych zmywarek bez użycia prądu i o bardzo mały zużyciu wody. Barman w szybki sposób może umyć szkło i przygotować je odpowiednio do nalewania napoju (zmywarki ręczne NU mają wbudowaną funkcję zraszania szkła).


Serwowanie potraw w restauracji i barze

To, co gość otrzyma na talerzu, jest tylko jednym ze składników sukcesu lokalu. Liczy się także to w jaki sposób podamy potrawę.Tu nawet najmniejsze detale mają znaczenie, od rodzaju serwetek po strój obsługi. W hurtowni gastronomicznej Horeca Polska doradzimy, jak połączyć ze sobą wszystkie te elementy, aby Twój lokal odniósł sukces, a inwestycja zwróciła się w postaci ponownej wizyty.

Podane na tacy

Wybór zastawy to wyzwanie dla każdego lokalu. Inne oczekiwania i gusta mają młodzi dorośli, inne dojrzali smakosze. Dobór asortymentu zależy również od gałęzi gastronomii i upodobań naszych potencjalnych klientów - w barach i pizzeriach coraz częściej możemy spotkać słoiki w roli szklanek i drewniane tace zamiast talerzy, tradycjonaliści nie wyobrażają sobie jednak posiłku bez porcelany. W Horeca Polska znajdziesz szeroki wybór zastawy do przygotowywania i podawania przeróżnych potraw. Mamy wielkie talerze do pizzy i malutkie łódeczki typu fingerfood do pięknego eksponowania przystawek. Mamy deski do serwowania wędlin i serów oraz kolumny i ekspozytory na ciasta i słodkości.

Doradzimy Ci co wybrać, pamiętając, że zastawa musi być też praktyczna – odporna na działanie środków czyszczących i urazy mechaniczne związane z intensywną eksploatacją. Dopasujemy też do niej dodatki - koszyki na pieczywo, cukiernice, przyprawniki czy sztućce.

Obsługa – wizytówka lokalu

Nie tylko dania są wizytówką lokalu, ale także obsługa, zwłaszcza kelnerzy, którzy powinni być prawdziwymi ambasadorami marki. O ich profesjonalizmie świadczy nie tylko doskonała znajomość menu, takt i życzliwość, ale przede wszystkim prezencja. Profesjonalna odzież gastronomiczna to schludne ubrania dla kelnerów, w tym fartuchy i zapaski. Warto również zadbać o stroje na kuchni. Odpowiednio dobrane zapewnią higienę i bezpieczeństwo. W naszej ofercie znajdziesz odzież kuchenną od spodni, czapek i koszulek, poprzez bluzy szefa kuchni, aż po metalowe rękawice. W hurtowni Horeca Polska stawiamy na jakość materiałów, aby zapewnić komfort użytkowania nawet w wysokich temperaturach.

Razem stworzymy lokal, który warto będzie odwiedzać!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl