Ściągacze do wody i mopy - czyli jak zachować czystość miejsca pracy w ulewne dni

Nieważne czy za oknem słońce, czy deszcz - w lokalu gastronomicznym i przed nim (szczególnie wtedy, gdy stoliki znajdują się również na zewnątrz) musi być czysto. W tym artykule wyjaśnimy, jak w prosty sposób utrzymać porządek, bez względu na pogodę!

Ulewne deszcze wiosną i jesienią, sporo błota z roztopionym śniegiem zimą, a do tego mnóstwo resztek i okruchów, jakie lądują na podłodze w trakcie jedzenia. Jest tego sporo, ale tak naprawdę to „wierzchołek góry lodowej”, jeśli chodzi o brud na posadzce w lokalu, czy na kostce brukowej przed nim. Jak sobie z nim odpowiednio poradzić? Z pomocą przychodzą między innymi ściągacze do wody i mopy. Poniżej przedstawiamy kilka produktów, o których nie można zapomnieć, jeśli prowadzi się lokal gastronomiczny, hotel, czy pensjonat.

Praktyczne ściągacze do wody

 

Pchacz, ściągacz do wody o długości 75 centymetrów

Niezbędne akcesorium w placówkach gastronomicznych oraz hotelach. Pozwoli pracownikom utrzymać okna oraz podłogi w należytej czystości, a do tego wykonywać pracę szybciej i bardziej efektywnie. Czas jest przecież niezwykle ważny. Czym charakteryzuje się pchacz do wody widoczny na zdjęciu? Przede wszystkim skutecznością, ponieważ ściąga wodę z ogromnej powierzchni w tym samym momencie. Długość gumy w tym modelu to 75 cm - prawie metr powierzchni roboczej to naprawdę sporo. Przy tym komfort użytkowania wcale nie jest mały. Wiemy doskonale, że zbyt duże akcesoria do sprzątania z wygodą nie mają nic wspólnego.

Odpowiednia powierzchnia robocza to jednak nie wszystko. Guma została bowiem wykonana tak, aby w czasie pracy woda nie rozchlapywała się na boki. Gniazdo na kij jest odpowiednio wyprofilowane - wraz z ramą zostało stworzone ze stali cynkowanej, co sprawia, że materiał nie będzie się wyginał, pękał, czy łamał pod wpływem sporego nacisku. Do gniazda pasują wszystkie proste i stożkowe uchwyty, których średnica wynosi dokładnie 23 cm. W Horeca Polska czeka na właścicieli hoteli, czy restauracji spory wybór ściągaczy do wody - prezentowany tutaj nie jest jedynym - można przykładowo wybierać między większą lub mniejszą powierzchnią roboczą. Poniżej inny model, który także może okazać się świetnym zakupem.

Ściągacze do wody w mniejszych rozmiarach

pchacz45__.jpg

Ściągacz do wody o długości 44 centymetrów

Nie w każdym lokalu sporych rozmiarów ściągacz będzie odpowiednim rozwiązaniem. Dlaczego? Nie wszystkie okna mają szerokość 75 cm, poprzednik byłby więc zbyt długi. Często także wiele miejsc wymagających czyszczenia jest trudno dostępnych. W takich sytuacjach doskonale sprawdzi się ściągacz do wody o długości 44 cm - przedstawiliśmy go na zdjęciu. Głównymi zaletami tego modelu są ergonomia i funkcjonalność. Pracownicy restauracji, czy hoteli z łatwością ściągną nim wodę spod krzeseł, bez konieczności ich odsuwania, z łatwością wyczyszczą przestrzenie między stolikami, doniczkami z kwiatami, czy stojakami na świece. Ergonomia przekłada się więc na komfort sprzątania, a ten na jego szybkość.

Czy opisywany pchacz do wody będzie odpowiednim akcesorium do lokalu gastronomicznego? Odpowiemy na to pytanie, przedstawiając jego kolejne zalety. Tworzący go kauczuk naturalny Dura-Flex to guma o sporej elastyczności, dzięki czemu nie rozrywa się i nie ściera. Ta elastyczność przekłada się także na minimalną ilość rozbryzgiwanej wody w czasie sprzątania. Warto także powiedzieć nieco o samej ramie. Jest ona wykonana ze stali ocynkowanej, co wpływa na jej wytrzymałość oraz odporność na korozję. Spory nacisk w trakcie długiego mycia podłóg, okien, czy ściągania wody na zewnątrz ze względu na ulewne deszcze, nawet po czasie nie wpłynie na uszkodzenie konstrukcji ramy. Gwint również został wykonany ze stali ocynkowanej. Na czym polega jego wyjątkowość? Pasują do niego wszystkie proste i okrągłe kije, których średnica wynosi dokładnie 23 cm. To kolejny ściągacz do wody w ofercie firmy Horeca Polska. Świetnie dopełni ten większy lub będzie samodzielnym przyrządem do pchania wody na wyposażeniu lokalu.

Funkcjonalne mopy niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym

Mop płaski w różnych kolorach

Przedstawiony na zdjęciu mop płaski to kolejny element, którego nie może zabraknąć w wyposażeniu każdego punktu gastronomicznego. Powód? Ten sam, co w przypadku poprzednich akcesoriów, czyli utrzymanie porządku w pomieszczeniu. Mop sprawdzi się wtedy, kiedy na podłodze położone jest drewno, ale także płytki. Dbanie o podłogi będzie o wiele skuteczniejsze, a jednocześnie łatwiejsze. Czas ich mycia z kolei sporo się skróci. Można zapytać, a dlaczego nie mop okrągły? Odpowiedź jest prosta, płaski to nowoczesne, innowacyjne rozwiązanie, a co najważniejsze znacznie bardziej komfortowe w trakcie użytkowania. Wpływa na to między innymi wymienny wkład, kiedy ten poprzedni nie będzie nadawał się już do użytku, wówczas pracownicy restauracji mogą bez trudu założyć nowy.

Czym wyróżnia się nakładka na mopa w tym modelu?

  • Świetnie chłonie nawet spore ilości wody za sprawą gęstych włókien syntetycznych, z jakich powstała. Poradzi sobie ze sporą kałużą, usunie także uporczywe zabrudzenia jak zaschnięte resztki jedzenia.
  • Nie ulega szybkiemu zniszczeniu, bo włókna są bardzo trwałe, odporne na przetarcia czy rozerwanie.
  • Wyciskanie płaskiego mopa nie sprawia trudności. Wystarczy jeden energiczny ruch ręką, a stelaż „złamie” się powodując, że nakładka podzieli się na dwie części. Taką umieszcza się do wiadra z wyciskaczem i po prostu naciska. Szybko i skutecznie! Takie wiadro znaleźć można w Horeca Polska.

Kij do mopa to także produkt na długi czas użytkowania. Charakteryzuje się wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Ciągłe dociskanie kija do podłogi nie sprawi, że ten będzie się wyginał, łamał, czy pękał. To jego główne cechy, jednak niezbędne kiedy mowa o mopach do gastronomii, z których korzysta się nawet kilka razy dziennie. Jeżeli mop płaski kolorystycznie ma pasować do wykończenia sali, możliwy jest wybór spośród kilku wariantów. Przykładem może być róż widoczny na zdjęciu, ale i zieleń, czy szarość.

Zestawy do zamiatania

Zestaw do zamiatania LEŃ

Przed wymyciem podłogi warto ją nieco oczyścić. Można w ten sposób usunąć piasek, kurz, czy resztki jedzenia. Znacznie ułatwi to późniejsze mycie, dzięki temu do włókien nakładki lub wiadra z wyciskaczem te zanieczyszczenia się nie dostaną. Żaden pracownik restauracji, czy hotelu nie chce myć podłóg mocno zanieczyszczoną wodą. Na pomoc przychodzi więc zestaw do zamiatania. Świetnym przykładem wysokiej jakości sprzętu jest model Leń - z jego pomocą można zamieść wszelkie zanieczyszczenia bez konieczności schylania się! W zestawie znajduje się zmiotka na długim kiju i odpowiednio wyprofilowana szufelka. Oczywiście sama zmiotka ma dostatecznie twarde włosie, aby umożliwić usuwanie zabrudzeń z wnęk pomiędzy panelami, czy z fug w przypadku płytek.

Dlaczego w restauracji lub hotelu powinien znaleźć się taki zestaw? Ponieważ to podstawowy sprzęt do sprzątania. Jest niezwykle wygodny w użytkowaniu, co przekłada się na szybkość i łatwość usuwania kurzu, piasku, czy zaschniętego błota. Co ciekawe, tutaj także istnieje możliwość dopasowania koloru szufelki i rączki na kiju do własnych wymagań. Dostępna jest zieleń, róż i barwa niebieska. Można dopasować zestaw do koloru mopa płaskiego i wiadra z wyciskaczem.

Pozostałe akcesoria do sprzątania dla zachowania czystości w miejscu pracy

Cztery wymienione wyżej akcesoria do sprzątania to nie wszystko, są także inne, które również powinny być częścią wyposażenia każdej restauracji, hotelu, czy pensjonatu. Są to między innymi:

  • wiadro z wyciskaczem,
  • zapasowy kij do miotły, jeśli poprzedni złamie się, czy wygnie,
  • kosz do segregowania odpadów, w którym znajdą się resztki jedzenia, zanieczyszczenia z szufelki, opakowania po produktach spożywczych, detergentach, puszki, butelki itp. Warto zainwestować w sprzęt o wielu przegrodach dla jak najskuteczniejszej segregacji.

Nie można ponadto zapomnieć o wyposażeniu punktu gastronomicznego w ściereczki kuchenne. Załoga, która dba o czystość w miejscu pracy, będzie z nich korzystać naprawdę często. Dobrze, jeśli na wyposażeniu punktu dostępne są ścierki o różnych wymiarach. Jedne przydadzą się do czyszczenia stolików inne z kolei blatów kuchennych, czy półek po produktach spożywczych, które tego dnia zostały wykorzystane, mąka, sól, cukier itp. Każdego dnia dany lokal przyjmuje dziesiątki lub setki gości? W takim wypadku zainwestować w polerkę do sztućców. Usunie z nich zanieczyszczenia, a jednocześnie pozostawi je pięknie błyszczące i wypolerowane. Wydajność takiego sprzętu to nawet kilka tysięcy widelców, noży i łyżek w ciągu godziny!

W restauracji, hotelu, pensjonacie i nie tylko, do utrzymania czystości potrzebne będą środki chemiczne, które to umożliwią. Jak już pisaliśmy, sam mop z gorącą wodą nie wystarczy, aby płytki w sali balowej wyglądały, jak świeżo położone i wypolerowane. Wszystkie wymienione w tym artykule akcesoria sprawią, że restauracja, hotel, czy pensjonat będą lśnić każdego dnia!

Komentarze do wpisu (0)

Dane osobowe, które pozostawiasz w komentarzu, będą użyte w celu publikacji na naszej stronie pod komentowanym artykułem. Więcej w Polityce prywatności. Jednocześnie zostałam/em poinformowany, że administrator zastrzega sobie możliwość moderacji komentarzy lub odmowy ich publikacji jeżeli będą naruszać Regulamin, przepisy prawa lub zasady współżycia społecznego.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl