Profesjonalna odzież dla kucharza

W gastronomii dużą wagę przykłada się do jakości i wykończenia odzieży - fartuchów, spodni, zapasek czy rękawic. Jeżeli jeszcze nie wiesz, na co się zdecydować, ten artykuł pomoże w wyborze. Sprawdź!

Odzież kucharska to nie tylko fartuch i charakterystyczne nakrycie głowy. Doświadczeni profesjonaliści doskonale wiedzą, że bez wielu innych elementów ich praca byłaby mniej komfortowa. W gastronomii niezwykle ważna jest czystość i higiena. Chcemy zaproponować kilka ciekawych rozwiązań. Odzież gastronomiczna, jaką tu przedstawimy, ma wszystko to, co niezbędne w pracy każdego kucharza.

Bluzy kucharskie - obowiązkowy strój kucharza

Fartuch czy czapka kucharska to części garderoby najbardziej kojarzące się z zawodem kucharza. Jednak nie oznacza to, że są to jedyne elementy stroju pracowników gastronomicznych. Według wielu profesjonalistów żaden kucharz nie może pojawić się w kuchni bez bluzy kucharskiej. Jakie powinny być cechy charakterystyczne wysokiej klasy odzieży dla pracowników kuchni?

  • wygodny krój,
  • swoboda ruchów,
  • miękki, ale trwały materiał,
  • łatwe zapinanie i odpinanie.

Wygodny krój i swoboda ruchów to gwarancja pracy bez ograniczeń. Kucharz ciągle sięga po składniki, często się przemieszcza i obraca. Przy nieodpowiednio dobranej, krępującej ruchy bluzie jest to utrudnione. Na komfort pracy wpływa także materiał, który powinien być miękki, ale przy tym trwały. Tkanina nie powinna się kurczyć, rozciągać ani być podatna na odgniecenia. Ponadto materiał musi oddychać - temperatury panujące w kuchni często są naprawdę wysokie, dlatego nieprzepuszczająca powietrza, sztuczna tkanina to najgorszy z możliwych wyborów. Świetnie, jeśli bluza kucharska jest zapinana na zatrzaski, a nie tradycyjne guziki. Ułatwia to jej zakładanie i zdejmowanie. Przy wyborze odpowiedniego modelu należy zwrócić uwagę także na funkcjonalność bluzy. Doskonale, jeśli ma dodatkowe kieszenie, w których kucharz umieści notes, długopis, telefon lub inny niezbędny w pracy przedmiot.

Udało nam się znaleźć rozwiązanie, które ma wszystkie wymienione wyżej cechy. Są to bluzy marki Qking z kolekcji Kabat. To wyselekcjonowane produkty polskiego producenta tworzone od podstaw w naszym kraju. Zapewniają swobodę ruchów i są wyposażone w panele siatkowe pod pachami, dzięki którym wentylacja będzie bardzo skuteczna bez względu na warunki i temperaturę panujące w miejscu pracy. Ponadto bluzy kucharskie tego producenta mają odpowiednią gramaturę, dodatkową kieszeń i są dostępne w wielu rozmiarach. Poniżej przedstawiamy zdjęcie poglądowe modelu w kolorze białym.

 

Bluza kucharska Kabat Coolmax biała

Bluza kucharska Kabat Coolmax biała

Zapaski kucharskie - jak wybrać odpowiednią?

Kolejny element garderoby każdego profesjonalisty to zapaski kucharskie. Jest to często niedoceniana część odzieży, która spełnia jedną ważną funkcję - chroni przed zabrudzeniem spodni podczas gotowania. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie. Sprawdza się nie tylko w zawodzie kucharza, ale także kelnera czy pracownika hotelu. Jakie cechy powinna mieć zapaska, na którą postawi profesjonalista z wieloletnim stażem?

  • odpowiednią długość,
  • trwały materiał,
  • sporą szerokość (dużo luzu),
  • szybkie wiązanie i rozwiązywanie,
  • łatwą regulację w pasie.

Wysokiej jakości zapaski kucharskie powinny więc być odpowiednio długie - dlaczego? To proste - im dłuższa zapaska, tym mniejsza szansa na zabrudzenie znajdującej się pod nią odzieży. Argument, który przemawia za wyborem danego modelu zapaski to także trwały materiał. W tym przypadku z dwóch powodów króluje połączenie bawełny i poliestru. Taka mieszanka tkanin sprawia, że zapaska jest odpowiednio gładka i śliska, a do tego bardzo wytrzymała. Drugi powód to oczywiście możliwość prania jej w bardzo wysokich temperaturach w pralce. Spora szerokość to łatwość poruszania się, swobodne, nieskrępowane ruchy i duży komfort w trakcie pracy. Kolejna cecha to oczywiście szybkie ściąganie i zakładanie zapaski kucharskiej. Z tym nie ma problemu, kiedy zamiast zacisków czy guzików zastosował paski. To one sprawiają, że regulowanie obwodu w pasie jest proste i szybkie!

Kolejny raz musimy docenić markę Qking i jej zapaski stworzone z myślą o profesjonalistach. Producent postawił na najwyższą jakość wykonania, zdecydował się wprowadzić paski na obwodzie i przede wszystkim zastosował trwały materiał. Zapaski Qking dostępne są w kilku barwach, dodatkowo każda z nich została ozdobiona eleganckim logiem firmy. Poniżej jeden z przykładów zapaski kucharskiej od producenta Qking.

 

Zapaska kucharska długa Kabat szara

Zapaska kucharska długa Kabat szara

Profesjonalny fartuch kucharski, czyli jaki?

Fartuch to najpopularniejszy element garderoby kucharza. Nie da się ukryć, że to właśnie fartuchy kucharskie kojarzone są z tym zawodem. Pełnią funkcję podobną do zapasek, jednak chronią przed zabrudzeniem również górną część odzieży. Niektóre modele zaczynają się przy wysokości pach, a kończą dopiero przy kostkach, jednak takie rozwiązanie może krępować ruchy kucharza. Kolejną ważną funkcją, jaką spełnia fartuch, jest higiena. Jest to warstwa ochronna, która zapobiega przedostaniu się drobnoustrojów do gotującej się potrawy. Zastanawiasz się, jak i fartuch byłby najlepszy? Oto kilka obowiązkowych cech tego elementu odzieży:

  • trwały, oddychający materiał,
  • swobodny krój,
  • łatwe wiązanie.

Tych kilka zalet sprawi, że fartuch kucharski nie tylko będzie spełniał swoje podstawowe funkcje, ale dodatkowo nie sprawi kucharzowi kłopotów. Ważne jest bowiem, aby pracownik gastronomii nosił wygodną odzież, która w żaden sposób nie będzie negatywnie wpływać na komfort jego pracy. Oczywiście jak w przypadku każdego elementu garderoby także fartuch powinien być wykonany z trwałych tkanin. Najlepszym wyborem będzie połączenie poliestru i bawełny w odpowiednio dobranych proporcjach, tak aby możliwe było pranie fartucha w wysokich temperaturach. Fartuch to w końcu pierwsza linia frontu dla wszystkich zanieczyszczeń. Może on wymagać codziennego prania. Warto wybrać produkt, który nie krępuje ruchów i nie opina nóg.

Na rynku można znaleźć sporą liczbę ciekawych fartuchów kucharskich. Według nas najlepsze są te proste. Prezentują się najbardziej profesjonalnie. Wybór może paść na markę EGO CHEF. Ten włoski producent tworzy fartuchy cenione przez kucharzy i szefów kuchni z różnych stron świata. Oddychający materiał, wysoka trwałość i profesjonalne wykończenie - produkty tej marki mają wszystko, co konieczne! Sprawdź, jak prezentuje się jeden z jej modeli!

 

Fartuch kucharski EGO CHEF - biały

Fartuch kucharski EGO CHEF - biały

Rękawice kuchenne - nieodzowne w gastronomii

Rękawice kuchenne to akcesorium kojarzące się przede wszystkim z kuchnią domową. Jednak skoro nie może się bez nich obejść pani domu, jak ma to zrobić kucharz? Rękawice kuchenne dla profesjonalistów nieco różnią się od tych szeroko dostępnych dla każdego przede wszystkim trwałością, ale często również materiałem wykonania czy wyglądem, o czym napiszemy za moment. Poznaj rodzaje rękawic używanych w profesjonalnej kuchni:

  • klasyczne rękawice bez palców,
  • grube rękawice piekarskie,
  • niezwykle odporne na temperaturę rękawice termiczne,
  • rękawice wykonane z lateksu,
  • pięciopalcowe rękawice stalowe.

Tak naprawdę każdy rodzaj rękawic może być potrzebny w gastronomii. Wszystko zależy od wykonywanych prac. Kiedy kucharz przygotowuje mięso w piekarniku, przydadzą mu się tradycyjne rękawice do wyjęcia potrawy. Rozwiązanie wykonane ze stali, dla której niestraszne są temperatury nawet do kilkuset stopni Celsjusza to z kolei doskonały wybór dla kucharza, który wkłada ręce w ogień, aby wyjąć jedzenie. Jak widać, wszystko zależy od sytuacji. W profesjonalnej kuchni gastronomicznej powinno być miejsce dla każdego typu rękawic - kto wie, który rodzaj będzie w danej sytuacji potrzebny? Rękawice kuchenne wykonane ze stali prezentują się tak:

 

Rękawica stalowa czerwona

Rękawica stalowa czerwona

Spodnie kucharskie - nie możesz o nich zapomnieć

Dla kucharza spodnie kucharskie są niezwykle ważne - zwłaszcza te ze sporą liczbą kieszeni na wszystkie drobiazgi wykorzystywane w czasie pracy. Oczywiście spodnie muszą być wykonane z odpowiedniego materiału, który nie będzie się rozciągać czy zbiegać po praniu. Powinny mieć także kilka innych cech, które sprawią, że praca w nich będzie wygodna, np. swobodny krój.

Najważniejszy jest materiał - oddychająca, trwała, a przy tym bardzo wygodna tkanina to klucz! Dlatego wielu producentów decyduje się postawić na bawełnę. Tkanina ta gwarantuje komfort w każdej sytuacji - przepuszcza powietrze, a przy tym nie rozciąga się szybko, nawet kiedy jest prana w wysokich temperaturach. Spodnie kucharskie powinny być odpowiednio szerokie, by nie krępowały ruchów.

Jeśli aktualnie szukasz spodni dla siebie lub swoich, postaw na spodnie kucharskie Karlovsky, które mają wszystkie z wyżej wymienionych cech? Poniżej zdjęcie poglądowe modelu w prążki.

 

Spodnie męskie CARLO

Spodnie męskie CARLO

Komentarze do wpisu (0)

Dane osobowe, które pozostawiasz w komentarzu, będą użyte w celu publikacji na naszej stronie pod komentowanym artykułem. Więcej w Polityce prywatności. Jednocześnie zostałam/em poinformowany, że administrator zastrzega sobie możliwość moderacji komentarzy lub odmowy ich publikacji jeżeli będą naruszać Regulamin, przepisy prawa lub zasady współżycia społecznego.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl