25.10 - Światowy Dzień Makaronu

Światowy Dzień Makaronu obchodzimy od 1995 roku, dzięki aż 40. producentom, których marzeniem było pokazanie, że makaron to produkt spożywany na całym świecie. Jaki makaron jest, każdy widzi, ale nie każdy wie, że na rynku dostępnych jest aż 600 rodzajów makaronu! Produkcja makaronu jest niezwykle łatwa, ponieważ w jego skład wchodzi zaledwie kilka składników, między innymi woda, mąka i ewentualne dodatki np. jajko. Makaron jest uniwersalnym produktem, który można wykorzystać do zup, sałatek czy drugiego dania, stąd też jego różnorodność kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Co więcej, dania na bazie makaronów dostępne są zarówno w przydrożnych barach mlecznych, jak i drogich restauracjach z prawdziwego zdarzenia.

Makaronowe zawijasy

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów makaron o zróżnicowanym kształcie. Najczęściej spotykamy wstążki, nitki, muszelki, rurki, gniazdka, kokardki, świderki oraz spaghetti. Każdy z nich jest odpowiedni do przygotowania zup, sałatek, dań makaronowych i oczywiście popularnego spaghetti. Dla małych niejadków dostępne są makarony o kształtach zwierzątek czy literek w atrakcyjnych kolorach. Dzięki różnorodności produktów każde przygotowane danie zyskuje atrakcyjny wygląd i wygodę w nabieraniu na sztućce. W sklepach dostępne są również makarony przeznaczone do zapiekanek, np. ruote, o kształcie kierownicy lub płaskie płaty makaronowe, produkowane z myślą o przepysznej lazani. Ile makaronów, tyle możliwości i popisów kulinarnych, które z pewnością warto stopniowo odkrywać, bo któż z nas nie lubi jeść?

Skąd się wziął makaron?

Pasta, pates, pastas, to nic innego jak makaron. Jest on tak samo popularny w Polsce, jak i na całym świecie. Jaka jest jego historia? Skąd się wziął na niego pomysł? Wielu z nas jest przekonana, że makaron pochodzi z Włoch. Pierwsze „makaronowe dowody” zostały odnalezione między innymi w dalekich Chinach. Znaleziono na tych terenach pradawne naczynie z pozostałościami makaronu o długości około 50 centymetrów. Inne dowody na produkcję makaronu odnaleziono na terenach zajętych przez lud Etrusków. Najprawdopodobniej makaron ma swój początek gdzieś na Bliskim Wschodzie, jednak to Włosi najbardziej przyczynili się do jego rozpowszechnienia.

Najpopularniejsze potrawy z makaronu

Znane na całym świecie dania, których bazą jest makaron, pochodzą z Włoch. Mowa tutaj o fantastycznym spaghetti bolognese czy carbonara, po którą chętnie sięgamy na obiad. Dania te często są oferowane w restauracyjnych menu. Do ich podania używa się dużych płaskich talerzy (które dostępne są na  https://horecapolska.pl/pl/searchquery/talerze/1/phot/5?url=talerze ) lub w głębokich, owalnych półmiskach. Dzięki swojej uniwersalności makaron może być wykorzystywany do dań na słodko, z dodatkiem owoców i słodkiej śmietanki. W Polsce dużą popularnością cieszą się makaronowe zapiekanki, z dodatkiem sera i szynki. Które można przygotowywać w naczyniach żaroodpornych lub brytfannach, które znajdziesz u nas, ponadto tradycyjna polska zupa, jaką jest rosół z kury, zazwyczaj podawany jest właśnie z makaronem. Najczęściej jest to makaron nitki.

        O ile gotowanie makaronu jest proste, nakładanie go na talerz czy inne naczynie może być problematyczne, jeśli nie ma się do tego odpowiedniej łyżki, która dostępna jest między innymi, u nas. Wykonana zazwyczaj z mocnego tworzywa, najczęściej nylonu, jest niezastąpionym elementem dobrze wyposażonej kuchni. Dzięki niej z łatwością nałożysz odpowiednią ilość makaronu, bez obaw, że jedzenie spadnie na blat czy podłogę.

Komentarze do wpisu (0)

Dane osobowe, które pozostawiasz w komentarzu, będą użyte w celu publikacji na naszej stronie pod komentowanym artykułem. Więcej w Polityce prywatności. Jednocześnie zostałam/em poinformowany, że administrator zastrzega sobie możliwość moderacji komentarzy lub odmowy ich publikacji jeżeli będą naruszać Regulamin, przepisy prawa lub zasady współżycia społecznego.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl