Wybieramy zmywarkę do gastronomii - na co zwrócić uwagę?

Zmywarki odpowiednio dopasowane do potrzeb i warunków lokalu gastronomicznego niewątpliwie ułatwiają i pracę w gastronomii. Zmywarki przemysłowe różnią się od urządzeń montowanych w kuchniach domowych, ponieważ nie tylko muszą działać szybko i skutecznie, ale muszą też spełniać normy sanitarne. Przed podjęciem decyzji o zakupie warto zastanowić się nad tym, jakie są potrzeby personelu i możliwości lokalu, aby wybrać sprzęt, który najlepiej sprawdzi się w określonych warunkach. Współczesne zmywarki przemysłowe mają różne programy mycia i mogą myć naczynia w bardzo krótkim czasie, można je ładować w różny sposób, posiadają także funkcję wyparzania naczyń. Zmywarka najpierw nagrzewa bojler i komorę, co trwa od 20 do 40 minut, ale później sam cykl mycia jest już bardzo krótki i zajmuje od minuty do 4 minut. Cykl oznacza zwykle fazę mycia, płukania z nabłyszczaniem i wyparzania naczyń. Zmywarki przemysłowe najczęściej zużywają 2-3 litry wody na jeden cykl mycia.

Jakiej zmywarki potrzebujesz?

Gdy potrzebna jest zmywarka do różnych rodzajów naczyń, najlepiej zdecydować się na zmywarkę uniwersalną, która umyje talerze, sztućce i szkło. W ofercie Horeca Polska znajduje się uniwersalna zmywarka Stalgast z dozownikiem płynu myjącego, pompą zrzutową i pompą wspomagającą płukanie przygotowana do podłączenia do sieci o napięciu 400 V lub 230 V. W zestawie znajduje się kosz uniwersalny, do szkła oraz do talerzy.
Jeśli w lokalu jest prowadzona przede wszystkim sprzedaż napojów i w kuchni przeważają naczynia szklane, warto wybrać specjalną zmywarkę do szkła, w której zaprogramowano niższe temperatury i delikatniejszy strumień wody, a także wbudowany uzdatniacz wody, np. zmywarka Stalgast. Zmywarki do szkła zainstalowane w kawiarniach i pubach dobrze sprawdzą się także w myciu filiżanek, spodków, kubków i sztućców. Korzystny może okazać się także zakup zmywarki ręcznej. W ofercie Horeca Polska można znaleźć zmywarkę ręczną “NU” do szkła barmańskiego.

Mnóstwo naczyń do umycia?

W restauracjach, barach, firmach cateringowych, hotelach i wszędzie, gdzie codziennie trzeba oczyścić dużą ilość sztućców i talerzy, dobrze jest rozważyć zakup zmywarki kapturowej. Ma ona takie same funkcje jak zmywarki tradycyjne, lecz jest znacznie bardziej wydajna. Możliwość ładowania z góry znacząco ułatwia mycie dużych garnków, patelni i mis. Są też zmywarki przeznaczone specjalnie do mycia garnków i tac.
Zmywarki tunelowe są używane w miejscach, gdzie w krótkim czasie trzeba umyć dużą ilość naczyń, np. w szpitalach, stołówkach. Kosze z naczyniami przesuwają się po taśmie, na której są myte, wyparzane i suszone.

Co musisz wiedzieć, zanim kupisz zmywarkę?

  • Ile naczyń dziennie potrzebujesz? Jakiego rodzaju? Jakiej wielkości?
    Te informacje pozwolą Ci zdecydować o rodzaju zmywarki (uniwersalna, do szkła, do garnków i tac,...).
  • Ile masz miejsca na zmywarkę?
    Jeśli w lokalu jest dużo wolnej przestrzeni, warto rozważyć zakup zmywarki kapturowej, która daje większy komfort pracy. Jeśli jednak wypełniamy niewielką przestrzeń, trzeba wybrać uniwersalną zmywarkę podblatową.
  • Na jakiej wysokości znajduje się rura odpływowa?
    Jeśli odpływ znajduje się w podłodze, możesz wybrać zmywarkę bez pompy spustowej. W przeciwnym razie trzeba wybrać zmywarkę z pompą spustową lub ustawić ją wyżej na podstawie.
  • Jakie jest zasilanie elektryczne?
    Niektóre zmywarki mogą być podłączone do zasilania o mocy 230 V, inne - 400 V. Są także urządzenia przygotowane do podłączenia do obydwu rodzajów zasilania.
  • Jaką kwotę zamierzasz przeznaczyć na zakup zmywarki?
    Przy podobnych cechach użytkowych zawsze jest pewna rozpiętość cenowa, na którą wpływa wzornictwo, czy rodzaj materiałów użytych do produkcji.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl