Czym kierować się przy wyborze garnków ze stali nierdzewnej?

Garnki to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. W profesjonalnych kuchniach ceni się niezawodność i zwraca się uwagę na rodzaj materiałów, z jakich wykonane są naczynia i urządzenia kuchenne. Przy zakupach wyposażenia do lokalu gastronomicznego najlepszym wyborem stają się zestawy garnków z wysokogatunkowej stali, która jest wytrzymała i odporna na uszkodzenia, wgniecenia, czy zarysowania.

Cechy stalowych garnków

Ważną cechą stalowych garnków jest nie tylko trwałość materiału, ale również jego zdolność przewodzenia ciepła oraz odporność na procesy korozji. O wartości użytkowej garnków decyduje także rodzaj dna. Najlepsze są dna zbudowane z kilku warstw, dzięki czemu ciepło rozprowadza się równomiernie po całej powierzchni, utrzymuje przez dłuższy czas i łatwiej uniknąć przypaleniu potraw. Nie bez znaczenia jest też możliwość łatwego utrzymania garnków w czystości.
Warto zwrócić uwagę na rodzaj stali wykorzystanej do produkcji garnków. Stal nierdzewna (INOX) jest odporna na korozję w wyniku kontaktu z rozcieńczonymi kwasami, roztworami alkalicznymi, czy pod wpływem wilgoci. Ten materiał jest zgodny z normami HACCP, które gwarantują bezpieczeństwo żywności i dobrze sprawdza się w kontakcie z jedzeniem, w którym może znaleźć się kwas cytrynowy, mlekowy, czy ocet.

Jak rozumieć cyfry określające rodzaj stali?

W oznaczeniach wyrobów ze stali można się spotkać z symbolami cyfrowymi takimi jak 18/0, czy 18/8. Jest to oznaczenie zawartości w stali dwóch pierwiastków: pierwsza cyfra oznacza zawartość chromu, druga - niklu. O stali nierdzewnej możemy mówić, gdy pierwsza cyfra określająca zawartość chromu jest większa niż 10,5. Nikiel nie jest pierwiastkiem niezbędnym w stali nierdzewnej, jednak stal bezniklowa jest bardziej narażona na korozję niż stal z zawartością niklu. Naczynia ze stali bezniklowej wykazują także niższą kwasoodporność, a więc lepiej unikać ich w przyrządzaniu kwaśnych potraw.
Możemy się także spotkać z oznaczeniem AISI, skrótu nazwy Amerykańskiego Instytutu Żelaza i Stali (American Iron and Steel Institute), dzielącym stale na serie. W gastronomii najczęściej można się spotkać z serią 300 i 400. W serii 300 znajdują się stale austeniczne z zawartością chromu i niklu albo z dodatkiem niklu i molibdenu. W kuchni najczęściej można znaleźć oznaczenie AISI 304 i AISI 316 - są to stale o podobnych właściwościach fizycznych, przy czym AISI 316, dzięki zawartości molibdenu, jest bardziej odporna na korozję. W serii 400 znajdują się stale ferrytyczne i martenzytyczne - twarde i wytrzymałe, lecz nieco mniej odporne na korozję. Najczęściej spotyka z oznaczeniem AISI 403.

W garnkach z Horeca Polska ugotujesz wszystko

W ofercie Horeca Polska znajduje się duży wybór garnków różniących się wielkością, objętością, czy przeznaczeniem. Można skompletować solidny zestaw, kupując pojedyncze garnki lub zakupić podstawowy zestaw garnków, który później można rozszerzyć o kolejne elementy.
Na naszej stronie można znaleźć garnki o różnej wielkości i objętości - od niskich garnków do duszenia do wysokich garnków o dużej objętości, nawet 98 litrów, najczęściej wykorzystywanych do gotowania zup. W garnkach używa się stali nierdzewnej z oznaczeniem 21/0, jak np. w średnim garnku Yato Gastro ze stali nierdzewnej.
Kapsułowa konstrukcja dna garnków z wbudowanym dyskiem aluminiowym sprzyja równomiernemu rozchodzeniu się ciepła po całym dnie. Grubsze dno zmniejsza ryzyko przypalenia potrawy, co ma znaczenie szczególnie wtedy, gdy gotuje się duże ilości jedzenia w bardziej pojemnych garnkach.
Producenci garnków nie zapominają także o bezpieczeństwie użytkowników. Aby zapobiec poparzeniom montują w garnkach uchwyty, które nie nagrzewają się podczas gotowania. Można je zatem bezpiecznie przenosić bez obaw o ich wysoką temperaturę.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl