Wyposażenie pizzerii - od czego zacząć, niezbędne wyposażenie

Gastronomia to biznes wymagający. Jest wiele rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas projektowania własnego lokalu. Sprzęt kuchenny i wyposażenie sali to podstawa – dobrze wiedzieć, od czego zacząć, planując otwarcie lub modernizację własnej pizzerii.

Własny biznes gastronomiczny niesie wiele wyzwań, z którymi przychodzi się zmierzyć: finanse oraz wymogi prawne, kompletowanie zespołu, a także dobór wyposażenia. Ostatnie z wymienionych kwestii nierzadko są bagatelizowane i uznawane za „kosmetyczne”. Tymczasem zapominamy, że to właśnie większe i mniejsze elementy wystroju, a także jakość sprzętu, przekładająca się na efektywną i satysfakcjonującą pracę pracowników, mają ogromny wpływ na sukces wizerunkowy restauracji.

Odpowiednie wyposażenie to zatem nie tylko kwestia wymogów prawnych, ale również recepta na powodzenie biznesu i jego dobrą renomę zarówno wśród klientów, jak i osób zatrudnionych. Piec do pizzy, roboty kuchenne, naczynia, zastawa stołowa czy inne przydatne w pizzerii akcesoria – wbrew pozorom każdy szczegół zasługuje na uwagę.

Jakość sprzętu = jakość lokalu

Pizzeria to specyficzny lokal gastronomiczny. Może być mała i ukierunkowana na dostawy lub duża i oferująca wykwintne kolacje. Najczęściej jednak pizzerie są „czymś pomiędzy” - zapewniają swojską, swobodną atmosferę, zachowując niebanalne wnętrze. Wynika to z tego, iż zarówno w ojczyźnie pizzy – we Włoszech, jak i w kraju, w którym kocha się ją najbardziej – czyli w Ameryce, pizza kojarzy się z prostym, lecz pysznym daniem, serwowanym podczas nieformalnych spotkań towarzyskich. Warto wziąć ten fakt pod uwagę podczas kompletowania wyposażenia – nie tylko wystroju, ale też zastawy stołowej, tac, czy innych akcesoriów.

Wyposażenie pizzerii to temat rozległy, dlatego dla ułatwienia możemy podzielić lokal na dwie strefy: kuchenną i jadalną. Każda z nich wymaga innego rodzaju sprzętu i nieco innego podejścia. W kuchni liczy się przede wszystkim funkcjonalność i bezpieczeństwo. Projektowana powinna być ona z myślą o jej użytkownikach – pracownikach. Sala ze stolikami to z kolei miejsce reprezentacyjne, w którym powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na spójny i efektowny wystrój, który sprawi, że goście pizzerii będą chcieli w niej przebywać.

Wyposażenie kuchni

Kuchnia to serce każdej restauracji – również pizzerii. Niezależnie od tego, czy Twój lokal dostosowany będzie do obsługi 20 czy 200 osób jednocześnie, kuchnia to priorytetowe pomieszczenie, od którego należy zacząć planowanie wyposażenia. W przypadku pizzerii najważniejszy jest oczywiście dobry, odpowiednio dostosowany piec do pizzy. Nawet najlepsze ciasto i dodatki nie będą smakować wspaniale, jeśli okażą się spalone, czy niedopieczone lub jeśli będzie trzeba na nie czekać dwie godziny.

Sprzęt kuchenny powinien być dopasowany przede wszystkim do potrzeb pomieszczenia, w którym będzie funkcjonował. Jest kilka parametrów, na które warto zwrócić uwagę. Przy wyborze elektrycznego pieca do pizzy ważne są jego wymiary, ilość komór, zużycie prądu oraz maksymalna moc i regulacja temperatury. W kuchni profesjonalnej pizzerii nie powinno również zabraknąć spiralnego miksera, porządnych blach lub sit do pizzy oraz łopat, radełek, noży i tac. Bardzo pomocne mogą być też takie urządzenia jak stół chłodniczy i wałkowarka do ciasta.

Co w kuchni, to na talerzu

Nie warto przyjmować postawy, że kuchnia nie jest zazwyczaj wystawiona na widok klientów, nie zauważą oni braków sprzętu lub innych niedociągnięć. Jeśli pomieszczenie, w którym się gotuje, nie funkcjonuje tak, jak powinno lub nie jest zadbane – Twoi goście prędzej czy później to wyczują. W gastronomii nic się nie ukryje. Smak dań, nierównomiernie dopieczone ciasto, czy nawet mimowolne, negatywne nastawienie pracowników do ich miejsca pracy – wszystko to może zniechęcić i spowodować utratę zaufania do Twojego lokalu.

Warto potraktować kwestię wyposażenia kuchennego bardzo poważnie. Kucharze mający do dyspozycji dobrej jakości, nowoczesny sprzęt nie tylko będą pracować szybciej, wygodniej i wydajniej, ale też będą lepiej nastawieni do miejsca pracy i pracodawcy. Czując, że właściciel stara się zapewnić wysoki poziom pracy i obsługi gości, będą prawdopodobnie bardziej zmotywowani, by dać więcej również od siebie.

Wyposażenie sali jadalnej

Sala dla gości jest miejscem, w którym wystrój odgrywa kluczową rolę. Po wejściu do pizzerii goście rozglądają pobieżnie się po wnętrzu, jednak siadając przy stole i czekając na zamówienie, mają wiele czasu, by przyjrzeć się szczegółom. To, co zobaczą, zależy tylko od restauratora. Czy ich spojrzenie padnie na estetyczne przyprawniki, wzorzystą tacę i nowy koszyk do pieczywa? Czy też na zużyte serwetniki?
Wymienione akcesoria są z reguły podatne na zabrudzenie lub zniszczenie, zwłaszcza przy dużym ruchu. Dlatego też warto co jakiś czas zadbać o wymianę na nowe lub zainwestować w produkty wyższej jakości, o większym poziomie odporności na czynniki mechaniczne. Mimo że na sali ważna jest estetyka, nie warto zapominać również o kwestiach praktycznych i utrzymaniu czystości.

Funkcjonalność na równi z estetyką

Meble powinny być ustawione tak, by łatwo można było między nimi przejść, natomiast wszelkie dekoracje oraz zastawa stołowa muszą być trwałe i łatwe do wyczyszczenia. Warto pomyśleć o prostych i efektownych talerzach do pizzy i na połówki pizzy, a także o ładnych tacach. Funkcję nie tylko praktyczną, ale też estetyczną będą spełniać przyprawniki i pojemniki na oliwę i sosy, a także kosze i pojemniki na sztućce czy chleb.

Każdy z tych drobnych elementów wystawiony jest na bezpośredni kontakt z gośćmi restauracji – dobrze, by zawsze były czyste i niezniszczone. Innym niezbędnym sprzętem w pizzerii są również akcesoria przeznaczone do transportu dań na wynos. Każdy klient zamawiający danie z dostawą liczy na szybkie i ciepłe jedzenie. Dobrze więc zainwestować w pojemniki termoizolacyjne lub torby na pizzę wysokiej jakości, długo trzymające temperaturę.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl