do kasy suma: 0,00 zł
Wyposażenie baru - wszystko co musisz wiedzieć
Wyposażenie baru - wszystko co musisz wiedzieć

Decydując się na otwarcie baru duże znaczenie dla sukcesu ma zarówno ogólna koncepcja, wystrój wnętrza, atmosfera, rodzaj podawanych drinków, jak i odpowiednie wyposażenie. Z tego względu warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości sprzęt oraz akcesoria, które ułatwiają barmanom szybkie przygotowywanie napojów według wyjątkowych receptur. Poza podstawowymi elementami przydatnymi do serwowania drinków warto pomyśleć również o dodatkowych urządzeniach do przyrządzania różnego rodzaju przekąsek na ciepło.

W pełni profesjonalny bar charakteryzuje się bogatym wyposażeniem. Jego przestrzeń powinna bez problemu pomieścić akcesoria i sprzęt niezbędny do przygotowania napojów, służyć do serwowania drinków i zapewnić miejsce dla osób lubiących spożywać alkohol w jego bezpośrednim kontakcie. Istotną kwestią jest również wygląd baru i jego funkcjonalność. Jak zaplanować takie miejsce oraz które akcesoria sprawdzą się najlepiej? Zapraszamy do lektury.

Podstawowe elementy wyposażenia baru

Przygotowywanie do otwarcia każdego baru powinno się rozpocząć od doboru odpowiednich mebli barowych. Przede wszystkim każdy element wyposażenia powinien być spójny, a całość tworzyć harmonijny wystrój wnętrza. W tym celu warto zdecydować się na jednolitą stylistykę lady barowej, stolików oraz krzeseł. Poza wyglądem ogromne znaczenie ma również funkcjonalność, szczególnie w przypadku mebli do siedzenia. Wybrane krzesła i hokery koniecznie powinny mieć odpowiednią wysokość i zapewniać klientom wygodę podczas użytkowania. Niezbędnymi urządzeniami do barów są szafy chłodnicze czy mroźnicze oraz zamrażarki, które umożliwiają przechowywanie produktów w niskiej temperaturze i chłodzenie napojów. Ciekawym pomysłem może być również zaopatrzenie się w praktyczne witryny chłodnicze, pomagające w wyeksponowaniu butelek, kolorowych drinków lub innych produktów. Do niezwykle przydatnego sprzętu zaliczyć można także kostkarki do lodu, dzięki którym w mgnieniu oka przygotujesz idealnie schłodzone napoje.

Jakie urządzenia przydadzą się do baru?

Poza podstawowym sprzętem przydatnym w każdym lokalu gastronomicznym, warto pomyśleć także o urządzeniach pomocniczych w kuchni, za pomocą których można szybko przygotować smaczne drinki i koktajle. Do najczęściej stosowanych elementów wyposażenia baru zaliczyć można blendery i miksery barmańskie umożliwiające błyskawiczne miksowanie składników oraz uzyskanie wyjątkowo gładkiej konsystencji napojów. Niezwykle pomocna jest także sokowirówka, gdyż pozwala na sprawne wyciskanie świeżych soków z owoców i warzyw. Do cytryn, pomarańczy i grejpfrutów dedykowane są specjalne wyciskarki do cytrusów. Poszukując uniwersalnego urządzenia wielozadaniowego doskonałym pomysłem może być zakup robota wielofunkcyjnego. Idealnie nadaje się do miksowania, mieszania, mielenia czy siekania składników, a przy tym utrzymuje odpowiednią temperaturę. W barze nie powinno zabraknąć też kostkarki i kruszarki do lodu, aby w każdej chwili móc dodatkowo schłodzić wszelkiego rodzaju przyrządzane napoje alkoholowe i bezalkoholowe.

Wybierz odpowiednie akcesoria barmańskie do swojego lokalu

Poza urządzeniami w barach koniecznie powinny się znaleźć odpowiednie akcesoria barmańskie. Do najważniejszych przyborów zaliczają się shakery umożliwiające przygotowywanie skomplikowanych trunków z wykorzystaniem proporcji składników i odpowiedniej temperatury. Przydatne mogą być także syfony do wody, dzięki którym stworzysz dowolne, gazowane napoje. Nie sposób zapomnieć także o drobnych przyrządach, takich jak moździerze i rozgniatacze, sita barmańskie, specjalne łyżeczki czy ręczne wyciskarki do soków. Wyjątkowy wygląd serwowanych drinków zapewni z kolei krustownica do dekoracji kieliszków. Warto także zaopatrzyć się w akcesoria do lodu, takie jak łopatki, wiaderka na butelki, pojemniki oraz szczypce. Do dozowania alkoholi sprawdzą się miarki, dyspensery i nalewaki. Aby przygotowywane napoje miały lepszą jakość i smak najlepiej pomyśleć o uzdatniaczach wody. Dodatkowo świetnym pomysłem są miseczki do dekoracji kieliszków, termosy z kranem, a także przybory do butelek - stojaki, korki i zatyczki, korkociągi czy otwieracze do butelek.

Nie zapomnij o wysokiej jakości szkle

W każdym barze powinny znaleźć się odpowiednia ilość naczyń do serwowania napojów. Niezbędne będą tradycyjne szklanki do soków czy wody. W zależności od charakteru lokalu do wyboru są zarówno proste modele, nowoczesne, z nietypowymi wzorami czy w stylu vintage. Warto również pomyśleć o dużych szklankach do piwa, które z pewnością zaprezentują się niezwykle stylowo. Jeśli jednak stawiasz bardziej na klasykę, możesz zastąpić je kuflami. Planując w sezonie jesienno-zimowym podawanie gościom grzańca doskonałym pomysłem są dedykowane kubki z kamionki. Nie sposób zapomnieć także o specjalnych, niskich szklankach do whisky. Kompletując wyposażenie baru, warto zwrócić dużą uwagę na rodzaje kieliszków. Na rynku obecnie znajdują się kieliszki do czerwonego lub białego wina, szampana, koktajli, a także dużo mniejsze do likieru i shotów. Ciekawym rozwiązaniem może być także zakup kieliszków do wody. Poza szklankami przydatne są także dzbanki i karafki, filiżanki do kawy lub herbaty, a także salaterki i miseczki na przekąski.

Co jeszcze może się przydać do wyposażenia baru?

Na elementy wyposażenia baru składają się zarówno meble, urządzenia, przybory barmańskie, naczynia, jak i dodatkowe akcesoria ułatwiające prowadzenie działalności. Zaliczają się do nich popielniczki, różnego rodzaju pojemniki do przechowywania produktów lub barmańskie organizery na dodatki do drinków i koktajli czy serwetki i słomki. Przydatne mogą być także malutkie słoiki na przyprawy z łyżeczką czy stołowe pojemniki na odpady. Warto również pomyśleć o specjalnej macie barmańskiej, która utrzymuje szklankę nieruchomo, dzięki czemu przyrządzanie napojów jest dużo prostsze. Jeśli w barze znajduje się kuchnia lub dodatkowe pomieszczenie ciekawym rozwiązaniem może być zakup tradycyjnego dzwonka barowego, aby w każdej chwili klienci mogli przywołać kelnera. W przypadku barów z obsługą kelnerską doskonale sprawdzą się tace kelnerskie oraz tace na rachunek. W celu łatwej organizacji miejsca na naczynia najlepiej zaopatrzyć się w wieszaki do kieliszków. Do niezwykle ważnych elementów wyposażenia zaliczają się tablice menu, które przyciągną uwagę klientów i umożliwią zapoznanie się z ofertą.

Zaplanowanie przestrzeni dla barmana

Kwestia zaprojektowania odpowiedniego miejsca pracy dla barmana wiąże się z tym, aby większość wyposażenia była na wyciągnięcie ręki. Jednocześnie przestrzeń musi być na tyle duża, aby nie zahaczać o blat i szafki. Funkcjonalność na pierwszym miejscu! Najlepiej, gdyby w najbliższej odległości znajdowały się urządzenia chłodnicze oraz zlew. Niezwykle istotne jest, aby akcesoria barmańskie były zawsze pod ręką. Mniej używane sprzęty takie jak mikser, shaker, blender czy wyciskacze do soków, mogę być postawione w większej odległości od punktu centralnego, w którym będzie przebywał barman.

Jednym z najważniejszych elementów każdego baru jest zmywarka. W godzinach szczytu i największej ilości klientów produkt pozwoli na szybkie wyczyszczenie sprzętu i jego ponowne użycie. Nikt nie wyobraża sobie, że może czekać na ulubionego drinka z powodu braku kieliszków i szklanek. Najlepszym rozwiązaniem będzie zainwestowanie środków w zmywarkę gastronomiczną do szkła. Produkt nadaje się do mycia w tak zwanych krótkich cyklach. Na blacie powinny również znaleźć się podstawowe i najczęściej używane przedmioty takie jak: deski do krojenia, dyspensery, pojemniki, maty barmańskie oraz inne drobne, ale ważne akcesoria typu otwieracz, sitko, korek czy łyżeczka. Na koniec pamiętaj, o najprostszych produktach takich jak kosze na śmieci czy wszelkiego rodzaju miarki.

Podsumowanie - kluczowe aspekty wyposażenia baru

Podsumowując, odpowiednie wyposażenie baru jest kluczowe dla jego sukcesu. Ważne jest, aby zadbać o spójność stylistyki mebli, funkcjonalność przestrzeni, niezbędne urządzenia i akcesoria barmańskie, a także wysoką jakość szkła do serwowania napojów. Pamiętaj również o dodatkowych elementach ułatwiających prowadzenie działalności. Zaplanuj miejsce pracy dla barmana, tak aby mógł swobodnie korzystać z wyposażenia i szybko przygotowywać zamówienia dla klientów. W ten sposób stworzysz komfortowe warunki dla personelu, a także wyjątkowe doświadczenie dla gości odwiedzających Twój lokal.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium