Profesjonalne ekspresy do kawy - który wybrać?

Jeśli zastanawiasz się nad wyborem ekspresu do kawy odpowiedniego do Twojego lokalu gastronomicznego – koniecznie sprawdź porady, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Kwestia kawy to coś, czego nie warto lekceważyć! Z poniższego artykułu dowiesz się, na jakie parametry zwracać uwagę.

Dobry ekspres do kawy to sprzęt niezbędny w każdej kawiarni, cukierni, czy restauracji. Jakość małej czarnej są w stanie odróżnić nawet niezbyt wytrawni smakosze. Kawa jest jednym z najczęściej zamawianych napojów w lokalach gastronomicznych. Nic więc dziwnego, że wiele z tych przedsiębiorstw stara się zapewnić jej dobrą jakość. Prawda jest jednak taka, że bez profesjonalnego sprzętu niełatwo przygotować dobre espresso czy cappuccino w warunkach restauracyjnych.

Pojawia się więc pytanie: jaki ekspres wybrać do gastronomii? Na rynku dostępnych jest wiele ofert o różnych właściwościach, w różnym przedziale cenowym. Nie jest wcale oczywistością, że najlepszy będzie najdroższy. Ekspres powinien być dopasowany do warunków lokalu, jego charakteru, a także kwalifikacji lub możliwości przeszkolenia pracowników. Przyrządzenie dobrej kawy może bywa przecież uznawane za sztukę.

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Ekspresów i akcesoriów do nich jest wiele – od kawiarek i zaparzaczy przelewowych, przez ekspresy automatyczne, ciśnieniowe, aż po ręczne. Dlatego też wybór odpowiedniego sprzętu może być kłopotliwy. Jednym z najistotniejszych czynników, którymi warto się kierować, jest częstotliwość parzenia kawy w danym lokalu, a także jego charakter. To oczywiste, że profesjonalna kawiarnia wymaga lepszego i bardziej wydajnego sprzętu, niż bar słynący przede wszystkim z kraftowego piwa i kolorowych drinków.

Miejsca, w których wysokiej jakości ekspres do kawy powinien znaleźć się w wyposażeniu podstawowym, to przede wszystkim: kawiarnie, cukiernie, bary śniadaniowe, restauracje turystyczne i te o eleganckim profilu, a także inne lokale gastronomiczne usytuowane w sąsiedztwie biurowców, dworca autobusowego, kolejowego lub na lotnisku i wszystkie miejsca otwarte od godzin porannych i przedpołudniowych.

Ekspresy i zaparzacze

Wiele profesjonalnych ekspresów do kawy można znaleźć w sklepie horecapolska.pl. Warto zainwestować w modele popularne, które sprawdziły się już w wielu lokalach. Do większych kawiarni i restauracji polecamy ekspresy dwugrupowe o dużych pojemnościach (np. 11,5l.). Umożliwiają one przyrządzenie bardzo wielu rodzajów kawy: caffe lungo, cappucino, latte, espresso, a także przyrządzenie gorącego mleka, gorącej wody, czy gorącego spienionego mleka.

Ekspresy automatyczne oraz zaparzacze przelewowe są przeznaczone raczej do mniejszych lokali i barów śniadaniowych, których właściciele niekoniecznie widzą potrzebę inwestowania pieniędzy w najwyższej klasy urządzenia lub gdzie personel nie jest wystarczająco wykwalifikowany do prac baristycznych. Takie rozwiązania sprawdzą się też w miejscach samoobsługowych, bufetach i hotelowych restauracjach.

Akcesoria do ekspresów do kawy

Posiadając już specjalistyczny sprzęt do parzenia kawy, nie należy zapominać również o akcesoriach niezbędnych do jego użytku. W profesjonalnej kawiarni nie powinno zabraknąć stołu pod ekspres do kawy z ociekaczem i umywalką, a także specjalnego przyrządu o nazwie Latte Art Pen, służącego do tworzenia wzorów na piance cappuccino przez baristów. Niezbędne będą również pędzelek lub szczoteczka do czyszczenia ekspresu.

Przydatnym przyrządem jest również termometr do mleka. W zależności od rodzaju ekspresu będzie potrzebny również dzbanek do zaparzacza przelewowego, filtry do kawy oraz odbijak do fusów. Do ekspresu kolbowego przyda się również dobry tamper (czyli ubijak do kawy).

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl