do kasy suma: 0,00 zł
Jaki ekspres do kawy do gastronomii?
Jaki ekspres do gastronomii ?

Jak wybrać ekspres do kawy do restauracji lub kawiarni? 

Na przestrzeni lat nasza świadomość względem zdrowia, produkcji kawy oraz urządzeń dedykowanych do jej przygotowania wzrasta. Coraz więcej osób korzysta z ekspresów do kawy, wybiera ziarna z certyfikatem Fairtrade. Odchodzimy od kawy zalewanej wrzątkiem, która zawiera fusy mogące podrażnić śluzówkę żołądka. Wybieramy alternatywne i wygodne sposoby parzenia kawy z użyciem ekspresów ciśnieniowych, ekspresów kolbowych oraz przelewowych lub kawiarek. Niemniej jednak w dalszym ciągu kawa rozpuszczalna stanowi połowę czarnego napoju wypijanego przez Polaków. Nie jest to dobry wybór z uwagi na domieszkę składników, które wzbogacają smak oraz wydłużają trwałość produktu. Dodatkowo wiele osób niweluje gorzki smak kawy za pomocą dodatków.

Wybieramy cukier oraz jego alternatywne zamienniki. Tym samym dostarczamy organizmowi niepotrzebne kalorie. Gorzki posmak łagodzi także mleko oraz śmietanka. Jedocześnie ograniczając przyswajanie przeciwutleniaczy, zawartych w kawie. Na podstawie wielu badań możemy stwierdzić, iż kawa spożywana z umiarem i bez dodatków możemy być składnikiem zdrowej diety z uwagi na zawartość przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca oraz nowotworom. W trosce o nasze zdrowie ograniczmy spożycie kawy do 3-5 filiżanek dziennie, pijmy małą czarną przygotowaną w ekspresie lub makinetce. Nie zapominajmy, że kofeinę zawiera także herbata, czekolada, cola oraz napoje energetyczne. Zalecana maksymalna dzienna dawka kofeiny to 400mg.

Jak wzbogacić smak kawy?

W ramach ciekawostki podajemy oryginalne dodatki do kawy:

  • kawa z masłem
  • kawa z avocado
  • espresso z zimnym tonikiem
  • kawa ze szczyptą soli (dodaj szczyptę soli przed zaparzeniem)
  • kawa z przyprawami – chili, cynamon, kardamon, lawenda
  • kawa z niesłodzonym kakao dodanym przed zaparzeniem
  • kawa z dodatkiem alkoholu – rum, cherry, ajerkoniak

Rodzaje ekspresów do kawy

Profesjonalne urządzenia do przygotowania kawy różnią się zdecydowanie od prostych, domowych sprzętów. Ekspres do lokalu gastronomicznego lub firmy musi być przystosowany do pracy ciągłej, posiadać większy zbiornik na wodę oraz ziarna. Tym samym mieć większe gabaryty oraz moc. Nie bez znaczenia są także materiały, które muszą być trwałe i odporne na długotrwałe użytkowanie. Ekspresy do kawy różnią się mechanizmem działania, sposobem parzenia napoju. Przy wyborze ekspresu najistotniejszą kwestią jest określenie szacowanej ilości kaw robionych w ciągu dnia. Jest to punkt wyjściowy, który nas nakieruje na rodzaj urządzenia. Następnie musimy wybrać sposób parzenia, określić jaką kawę chcemy przygotowywać. Czy zależy nam, aby urządzenie było wyposażone w młynek do kawy, czy wolimy zakpić młynek osobno bądź kupować zmieloną kawę. Istotną kwestią jest także dysza do spieniania mleka umożliwiająca przygotowania białej kawy.

Profesjonalne ekspresy do kawy dzielimy na:

Jak działa ekspres przelewowy?

Ekspresy przelewowe to najprostsze i najtańsze urządzenia do przygotowania kawy. Niezwykle popularne w latach 90 wracają do łask. Tego rodzaju ekspresy sprawdzają się w firmach oraz cateringu. Cechują się prostotą obsługi, pozwalają w krótkim czasie przygotować dużą ilość napoju. Dodatkowo posiadają podgrzewacz utrzymujący odpowiednią temperaturę napoju. W tych urządzeniach sposób parzenia polega na zalaniu zmielonej kawy wrzątkiem. Zaparzacz przelewowy zazwyczaj posiada w zestawie dzbanek lub termos. Dostępne są także urządzenia podwójne, zawsze możemy też dokupić osobno dzbanek dedykowany do ekspresu.

Jak działa ekspres kolbowy?

Najlepszą kawę bez wątpienia przygotujemy w ekspresie kolbowym, który jest najczęściej wybierany do restauracji oraz kawiarni. Ekspres kolbowy to urządzenie, którego obsługa wymaga wiedzy i umiejętności. Wiele czynników takich jak ciśnienie wody, skład chemiczny wody, czas zetknięcia się kawy z wodą, doza, rodzaj ziarna – jego wypalenie, stopień zmielenia, przekłada się na efekt. Jest to bez wątpienia ekspres dla twórców kawy – baristów.  W dużym skrócie działanie ekspresu kolbowego polega na uderzeniu wody pod wysokim ciśnieniem w zmieloną kawę, która znajduje się w kolbie.  Efekt końcowy zależy od temperatury wody, jej ilości oraz czasu, w którym woda przechodzi przez kawę. Pierwszym krokiem jest mielenie kawy, następnie umieszczenie kawy w sitku – tampowanie, za pomocą tampera. Ostatnim krokiem jest ekstrakcja, czyli przenikanie wody przez kawę. Każdy z elementów jest sztuką, począwszy od wyboru ziarna, stopnia zmielenia po odpowiednie ubicie i czas przepływu wody. Klienci, wybierając ekspres kolbowy do swojej działalności, mogą zdecydować się na ekspres jednogrupowy, dwugrupowy lub trzygrupowy. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na moc urządzenia, ciśnienie, regulator temperatury wody, parametry bojlera lub termobloku. Nie bez znaczenia dla wielu osób jest także design, ale to już indywidualna sprawa.

Jak działa ekspres automatyczny?

Ekspresy automatyczne do kawy to najbardziej popularne urządzenia do parzenia kawy. Proste w obsłudze, wystarczy jeden przycisk, aby otrzymać aromatyczny napój. Tego rodzaju urządzenia dobieramy pod względem szacowanej ilości kaw robionych jednego dnia. Te parametry pozwalają nam dobrać ekspres do naszych potrzeb. Nie należy zapominać, że ekspresy profesjonalne mają inne parametry techniczne aniżeli domowe. Przystosowane są do pracy ciągłej, mają większe zbiorniki na kawę oraz wodę lub bezpośrednie podłączenie do sieci. Nie bez znaczenia jest rodzaj kawy, jaki chcemy przyrządzać w ekspresie, jest to istotna kwestia w wyborze maszyny. Podobnie jak funkcja spieniania mleka lub dysza do spieniania mleka. Większość ekspresów posiada panel dotykowy, za pomocą którego możemy wybrać odpowiednią moc, intensywność aromatu i temperaturę naparu. Warto zwrócić uwagę także na sposób czyszczenia poprzez filtr do wody lub ręczne odkamienianie. Mając na uwadze wszystkie parametry, możemy wybrać ekspres, który będzie spełniał nasze indywidualne wymagania.

Akcesoria do ekspresów do kawy

Akcesoria do ekspresów do kawy to klucz do doskonałego smaku i komfortu użytkowania.

  • Stół pod ekspres do kawy to nie tylko estetyczny element wystroju, ale również praktyczne narzędzie, które zapewnia stabilność ekspresu i łatwy dostęp do niego. Wysokość stołu powinna być dostosowana do wzrostu osoby obsługującej ekspres, co pozwoli na wygodne i bezpieczne obsługiwanie urządzenia.
  • Spieniacz do mleka to kolejny niezbędny element, szczególnie jeśli serwujemy kawy z mlekiem, takie jak cappuccino czy latte. Dzięki spieniaczowi mleko staje się gęste i kremowe, dodając kawie niepowtarzalnej tekstury i smaku. Istnieją różne typy spieniaczy - od prostych ręcznych modeli, po bardziej zaawansowane, elektryczne urządzenia.
  • Pędzelek lub szczoteczka do czyszczenia ekspresu do kawy to małe, ale niezwykle istotne akcesoria. Regularne czyszczenie ekspresu przedłuża jego żywotność i gwarantuje, że kawa zawsze będzie smakować tak, jak powinna. Szczoteczka pozwala na dokładne usunięcie zanieczyszczeń i resztek kawy z trudno dostępnych miejsc.
  • Poza tym, warto zaopatrzyć się w miarkę do dozowania kawy, która pomoże kontrolować ilość używanej kawy i utrzymać konsekwencję smaku. Równie istotne są filtry do wody, które pomagają zapobiegać osadzaniu się kamienia, co jest szczególnie ważne dla długowieczności ekspresu.
  • Kolejnym akcesorium, które warto posiadać, jest termometr do mleka, który pozwoli kontrolować temperaturę podczas spieniania mleka. Zbyt gorące mleko może stracić swoją kremową konsystencję, a zbyt zimne nie będzie dobrze spieniać.
  • Pamiętajmy również o specjalistycznych naczyniach do parzenia i serwowania kawy. To właśnie z nich klienci będą pili napoje, dlatego powinny być one estetycznie prezentujące się, ale także dobrze zisolowane, by kawa nie stygła zbyt szybko.

Zakup akcesoriów do ekspresów do kawy to inwestycja, która wpływa na jakość serwowanych napojów, a co za tym idzie, na zadowolenie klientów. Bez nich, nawet najwyższej jakości ekspres nie będzie w stanie pokazać pełni swoich możliwości.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium